-
Fem Campus
-
Francesc Carnerero
- 06-11-2011 23:40
VD. Biblioteca del Campus de la UPC a Vilanova i la Geltrú
A l’enquesta de satisfacció d’usuaris que es va realitzar a mitjans del quadrimestre passat a totes les Biblioteques de la UPC, la Biblioteca de l’EPSEVG va aconseguir una nota de 5’2 sobre 6; és a dir, un notable alt
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Òbviament, la valoració que fem d’aquesta nota per part de l’equip de la Biblioteca és molt positiva. I ja no pel reconeixement que suposa a una feina que de ben segur és susceptible de ser millorada, sinó perquè en un context com l’actual, mancat de cert optimisme, una notícia com aquesta sempre és un bon revulsiu de cara a seguir provant de millorar dia a dia.
Alguns dels fets que pensem que justifiquen aquesta valoració és que intentem aproximar-nos el màxim possible a les necessitats reals dels nostres usuaris des de dos vessants diferents. Per una banda, el servei públic en el sentit que entenem els professors i els estudiants –així com els usuaris locals– com la nostra primera raó d’existir, així de clar. I per l’altra, perquè basem la prestació de serveis i la gestió de recursos en rigorosos criteris en consonància amb les carències informatives i formatives dels nostres estudiants i professors.
Arran del desenvolupament dels graus, i la seva impartició al Campus de Vilanova, l’ús de la Biblioteca s’ha vist notablement incrementat. Si durant molt de temps la biblioteca va ser un equipament d’ús quotidià encara que solament d’ús intensiu durant els períodes d’exàmens, les estadístiques demostren que, ara per ara, aquest ús tant intensiu s’ha regularitzat –s’ha estès com una taca d’oli– durant tot el període lectiu. Així ho certifiquen el número de reserves de les nostres sales de treball en grup (equipades perfectament pel desenvolupament del treball col•laboratiu), el creixement exponencial dels préstecs d’ordinadors portàtils i el creixement més regular, però també continu, dels préstecs dels llibres citats a les guies docents.
Bolonya i el nou mapa de titulacions universitàries han suposat la confirmació definitiva del model anglosaxó de biblioteca. Segons aquest model, la biblioteca esdevé un centre aglutinador de recursos que ofereix l’entorn de treball ideal perquè els professors i estudiants puguin desenvolupar d’una manera conjunta i efectiva les competències que els estudiants han d’assolir en el decurs del seu bagatge universitari. Si a la Biblioteca ja hi teníem ben present aquesta raó de ser, pensem que aquesta bona nota confirma que estem en el bon camí, a pesar dels contratemps derivats de l’actual situació econòmica i dels quals la Biblioteca no està exempta.
Conseqüentment, hem de seguir treballant en aquesta línia. A curt termini, mantenim la idea de convergir completament en aquest nou model de biblioteca acadèmica. En definitiva, una biblioteca atractiva, tecnològicament avançada, moderna, de fàcil accés i organitzada d’acord amb les necessitats dels nostres usuaris. Segueix sent un gran repte. Però és el camí. Ara, més que mai.
Francesc Carnerero, cap de la Biblioteca del Campus de la UPC a Vilanova i la Geltrú
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!