La clau per viure més i millor

 © GLOW IMAGES. Gent gran

© GLOW IMAGES. Gent gran

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

"El secret de la genialitat és el de conservar l'esperit del nen fins a la vellesa, i això vol dir no perdre mai l'entusiasme", Aldous Huxley.

¡Què real resulta aquesta frase! Quant més es manté l'esperit d'un nen, la seva alegria, la seva puresa, la seva frescor, sembla que el pas dels anys no afectés l'interior.

El món tendeix a associar la vellesa amb fragilitat, menor utilitat i esperances que s'apaguen. Però quan observem una persona gran ¿per què serà que de vegades a través d'una mirada penetrant tractem de descobrir el que ens pugui indicar una arruga o un gest?

¿Què representen aquestes arrugues? ¿El pas del temps o un cúmul d'experiències viscudes? Jo diria que saviesa de vida abans de res. Els anys avançats haurien de seguir revelant bellesa i naturalitat.

Segons l'OMS, "la bona salut afegeix vida als anys". Tractar de tenir una vida saludable pot ajudar-nos en la vellesa a tenir una vida plena i productiva, i també a exercir un paper actiu en la família i en la societat.

Durant el segle passat, l'esperança de vida va augmentar tan acusadament que al món aviat es comptaran més persones d'edat que nens. Aquesta transformació social presenta oportunitats i s'evidencia que es pot envellir saludablement.

Joan Gallart, fisioterapeuta del Centre Mézières Miró de Catalunya, va dir en una conversa que "el factor més important per a un bon envelliment és l'activitat física ja que el moviment és vida" i després va dir que "patim més amb el que imaginem que amb el que en la realitat succeeix. L'artrosi no hauria de fer mal, és com un cabell blanc al cap. Totes les persones tenen moltes capacitats, el que passa és que vivim de les nostres creences".

Les persones grans tenen la mateixa necessitat psicològica i social de mantenir-se actius amb i per a la societat, d'aquí la importància de crear eines per a la seva integració i per què tinguin un major quefer social.

La societat constantment sembla associar l'etapa de la vellesa amb la decadència i la decrepitud. Però un pot oposar-se a aquests falsos conceptes triant pensaments que expressin expectativa de bé. Moltes vegades, les històries i bons records de vida que les persones grans relaten els proporcionen pau i alegria.

L'autora del llibre Ciència i Salut amb la Clau de les Escriptures, Mary Baker Eddy, esmenta: "Donem forma als nostres punts de vista de l'existència amb bellesa, frescor i continuïtat, més aviat que amb vellesa i decrepitud".

El pensament que opta per avançar en lloc d'envellir troba veritable satisfacció.

No importa la nostra edat o l'etapa que estiguem travessant, però sí l'obertura mental a la idea de conrear una vida més espiritual i saludable.


Maria Damiani escriu sobre la salut i el benestar des d'una perspectiva espiritual i és Comitè de Publicació de la Ciència Cristiana a Espanya.

spain@compub.org

@compubespana

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local