-
La Veu d'Um9
-
UM9
- Sant Pere de Ribes
- 19-01-2014 22:07
El Govern Municipal de Sant Pere de Ribes, segons el Regidor de l’Àrea de Territori, Joan Garriga (Um9-PA), portarà al ple municipal d’aquest mes de gener la proposta de moció de la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca (PAH)
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La moció s’emmarca en una campanya iniciada per la PAH arreu de l’estat per tal de que les administracions sancionin els pisos que estiguin buits durant un llarg període de temps, la majoria dels quals actualment a mans de la banca.
En el cas concret del municipi de Sant Pere de Ribes la proposta que es fa des de govern per ser debatuda i consensuada amb la resta de grups municipals i que s’ha començat a debatre també amb els moviments socials partiria de la necessitat de començar a assentar les bases que possibilitin fer efectives les voluntats polítiques que, sobre habitatge, pugui fer el Ple Municipal.
La proposta de la PAH, segons ha manifestat, implica uns treball i uns recursos que ara per ara no té l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes i que caldria anar treballant. En aquest sentit el govern proposa una acció política d’acord amb els grup municipals i els moviments socials com la PAH a partir de:
- Presentació de la moció de la PAH
- Recull d’informació del pla local d’habitatge i la seva actualització (Pla aprovat el 2008).
- Dades sobre pisos buits i la seva actualització (tenim dades fins a 2012).
- Estudi, anàlisi i seguiment dels actius immobiliaris de GPM en el seu procés de liquidació
- Conveni d’ubicació de l’Oficina del Consell Comarcal a Ribes i les Roquetes (operatiu en un o dos mesos)
- Creació de l’espai administratiu que ha de donar resposta a les propostes de la PAH i que hagi aprovat el ple municipal.
La moció de la PAH demana manifestar el compromís d’endegar mesures municipals en base a la legalitat i competències existents amb l’objectiu de garantir el dret a l’habitatge de la població i fer front a l’emergència habitacional. Demana actualitzar el Pla Municipal d’Habitatge existent incluint mesures de foment per a evitar la desocupació permanent i injustificada d’habitatges enumerades a l’article 42, de la llei 18/2007. Amb aquest objectiu proposa elaborar i aprovar “Programes d’Inspecció” a fi de detectar, comprovar i registrar els immobles que es troben en situació de permanent desocupació, començant pels que són propietat d’entitats financeres i altres grans empreses. Aquesta tasca es pot fer a través del creuament de dades en disposició de l’administració i l’atorgament d’audiència a l’interessat, o bé realitzant una inspecció física des de l’administració.
Segons la proposta de la moció, un cop detectats els pisos caldria instruir procediments administratius que hauran de declarar si s’està produint una situació de desocupació permanent constitutiva d’una utilització anòmala de l’habitatge, d’acord amb el que estableix l’article 41 de la LDHC. En cas afirmatiu, caldrà requerir al propietari que cessi en la seva actuació en un termini concret, tot informant-lo de les activitats de foment que està duent a terme l’administració per facilitar-li la finalització d’aquesta situació de desocupació. Si no ho fes, la PAH proposa imposar fins a 3 multes coercitives que poden arribar als 100.000 euros, tal i com determina l’article 113.1 de la llei 18/2007, prèvia advertència, si transcorregut el termini fixat no s’ha produït l’ocupació de l’immoble. I, a més, iniciar un procediment sancionador per infracció molt greu en cas que es mantingui la desocupació de l’habitatge un cop esgotat el termini atorgat per a corregir la situació.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!