-
Reculls de pedagogia
-
Aina Flores
- Sitges
- 14-07-2013 17:16
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Lurdes Avila Morera, psicopedagoga, logopeda i mestra d’educació especial, forma part de l’equip de CUC-S, un projecte integrat a les innovacions tecnològiques del segle XXI, donant pas a la creació d’aplicacions per al desenvolupament personal i social, a més del suport a l’educació, l’organització, la gestió i l’oci.
És curiós el nom CUC-S. Per què li vau posar aquest nom?
Li vam posar aquest nom per un motiu estètic i pràctic. Quan vam començar a treballar plegats vam fer una pluja d’idees de diversos noms, i CUC-S, ens va convèncer per la seva simplicitat i alhora per l’efecte visual i auditiu de la paraula en si. Aquestes característiques són les que pretenem aconseguir, amb les nostres aplicacions, però amb un disseny atractiu i modern.
Quan va néixer el vostre projecte? Sou el mateix equip del principi?
El nostre projecte va néixer just fa un any i en aquest temps ja hem publicat quatre aplicacions. Som un equip reduït, format per tres persones d’àmbits professionals totalment diferents: un enginyer i programador, un dissenyador gràfic i, una psicopedagoga i metra d’educació especial. Hem aconseguit trobar un punt de connexió interessant a l’hora de crear, complementant-nos perfectament.
A qui va dirigit CUC-S? Nens/es, adults...
Les aplicacions que ja hem publicat van dirigides als nens i adolescents, com a suport d’aprenentatges escolars o, per potenciar aspectes com la discriminació visual i l’atenció, és a dir, emmarcades en l’àmbit educatiu. La nostra intenció, és crear també altres aplicacions dirigides a qualsevol públic més encaminades cap a la gestió, organització, oci, productivitat...
Les aplicacions, avui, són per sistemes Android i Apple. Vosaltres també en feu per ambdós sistemes?
Vam començar només desenvolupant-les per a IOS (Apple), però ja estem treballant en la plataforma Android. De fet, l’ultima aplicació que hem publicat en IOS sortirà properament per Android. La nostra intenció és anar-nos obrint a altres plataformes de programació.
Com podem accedir a les vostres aplicacions? Tenen cost?
De moment es poden descarregar a l’Apple Store. De les quatre publicades n’hi ha tres que tenen un cost de 0,89€ i, una que és gratuïta. Són PreWriting, PickerPics, PickerPlay i Playgrid.
Jo estic a favor de les noves tecnologies a les aules. I vosaltres? Creieu que les Apps , poden estar integrades a les nostres aules com a metodologia d’aprenentatge?
De fet ens vam plantejar aquest projecte perquè jo, com a psicopedagoga, ja feia temps que utilitzava l’iPAD en el treball individualitzat amb alumnes de diferents edats i amb diferents tipus de dificultats d’aprenentatge. A l’escola on treballo, en comptes d’ordinadors nous, s’han comprat iPADs per a poder treballar amb els alumnes en grups reduïts, de manera que cadascú pugui aprofundir i treballar més els aspectes que convingui, utilitzant unes o altres aplicacions en cada cas. Per tant, estem molt a favor d’integrar les Apps a les aules.
Recomaneu-me una App vostre.
Te’n recomanaria dues per a nens d’educació infantil. PreWriting, permet treballar el traç de forma lúdica, es pot repetir moltes vegades cada activitat (camins, lletres lligada o majúscula, nombres) obtenint un traç bonic i el resultat és sempre satisfactori. Tot i que es pot fer amb el dit, també hi ha el suport del “llapis” adient a l’iPAD. L’altre, PickerPics, té el format d’un joc d’atzar, però treballa la percepció visual de formes i colors, així com l’atenció, direccionalitat i les seqüencies.
He vist a la vostra web un tutorial en vídeo, que m’ha recordat a la meva feina a les aules de P2 amb les tradicionals i avorrides fitxes. Aprendre a fer línies i formes, o reconèixer les figures de colors, pot ser interactiu a partir d’ara?
Estem convençuts que sí, de fet treballem en aquesta línia, però no com a activitats excloents de les que vénen fent fins ara, sinó com a activitats complementàries i de reforç, que a més de l’escola, es poden treballar també a casa i que faran que aquelles activitats més repetitives i que poden resultar avorrides, no ho siguin tant. En això ajuda molt el disseny atractiu i el reforç positiu constant que aporten les Apps.
Entre nosaltres, en quina pròxima App esteu pensant?
Estem pensant en tres o quatre alhora, però possiblement la primera que sortirà tindrà força a veure amb l’aprenentatge de la lecto-escriptura, és a dir, per l’àmbit educatiu.
A quines xarxes socials us podem trobar per seguir les vostres novetats?
Tenim una pàgina al Facebook.
Per últim, i a mode de reflexió, què em podeu dir de la frase de Steve Jobs: “A veces cuando innovas, cometes errores. Es mejor admitirlos rápidamente, y seguir adelante apostando por tus otras innovaciones".
Estem força d’acord amb aquesta opinió. Realment, en aquest món de la tecnologia les coses van molt de pressa, cal no parar i seguir pensant en coses noves, posant a prova la imaginació i la creativitat, sense pressa però sense aturar-nos.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!