Salut i benestar

Autoestima, el secret del teu benestar

© Glow Images. Autoestima

© Glow Images. Autoestima

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Ser amic d'un mateix, estimant-se cada dia més i sense por a ser un mateix, constitueix la base per potenciar l'autoestima i la seguretat. Aquest sentiment d'acceptació i estima cap a un mateix definit com autoestima és considerat un factor fonamental per a una bona salut mental i un benestar emocional.

Com és possible tenir una autoestima elevada?

Una bona autoestima s'aconsegueix quan tenim una imatge mental adequada, coherent i no crítica, i quan la persona aprèn a valorar-se a si mateix i a tenir autoconfiança.

Les persones que es troben bé amb si mateixes solen sentir-se a gust en la vida i són capaces d'afrontar i resoldre amb seguretat els reptes i les responsabilitats que aquesta els planteja.

Tots tenim una imatge de nosaltres mateixos, potser formada durant la nostra infància, basada en la visió de l'ambient que ens envoltava. Però, quina és la nostra veritable imatge?

Per a José Vicente Bonet, Director de l'Aula de Psicologia del Centre Arrupe a València, “la persona que s'autoestima suficientment posseeix, en major o menor grau, les següents característiques:

1. Apreci genuí d'un mateix com a persona, independentment del que pugui fer o posseir, [...] estima que inclou tot el positiu que hi pugui haver en un mateix: talents, habilitats, qualitats corporals, mentals, espirituals...

2. Acceptació tolerant i esperançada de les seves limitacions, debilitats, errors i fracassos. No l'espanten els seus defectes, i prefereix triomfar, però no s'enfonsa quan perd.

3. Afecte: una actitud positivament amistosa, comprensiva i afectuosa cap a si mateixa, de manera que la persona se senti en pau, no en guerra, amb els seus pensaments i sentiments [...] i amb el seu cos...

4. Atenció i cura fraternal de les seves necessitats reals, tant físiques com psíquiques, intel•lectuals com espirituals...

Aquestes quatre característiques [...] pressuposen un bon nivell d'autoconeixement [...] adonant-se del propi món interior, escoltant-se a si mateix amistosament, prestant atenció a totes les veus interiors...”

Es poden elevar els nivells d'autoestima rebutjant idees o conceptes erronis sobre cadascun i reemplaçant-los per altres idees o pensaments que ajudin a adquirir seguretat.

El que pensem de nosaltres constitueix la nostra veritable identitat i és el reconèixer les nostres virtuts i valorar-nos cada dia més el que ajuda a construir una imatge sana i segura de nosaltres mateixos.

“Hem de formar models perfectes en el pensament i mirar-los contínuament, o mai els esculpirem en vides grans i nobles”, va escriure la pensadora espiritual Mary Baker Eddy.

El que impulsa el nostre sentit d'identitat és la nostra manera de pensar i actuar.

Una clau important per a la nostra llibertat mental radica en el fet d'acceptar i comprendre que tot el que realment som el constitueix l'Amor. És la nostra essència, la nostra experiència. L'Amor és la substància del que som i defineix cada aspecte del nostre ésser i de la nostra vida.

Millorar l'autoestima depèn de nosaltres mateixos i de la possibilitat d'oferir amor, a un mateix i als altres.

 

Maria Damiani escriu sobre la salut i el benestar des d'una perspectiva espiritual i és Comitè de Publicació de la Ciència Cristiana a Espanya.

Email:

Twitter

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local