-
Reculls de pedagogia
-
Aina Flores
- Sitges
- 15-04-2020 10:52
Documentals relacionats amb l’apoderament de la dona
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'alumnat de Primària, Secundària Obligatòria i Formacions postobligatòries està vivint en primera persona la revolta feminista. Amb més raó, és bo que sàpiguen més sobre l'origen del moviment i els beneficis de seguir amb la lluita per aconseguir la igualtat.
Podríem pensar que amb el confinament l’alumnat és més improbable que visqui situacions masclistes o de desigualtats per raons de gènere, però estan confinats amb un context virtual que obre portes a paradigmes de relació social i cultural que podria propiciar situacions per les quals han d’estar preparats per continuar la revolta des de casa.
Han de saber com actuar davant missatges a les xarxes socials, accions o converses tòxiques a casa i, escenes de programes o sèries de televisió que fan de menys a la dona, pel simple fet de ser dona. Per aquest motiu, la proposta és treballar amb documentals basats en fets reals, amb l'objectiu de seguir impulsant l’esperit crític de l’alumnat.
Primer documental: ‘Retratos del feminismo’ (2018), de Johanna Demetrakas.
Alumnat: 3r i 4t de l'ESO i Formacions postobligatòries.
Objectiu didàctic:
Les fotografies del llibre Emergence, de Cynthia MacAdams, donen pas a brillants testimonis de dones nord-americanes. Amb la publicació, l'autora de les fotografies va fer trontollar els cànons estètics a finals dels ‘70 i, Demetrakas, ho recupera a través dels testimonis, per fer evident que aquests cànons encara ofeguen la llibertat estètica de la dona.
A través del documental, l’alumnat reflexionarà sobre la idealitzada perfecció física i l'impacte sensual o sexual de la imatge de la dona, que es converteix sovint en un producte o un servei molt cotitzat al mercat.
Els i les joves generaran la seva pròpia opinió sobre les exigències estètiques que promou el patriarcat i el capitalisme – consumista -? Saben que fan suport a aquestes exigències?
Segon documental: ‘¿Qué coño está pasando?’ (2019), de Carolina Bang
Alumnat: Formació Postobligatòria, ja que el nivell de coneixements previs és bastant alt.
Objectiu didàctic:
Aquest documental és producte nacional, encara que molt semblant - quant a muntatge - a ‘Retratos del feminismo’. L’explicació sobre el feminisme i les desigualtats a les quals s’enfronta la dona, o com ho entén Carolina Bang i els diferents testimonis d'il·lustres dones espanyoles, pot ser una gran oportunitat per comparar la visió entre documentals.
L'alumnat, després de veure ‘¿Qué coño está pasando?’, sortirà crispat, alçat i indignat. Desconec si amb el documental o amb la societat.
Sota el meu parer, és interessant que vegin com les representants espanyoles triades, de gran nivell intel·lectual, a moments s’allunyen d’una realitat social i que possiblement les persones escollides no són mostra representativa de totes les dones que conformen la nostra societat.
Marejat de conceptes tècnics, cal que l’alumnat es faci la següent pregunta: com estem explicant a la nostra població que és feminisme, heteropatriarcat, desigualtats i masclisme? Som realment clars i clares? Creiem que tothom ens entén?
Tercer documental: ‘Una revolución en toda regla’ (2018), de Rayka Zehtabchi
Alumnat: últim cicle de Primària i 1r i 2n curs de l'ESO.
Objectiu didàctic:
Hi ha dos titulars clars que deriven d’aquest documental: el primer que, a l'Índia, milers i milers de noies deixen d’anar a l'escola pel fet de tenir la menstruació i, el segon, que els homes amb els quals conviuen, són desconeixedors de la resposta biològica, considerant la menstruació una malaltia.
Però un grup de valentes dones índies, comencen a fabricar, clandestinament, compreses per controlar el sagnat vaginal. És quan neix el projecte social que s’explica al documental: les que es fabriquen, es venen, de porta en porta, per cobrir les necessitats de les dones durant el seu període menstrual, respectant la higiene íntima. Mai deixar els seus somnis i objectius, per tacar la seva roba interior.
L'alumnat, que creix en un ampli mercat de productes d’higiene i control del sagnat vaginal, reflexionarà sobre què es considera un producte de primera necessitat i quin preu es paga per aquest producte?
Aina Flores Hidalgo
Llicenciada en pedagogia. Nº de col·legiada 01528
Sexòloga.
Psicopedagogia.
Twitter: @caixa_dainas
LinkedIn: Aina Flores Hidalgo
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!- Aina Flores
- Educació
- Ensenyament
- Feminisme
- Pedagogia
- Albinyana
- Argençola
- Avinyonet del Penedès
- Banyeres del Penedès
- Bellprat
- Bellvei
- Bonastre
- Cabrera d'Anoia
- Calafell
- Canyelles
- Capellades
- Carme
- Castellet i la Gornal
- Castellolí
- Castellví de la Marca
- Copons
- Cubelles
- Cunit
- El Bruc
- El Montmell
- El Pla del Penedès
- El Vendrell
- Els Hostalets de Pierola
- Font-rubí
- Gelida
- Igualada
- Jorba
- La Bisbal del Penedès
- La Granada
- La Llacuna
- La Pobla de Claramunt
- La Torre de Claramunt
- L'Arboç
- Les Cabanyes
- Llorenç del Penedès
- Masllorenç
- Masquefa
- Mediona
- Montmaneu
- Òdena
- Olèrdola
- Olesa de Bonesvalls
- Olivella
- Orpí
- Pacs del Penedès
- Piera
- Pontons
- Puigdàlber
- Rubió
- Sant Cugat Sesgarrigues
- Sant Jaume dels Domenys
- Sant Llorenç d'Hortons
- Sant Martí de Tous
- Sant Martí Sarroca
- Sant Pere de Ribes
- Sant Pere de Riudebitlles
- Sant Quintí de Mediona
- Sant Sadurní d'Anoia
- Santa Fe del Penedès
- Santa Margarida de Montbui
- Santa Margarida i els Monjos
- Santa Maria de Miralles
- Santa Oliva
- Sitges
- Subirats
- Torrelavit
- Torrelles de Foix
- Vallbona d'Anoia
- Vilafranca del Penedès
- Vilanova del Camí
- Vilanova i la Geltrú
- Vilobí del Penedès