Sant Jordi

Un Sant Jordi per totes les butxaques

La llegenda de Sant Jordi

La llegenda de Sant Jordi

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

De ben segur que esperem amb candeletes l’arribada de Sant Jordi, una festa que neix de la màgia de dracs furiosos, valents cavallers i dolces princeses, tot desembocant en taules plenes de llibres als carrers i rambles dels pobles i ciutats. Si a més a més, el bon temps acompanya, les parades tenen una lluentor especial sobre les tapes dels llibres, i algunes tradicionals comparses de l’època medieval, alegren el dia de tots i totes.

Podem veure nois i noies amb roses a les mans, ja siguin rebudes o per regalar, pensatius en el moment que acaben de viure, amb un petit somriure amagat. D’altres, repassen la contraportada del llibre que han comprat, per assegurar-se de que la historia i l’autor són el que esperen, lliscant el palmell de la mà per la tapa, una i una altra vegada, amb il·lusió per una nova historia.

Durant un passeig per les llargues files de cultura sobre les taules revestides amb la senyeres, ens  acompanyen les fragàncies i colors de les roses millor collides per l’ocasió. És la flor símbol per excel·lència de l’amor, però ara cobra protagonisme en les noves formes d’expressió  de les emocions i valors, tals com l’amistat, esperança, reconeixement d’esforç, admiració, bona salut... Malauradament, les roses deixen de viure a les poques hores, encara que els records que es viuen amb ella ens queden en el nostre petit baül de nostàlgies.

Els que no han de desaparèixer són els llibres, supervivents de lectures intenses, dels sotracs del tren o, del silenci del sofà amb una bona tassa de cafè. Encara que facin amistat amb la pols de les estanteries, els llibres segueixen tenint el mateix valor per aquell que un dia el va començar a llegir.

Sense ànim d’enemistat amb les llibreries, no podem pensar que un llibre només té una vida. Té tantes com nosaltres vulguem, sempre i quan, respectem les seves pàgines i tapes, per a que un altre en faci ús de nou. No podem oblidar que cada dia es llencen milions d’exemplars als contenidors, molts d’ells encara massa nous per estar entre andròmines. De ben segur que l’autor no va crear la seva obra per veure-la entre cartrons plegats.

L’espai  d’intercanvi, és per a les persones que creuen en les mil i una vides d’un llibre, un espai que pot tenir lloc en la tradicional compra-venta d’exemplars a la festivitat de Sant Jordi, que en cap moment, resta importància a adquirir llibres nous. Cal pensar que la lectura és cosa de tot l’any, i que cal llegir molts llibres al llarg dels 365 dies, i té cabuda llibres nous i semi-nous.

Les escoles poden ser un bon espai per acollir l’intercanvi en un dia tant senyalat, per a que pares i mares del centre, avis i avies o l’alumnat, tinguin l’oportunitat d’intercanviar llibres de tot tipus. També és una activitat que pot acollir els veïns i veïnes de totes les edats, tot participant a l’espai amb la resta de membres de la comunitat escolar, fomentant la lectura més enllà de les parets del centre, així com la interacció amb les persones amb les que convivim fora.

La tertúlia que pot generar al voltant de l’intercanvi o de la compra a les paradetes, pot ser un moment per saber d’altres histories, per conèixer gèneres literaris que no són els més habituals, inclòs, trobar obres clàssiques que mai pensàvem llegir. Sota aquesta idea, en època de crisis tant econòmica com educativa, el més important és mantenir-nos actius culturalment.

Com a pedagoga, em preocupa que, sobretot el jovent, puguin descartar en les seves estones lliures, endinsar-se en la fantasia, el romanticisme, la por, la comèdia, novel·les i drames, qualsevol història que ampli les seves fronteres lingüístiques de WhatsApp, Facebook o Twitter, per tal d’enganxar-los a més i més lectures. Que llegeixin encara que sigui a través d’Ebook.

Alguns joves, veuen la lectura com una cosa obligatòria de l’escola, i per ells mateixos no agafarien cap exemplar si no és que a casa ja es tingui la costum de llegir, o el grup d’amics també ho faci. De fet, recordo la campanya del Ministeri de Cultura, que deia “Si tu lees, ell@s leen”, sens dubte, certa des de la seva primera lletra. Em de ser conscients que si nosaltres, com adults, ja acostumem des de ben petits a fer ús dels llibres, la costum, sigui en el gènere literari que sigui, tindrà el seu espai a mida que creix el nen/a. La imatge era ben clara a l'anunci, mentre la nena copia al pare en la forma d’agafar la tassa, en la forma d’esmorzar, també imita en les altres costums importants com la lectura.

La meva proposta pedagògica, en aquest Sant Jordi 2013, és regalar literatura recuperant un llibre que tinguem a casa, que ens hagi marcat i agradat en tot els seus sentits, i acompanyar-los d’una dedicatòria personalitzada per a la persona a qui ho regalem, sent especial compartir aquelles emocions i valors que ens ha aportat l’exemplar. Es tracta d’obrir-nos a l’altre de forma diferent a l’habitual.

Com no, l’altre proposta és adquirir un llibre nou a les paradetes, seguint una tradició llegendària, que encara que passi només un cop a l’any, esperem amb il·lusió un dia tant especial, màgic, i per molts, romàntic.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local