OPINIÓ

Propòsit per al 2012: Expressar més afecte a la parella

VD.

VD.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

És com si els aspectes positius ens passessin per alt, no els hi donem la importància que en realitat tenen o els oblidem un cop passada l’etapa del flirteig. El temps i els mals hàbits en la comunicació poden desgastar una relació de parella. És important recordar verbalment a l’altre per què l’estimem, per què el vam triar com a parella i per què volem seguir al seu costat. No podem donar aquestes coses per sabudes i confiar que l’altre ja ho tingui present.

Saber construir les crítiques pot millorar la nostra relació i reforçar alhora els mèrits i encerts de la nostra parella. A tots ens agrada escoltar quines són les nostres qualitats i virtuts. Ens agrada que ens felicitin per allò que hem fet bé, ja que repercuteix de manera positiva en la nostra autoestima i millora la relació amb l’altra persona. A més, el reforç a l’altre acaba recompensant a un mateix: quan més felicitem a l’altre, més possibilitats hi haurà que ens tornin aquesta felicitació.

D’altra banda, però, quan només rebem crítiques, podem arribar a pensar que tot ho fem malament i a sentir ressentiment cap a l’altre. A la llarga, això ens allunya emocional i sexualment del cònjuge, perquè si l’ambient és tens es redueixen o desapareixen les mostres d’afecte. Si creiem que la nostra relació està caient en el desgast per manca d’expressions d’afecte i estimació, potser encara som a temps de salvar la situació. Hem de contemplar algunes recomanacions: 

- Mentre la teva parella t’està explicant alguna cosa, és recomanable mirar-la als ulls i assentir amb el cap (senyal que l’estàs escoltant) i, un cop acabi el seu discurs, pots agrair-li l’explicació, donar-li la raó (si estàs d’acord) o felicitar-la pel que ha aconseguit. 
- Si no estàs d’acord amb alguna cosa, comença mostrant-te conciliador/a i després expressa el teu punt de vista. Ex: “estic d’acord amb tu, no estem fent les coses bé, però, ara bé, jo crec que.....” 
- Mostra interès pels seus punts de vista, encara que no siguin els teus. Cadascú té uns esquemes mentals i no tenim perquè coincidir sempre. Respecta la seva opinió i segur que ell/ella també respectarà la teva. 
- A l’hora de comentar alguna cosa que no t’hagi agradat, és més constructiu començar expressant els teus sentiments en comptes d’iniciar el teu discurs atacant. Ex: “em sento trist/a pels teus comentaris, necessitava un altre tipus d’ajuda”. D’aquesta manera, facilites que l’altre també pugui expressar el que sent i explicar perquè ho ha fet. L’atac només condueix a un nou atac, o bé que l’altre es tanqui i no vulgui parlar. 
- Quan la teva parella t’expliqui alguna bona notícia, mostra entusiasme i interès per allò que t’explica. S’ha de compartir els bons moments.


Si, al capdavall, hem d’expressar el nostre desacord, ho hem de fer utilitzant el comentari de la nostra parella des d’un punt de vista positiu. Podem fer servir frases del tipus “me n’alegro que treguis el tema perquè també volia parlar sobre això”, “estic content/a de compartir això però...”, “està molt bé que t’interessis sobre aquest tema, però..”, etc. En definitiva, com més cultivem l’afecte i el respecte envers la parella, millor serà la nostra relació amb ella.


Rocío Rico
Psicòloga especialista en sexologia i teràpia de parella
Col.: 12135
627.880.838

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local