El renaixement

Tornen, amb força, les barberies

ACPG. Víctor Fernández

ACPG. Víctor Fernández

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

T'ha passat que vas caminant pel carrer i t'adones que cada vegada hi ha més barberies? Et creues amb homes amb barbes arreglades i boniques? T'has adonat tu també que molts homes llueixen un fantàstic tall de cabell?

Què està passant? Nosaltres també ens hem adonat d'aquesta nova tendència i hem investigat sobre aquest corrent ple de força. Per saber què està passant, què volen, què adreça segueixen i on volen arribar hem parlat amb alguns barbers i us expliquem les conclusions que hem tret...

Sabies que en l'època de les cavernes, a la prehistòria, ja existia la figura del barber? Doncs sí, el barber era el que afaitava la barba perquè era una forma de purificació, el cabell tenia propietats màgiques i místiques i el xaman feia de barber. Així és com abans, la de barber era una professió de prestigi. Més tard el barber també es va convertir en el metge: treia queixals, practicava sagnies... Seguia sent un professional valorat dins de l'escala social. Malgrat això fa només uns anys els barbers van caure en l'oblit... Va arribar un moment que fins i tot el terme "barber" era despectiu i molts d'ells van substituir el cartell dels seus locals pel de "perruquers per a homes", que semblava tenir més glamour. Què va passar? La moda del cabell llarg i l'aparició de les maquinetes d'un sol ús van tenir la culpa segons alguns barbers. Altres opinen que els que van fallar van ser ells mateixos que no van saber evolucionar amb les noves modes. I, d'altra banda i no menys important, per l'afaitat a la barberia, la sida també va ser demolidora.

I va arribar el renaixement

Has sentit parlar de la moda vintage? Aquesta representa el record del passat, és una visió romàntica cap a temps passats plens de glamour i bellesa. Per a la majoria dels barbers amb els quals hem parlat la moda vintage ha fet que els seus negocis tornin a ser tinguts en compte pels homes que estan més al dia. Vaja, els més trendy! Ells s'han deixat la barba. Pot ser una discreta barba d'uns quants dies o fins i tot les frondoses barbes tipus nàufrag que estem veient en la publicitat televisiva i als nostres carrers. Els bigotis també estan de moda. Sigui com sigui, tant barbes com bigotis han d'estar molt cuidats perquè resultin atractius i en això els barbers tenen molt a dir.

També estem observant rostres masculins nets totalment de pèl. Per a ells (els que l'han provat repeteixen!) No hi ha major plaer que posar-se en mans d'un barber i gaudir d'un bon afaitat: olors, textures, massatges, tovalloles calentes... El servei d'afaitat que s'ofereixen a les barberies no dura més de 20 o 30 minuts, però representa tot un ritual plaent pels 4 sentits.

La forma de tallar els cabells a les barberies també és diferent. Per a ells la navalla és una eina imprescindible que es combina amb les tisores i també les màquines elèctriques. Els seus resultats són de cabells perfectament esculpits.

Els corrents de moda han fet que l'home hagi evolucionat i comenci a demanar un lloc exclusiu, on el cuidin a ell i a la seva imatge, i aquí és on les barberies adquireixen un paper molt important, el d'aconseguir ser aquest espai exclusiu. I aquí sorgeix de nou la moda vintage. Les noves i modernes barberies que estan apareixent per tota la nostra geografia (o les que funcionen des de fa dècades) no renuncien al típic butacó de barber, però tampoc al seu distintiu internacional: el pal tricolor, si pot ser giratori, que llueixen ara amb orgull al costat de la porta d'entrada per explicar: sóc barber i sóc aquí.

Barberies i xarxes socials

Visca les xarxes socials! Això és el que diuen els barbers ja que per al renéixer d'aquesta professió aquestes han estat l'eina que més els ha ajudat. Les noves tecnologies han sigut l'eina amb la qual han pogut compartir. Aquest verb és el que té més importància en aquesta professió ara mateix, ja que és compartint les seves inquietuds, treballs, buscant referents, inspirant quan poden difondre el seu negoci i aconseguir nous clients.

La mentalitat ha canviat! Abans havia barreres per aprendre dels altres, no es permetia que els barbers compartissin coneixements perquè aquests eren la seva força. Però ara la mentalitat és diferent i és la clau de l' èxit d'aquesta professió. Per renéixer i estar al dia cal compartir, veure, investigar, aportar...i així aconseguir que les barberies siguin de nou una cosa necessària en la vida dels homes.

Facebook és la xarxa social que més els permet enriquir en coneixements i els ajuda a aprendre cada dia una mica més de facetes que tenien oblidades. A part de ser la seva major eina per compartir i avançar, les xarxes socials són també una finestra a l'exterior i publicitat directa, gràcies a elles han conegut a molts professionals i també poden conèixer-te a tu i mostrar tot el que fan! També hi ha dues associacions que acullen els barbers i els ajuden a prosperar en el sector. Una altra gran eina imprescindible per a ells!

Dones barberes

La gran majoria dels barbers actuals són de segona o tercera generació. Els seus pares i en ocasions els seus avis ho havien estat i ells han seguit la professió dels seus antecessors. Però hi ha una dada curiosa: actualment les dones també estan al capdavant de barberies i, segons ens informen, en les formacions gairebé un 70% d'assistents són dones.

La dona, respecte a l'home és més inquieta, més atrevida... ho dubtaves? Per això no és estrany que moltes d'elles prenguin la professió dels seus pares o avis com a pròpia. Això és el que succeeix, per exemple amb Les barberes de Sevilla. Però també ho veiem a La barberia de Gràcia, en què la col·laboradora del seu director és una dona. Totes elles manegen la navalla amb la mateixa destresa que un home, tant per tallar el cabell com per afaitar o donar forma a una barba.

La dona a la barberia i té un plus davant dels ulls d'un home: els encanta que una dona els s'afaiti i segons la mentalitat masculina, la dona entén més de temes de bellesa i assessoria d'imatge: "si em diuen que estic guapo estaré guapo per a totes les dones que és el que al cap i a la fi vull"


El nostre agraïment a:

Jordi Pérez, de La barberia de Gràcia
Vicenç Moretó, de Vicenç Moretó Barberia
Alejandro Arana, d'Arana Perruqueries
Virginia Argüello, de les barberes de Sevilla
Fernando Navarro, de Fernando Navarro by Aire's

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local