-
Eros & Afrodita
-
Rocío Rico
- Sant Pere de Ribes
- 04-09-2013 11:25
Eix. Smartphone
Avui dia, quan seiem a taula per dinar o sopar, ja no sorprèn veure com tots els comensals col·loquen el mòbil sobre la taula, com si fos un complement més de la vaixella
Ja forma part del ritual. Ningú vol separar-se d’aquest aparell i haver de perdre per una estona la connexió amb el món
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Això implica que quan algú rep un senyal acústic, interromprà la conversa per consultar el telèfon i esbrinar què passa: qui li envia un whatsapp, o qui ha posat un “m’agrada” a la darrera foto penjada a Facebook, per exemple. Aquest nou hàbit ens genera dependència perquè constantment vols assabentar-te de les darreres novetats i està fent que canviem la manera que tenim de relacionar-nos amb els altres.
Les xarxes socials pregonen la idea que, gràcies a elles, amplies el teu “cercle d’amistats”, que estàs connectat amb persones d’arreu del món permanentment. No obstant, malgrat que això pugui ser veritat, també està afectant a la relació que tenim amb les persones més properes (probablement, les teves veritables amistats). Mantenir una conversa amb algú de tu a tu cada cop és més difícil, si no és que es silencia o s’amaga el mòbil. Els senyals acústics, o les vibracions que emeten, interrompen constantment qualsevol activitat i provoquen distracció: ja sigui cuinant, treballant, conduint o senzillament mantenint una conversa amb un altre. El smartphone ens aïlla del nostre entorn més proper; aixeca una barrera entre tu i la persona que tens al costat. A la consulta, cada vegada amb més freqüència, em descriuen la següent escena: una parella asseguda al sofà, després de sopar, la tv engegada i un dels dos, o ambdós, absorbits pel seu mòbil, perduts en la immensitat de possibilitats que els ofereix internet. És així com la comunicació se’n ressent, perquè si no és a la nit (que és l’únic moment del dia que, després d’enllestir totes les obligacions, tenim per parlar), quan parlarem???
D’altra banda, estar pendent sempre del mòbil fa augmentar l’ansietat perquè impedeix concentrar-te en altres tasques i, a la llarga, això pot provocar problemes de salut (en menor o major grau, depèn de cada persona i de les circumstàncies). A més a més, pot generar desconfiança en la parella. Només cal visualitzar-ho: la vostra parella no para de fer servir el mòbil, quan li arriba un missatge corre a consultar-lo i a respondre, quan li vols explicar alguna cosa el notes distret perquè està pendent del telèfon,... pots pensar que no et presta prou atenció i sentir que s’està creant una certa distància entre vosaltres... Si, a més a més, la relació té algunes carències, el membre més insegur o amb més baixa autoestima pot començar a recelar de l’actitud de l’altre.
Per tal de combatre tots aquests inconvenients, hem de començar a posar límits als ‘telèfons intel•ligents’, perquè cada vegada seran més necessaris a les nostres vides. Hem de dominar la màquina, no pas a l’inrevés. Per tant, seria recomanable apagar el mòbil en determinats moments del dia, especialment quan necessitem concentrar-nos en alguna tasca. Res és tant important com per estar disponibles les 24 hores del dia, no trobeu? També és bona idea silenciar el mòbil o amagar-lo mentre compartim taula amb algú. Si t’arriba un missatge, no corris a respondre si en aquell moment estàs fent alguna altra cosa. No hi ha res, ni ningú, que no pugui esperar. I sobretot, si vius massa “enganxat” al mòbil, intenta controlar-ho perquè la dependència no vagi a més (i la teva relació, a menys).
Rocío Rico (rocio@consultapsicologa.com)
Psicòloga especialista en sexologia i teràpia de parella. (Col.: 12135)
Cita prèvia al tel. 627.880.838
@Psicologa_RRico
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!