-
La Veu d'Um9
-
UM9
- Sant Pere de Ribes
- 31-01-2014 17:28
Eix. Ajuntament de Sant Pere de Ribes
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Sant Pere de Ribes desencalla el pressupost municipal i el ple aprova mocions que sancionen els pisos buits, que vol declarar Parc Natural el Massís del Garraf, que demana el tancament immediat dels CIE, que dona suport a la consulta d'autodeterminació del 9 de novembre i que es declara en contra de la reforma de la Llei de l'Avortament.
Ahir es va celebrar el ple ordinari del mes de gener de l'ajuntament de Sant Pere de Ribes, a l'edifici institucional de la Vinya d'en Petaca a Les Roquetes.
Malgrat tenir un ordre del dia farcit de mocions cal destacar una prèvia i és que en una junta de Garraf Promocions Municipals anterior al ple es va aprovar el pressupost de l'empresa municipal, fet que desencallarà la situació pressupostaria de l’ajuntament de Sant Pere de Ribes i permetrà que al proper mes de febrer que és puguin presentar els pressupostos per aquest any 2014, cal recordar que l’ajuntament funciona fa dos anys que funciona amb els pressupostos prorrogats i no permet entre altres qüestions presentar els números davant la sindicatura de comptes per a la seva fiscalització.
Cal destacar que en aquest ple també és donava el tret de sortida als tràmits inicials que permetran en un futur la recepció de l’urbanització Rocamar, cal recordar que aquesta ha estat durant els darrers 15 anys de govern municipal del PSC de polèmica i de desencontres entre els veïns de Rocamar i l’Ajuntament, i una reivindicació constant dels veïns que hi viuen.
Entre els acords presos pel ple en destaquen les mocions aprovades per la sanció dels immobles desocupats, en favor de la declaració com a parc natural el Parc del Garraf, per al tancament dels Centres d'Internament d'Estrangers, en suport a la celebració de la consulta sobre el dret a decidir del 9 de novembre, i en contra de la reforma de la Llei de l'avortament.
La moció per a la sanció dels immobles desocupats va ser presentada pels grups d'UM9-PA, CIU-VIA, PSC i ICV-EUiA i que ha estat presentada en altres municipis del nostre país en una campanya iniciada per la PLATAFORMA D’AFECTATS PER LA HIPOTECA (PAH) , entre altres punts, pretén sancionar aquells que estiguin permanentment desocupats i siguin propietat d'entitats financeres i grans empreses, arribant, si s'escau a imposar multes que poden arribar als 100.000 euros.
Així mateix, s'insta a l'ajuntament, abans de l'inici de les eventuals sancions, a elaborar un Pla Municipal d'Habitatge i elaborar Programes d'Inspecció per a la detecció d'aquests immobles. Aquesta moció està en sintonia amb les que proposa la Plataforma d'Afectades per les Hipoteques (PAH) arreu del territori.
La moció que defensa la declaració de Parc Natural del Massís del Garraf es va presentar a proposta del Consell Municipal de Medi ambient i va comptar amb el suport d'UM9-PA, CIU-VIA i ICV-EUiA i l'abstenció del PSC i el PP. En ella se sol•licita a la Generalitat de Catalunya que aprovi el Decret de Creació del Parc Natural del Massís del Garraf.
La següent moció a destacar és la presentada per UM9-PA pel tancament dels Centres d'Internament d'Estrangers (CIE) que s'ha aprovat amb el vot favorable d'aquest grup municipal, ICV-EUiA i el PSC, l'abstenció de CIU-VIA i el vot en contra del PP. En la part expositiva d'aquesta moció es feia ressó les recents morts de diverses persones al CIE de Barcelona i en la seva intervenció, el Regidor de Serveis Socials Tomàs Carandell (UM9-PA) ha destacat que cap persona pot ser empresonada per una “situació administrativa irregular” perquè “no és cap delicte” i que en aquests centres no es garanteixen els drets humans més bàsics.
En quant a la moció de suport a la celebració de la consulta sobre el dret a decidir el 9 de novembre, que ha estat presentada pels grups que donen suport al Govern municipal (UM9-PA i CIU-VIA) es feia un repàs a la defensa que s'ha fet al llarg de la història del dret a decidir per part del poble català, se'n destacava el paper del municipalisme en la defensa dels drets nacionals de Catalunya exemplificant-lo en la proclamació de la República Catalana l'any 1931 dos dies després de la victòria republicana a unes eleccions municipals, i es posava en valor les iniciatives de temps més recents com les consultes populars sobre la independència, les mobilitzacions populars per la diada de l'11 de setembre com la Via Catalana i el paper de la societat civil organitzada mitjançant associacions com l'ANC i SUMATE, amb presència al municipi.
També reconeix el paper que estan jugant les institucions en aquest aspecte, com les declaracions del Parlament de Catalunya i la recent adhesió de Sant Pere de Ribes a l'Associació de Municipis per la Independència.
Aquesta moció, que ha comptat amb els vots favorables d'UM9-PA, CIU-VIA i ICV-EUiA i els vots en contra del PSC i el PP, “expressa els suport als acords polítics que han culminat amb l'anunci de la consulta, ..., el dia 9 de novembre, ..., i la formulació d'una pregunta que, de manera inclusiva però clara, dirimirà sobre la voluntat dels catalans i les catalanes que Catalunya sigui un Estat i si volen que aquest estat sigui independent”.
Aprovant aquesta moció, l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes “es compromet a fer realitat la consulta” “facilitant tot allò que es necessiti per a fer-la efectiva i que sigui de la seva competència i/o estigui en les seves mans”.
Cal destacar, finalment, que moments abans el Ple havia refusat una moció del PP per a que l'ajuntament no cedís el padró municipal “per a fer cap referèndum independentista”, amb els vots en contra d'UM9-PA, CIU-VIA i ICV-EUiA i l'abstenció del PSC.
La darrera moció a destacar del ple ordinari del mes de gener és la que rebutja la reforma de la Llei de l'Avortament que està tramitant el govern espanyol del PP. Aquesta moció va ser el fruit de la transacció de dues mocions, una presentada per UM9-PA i una altra del PSC i va comptar amb el suport de tots els grups excepte el PP que va votar en contra. La regidora de Dona, Laura Marcos (UM9-PA) va declarar que aquesta reforma “vol fer retrocedir els drets de les dones 30 anys” i que “crea un problema d'on no existia amb la llei de terminis que es pretén reformar, només per acontentar a la dreta espanyola més conservadora”. L'anècdota la van protagonitzar els regidors de CIU-VIA. Després que el seu portaveu Lluís Giralt, anunciés que el seu grup donaria llibertat de vot als seus regidors com sempre feien en aquest tema (pel posicionament contrari a l'avortament que acostuma tenir Unió Democràtica de Catalunya), van votar tots a favor de la moció.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!