Conductes sexuals

Sexting, una nova pràctica sexual?

Rihanna i Kate Moss

Rihanna i Kate Moss

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Avui us vull parlar d’una conducta sexual cada vegada més popular sobretot entre els joves, el “sexting”. Potser tu l’has practicat i no saps que s’anomena així. Consisteix en enviar vídeos, missatges o  fotos a través del mòbil amb el que podríem anomenar contingut eròtic o sexual. El destinatari/a acostuma a ser la nostra parella actual. El risc que un ha d’assumir davant d’aquest tipus pràctica és que quan envia el material, perd el control del contingut i aquest pot caure en mans de qualsevol. Es podria fer una difusió massiva ja que és molt difícil esborrar una imatge de la xarxa perquè un cop s’envia, podria acabar a un servidor d’un altre país. Això sense tenir en compte, les còpies als dispositius que poden guardar milions de persones. Un cas recent ha estat el protagonitzat per la cantant Rihanna i la sessió de fotos sexi-lèsbiques que havia realitzat amb Kate Moss per una campanya de la revista V. La cantant de Les Barbados, va enviar les fotos abans de que es publiquessin i va “rebentar” una exclusiva. Quan va voler retirar les imatges, molts fans ja les havien difós.

Tornant al tema que ens ocupa, el fet de fer servir el mòbil per expressar la nostra passió és un fenomen cada cop més estès entre el jovent. I tampoc és tan innovador, fa segles que els amants se les enginyen per enviar-se missatges sensuals o amb altes dosis d’erotisme, el que ha canviat són les vies de comunicació.

Un estudi realitzat per la Acadèmia Americana de Pediatria revela que un 15% dels adolescents d’entre 12 i 18 anys practica sexting. A Espanya les xifres són bastants més inferiors si es compara amb un informe realitzat per l’Institut Nacional de Tecnologies de la Comunicació  (Inteco) on només l’1,5 % del menors entre 10 i 16 anys manifesta enviar missatges de contingut eròtic;  tot i que aquesta pràctica es preveu vagi en augment. L’enquesta americana realitzada a joves d’entre 12 i 18 anys va revelar a més,  que els que enviaven missatges eròtics per mòbil tenien més probabilitat de mantenir relacions sexuals sense protecció, un fet que no es dona entre la població adulta que practica sexting. 

Pel que fa als adults entre 18 i 24 anys, practica sexting un 42’8% segons una enquesta feta a la Universitat de Michigan el passat mes de maig. I la majoria ho fa amb la seva parella romàntica o la seva relació estable actual. Però ja sabem que l’amor s’acaba, i hem de tenir en compte que sobretot si el trencament de la relació és produeix en contra de la voluntat de l’altre, pot alimentar sentiments de venjança. I és en aquesta situació quan més revelacions de material privat es difon. És produeix el que es coneix com “sextorsió”, o xantatge per l’ús d’imatges sexuals. Ja que el sexe encara es concep com quelcom negatiu, o pecaminós (influència de la religió). Aquesta conducta mira d’humiliar al que ens ha ferit.

En el cas de que intervinguin adolescents, podríem estar davant d’un delicte encara que les 2 persones que practiquin el sexting siguin menors. No podem evitar que els joves facin ús del mòbil o d’internet però sí podem incidir en la seva educació sexual i adaptar-la a les noves tecnologies incorporant continguts referents a internet i als perills relacionats amb el sexe que pot implicar.

D’altra banda, en el cas de l’enviament d’imatges o fotos, seria recomanable que la persones que apareguin no puguin ser reconegudes. També es poden posar claus per accedir a les fotos per tal de que quedin protegides al mòbil. I entre les moltes aplicacions que es poden aconseguir, de moment només per a clients de l’Iphone, existeix una amb la que es poden compartir fotografies de nus que s’esborren de l’aparell receptor després de 10 segons de visionat, sense possibilitat de copiar o reenviar.

Practicar sexting no és dolent sempre i quan es faci de manera voluntària i responsable, tenint en compte les recomanacions que hem esmentat abans perquè no és una conducta sexual segura, perquè pot atemptar contra la nostra privacitat.

 

Rocío Rico
Psicòloga especialista en sexologia i teràpia de parella.
Col.: 12135
Cita prèvia al tel. 627.880.838

rocio@consultapsicologa.com   

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local