Consell Social Municipal

Instruments de participació en recerca del bé col·lectiu

Eix. Ple de març de Sant Pere de Ribes

Eix. Ple de març de Sant Pere de Ribes

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Una de les nostres prioritats en entrar en l'Equip de Govern Municipal va ser establir mecanismes de participació ciutadana. Érem conscients de la dificultat de dur a la pràctica aquesta voluntat política per diferents motius:

- Suposa trencar una dinàmica institucional de molts anys on la participació s'havia reduït a relegar la participació a l'acte formal de votar cada quatre anys.

- Cal afrontar la dificultat d'establir mecanismes eficaços de participació amb les limitacions legals i pressupostàries que tenen els ajuntaments.

- Fomentar la consciència ciutadana de no sentir-se partícips de l'establiment de les polítiques municipals en un temps on l'apatia és la norma atiada pels mitjans de comunicació que propugnen valors com el consumisme individualista.

- La manca de temps per desplegar polítiques integrals en el que manca de legislatura.

- Etc.

Davant de les dificultat d'aquests reptes vam acordar entomar-los amb visió de futur i l'objectiu de fixar els fonaments d'una nova manera d'entendre la política municipal basada en l'activació de la ciutadania i el teixit associatiu, i l'establiment progressiu de mecanismes de participació, partint dels instruments existents, sense deixar d'explorar i planificar d'altres de més ambiciosos. Assentar les bases aquesta legislatura, per tal que estiguin consolidades per poder-les exercir amb les seves màximes potencialitats en la propera legislatura. Assentar les bases per construir un precedent que produeixi un pòsit per un futur més transparent, més participatiu, i amb unes polítiques amb un clar accent social.

Primer vam avaluar la situació de partida en accedir al govern municipal. Ens varem trobar amb d’incompliment de compromisos adquirits per l'anterior equip de govern, la mancança d'instruments i la limitació dels pocs existents: malgrat que l'any 2009 tots els grups municipals van acordar la creació d'una Taula Anticrisi l'anterior Govern Municipal no l'havia creat, malgrat l'obligació de constituir un Consell Social Municipal establerta a la Llei de Serveis Socials, vam arribar a l'equip de govern sense que estigués ni prevista, també detectem mancances de convocatòria i d'efectivitat en els Consells Municipals ja existents, que eren poc més que sessions informatives.

En aquesta conjuntura, des d'UM9, es va valorar que calia començar per impulsar allò existent i crear mecanismes de participació prioritzant les necessitats socials i col•lectives, i reforçar el paper de les entitats i associacions, defugint de fer el joc a interessos particulars.

Així, malgrat la manca de temps, es va realitzar unes sessions participatives sobre el pressupost municipal, obertes a tota la ciutadania i les entitats i associacions. Entenent que el més prioritari era dotar l'ajuntament d'un pressupost com a instrument d'intervenció, després de dos anys de pressupostos prorrogats per la incompetència de l'anterior govern municipal d'arribar a acords amb els grups municipals que conformen la majoria del Ple. Van ser quatre sessions prèvies (dues a Ribes i dues a Les Roquetes) i dues de retorn (una a cada nucli). Malgrat que no va ser un procés participatiu com ens hagués agradat fer, no s'havia fet mai al municipi, hi van participar més d'un centenar de persones i col·lectius, que a més de ser informats van aportar tot d'idees, algunes de les quals es reflecteixen a l'actual pressupost aprovat en el Ple de febrer.

El Ple del mes de desembre va aprovar la creació del Consell Social Municipal, acabant amb 6 anys d'incompliment legal respecte a un tema de la màxima prioritat, com és afrontar les necessitats socials d'aquelles persones que més estan patint la crisi i/o que estan en risc d'exclusió. En aquests moments, ja funciona a bon ritme aquest Consell i hi participen una vintena d'entitats i col·lectius del municipi. I tot i el seu poc temps de vida ja comença a donar algun fruit. En el darrer plenari d’aquest Consell es va aprovar el Pla d'actuació que estableix la creació de tres taules de treball sobre: Infància i adolescència, Vulnerabilitat i Urgència Social, i Acció Comunitària. En les taules de treball hi participen les entitats del Consell (que volen) i la regidoria de Serveis Socials (tant a nivell polític com a nivell tècnic). El Pla d'actuació també inclou el calendari de les taules de treball d''aquí fins al juny, moment en que es convocarà novament el Plenari per recollir, avaluar i aprovar la feina de les taules de treball.

Per altra banda, també s'ha actuat en els Consells Municipals que ja funcionaven com, per exemple, el de Medi Ambient. L'actuació s'ha orientat en dues vessants: primera actualitzant i ampliant el nombre d'entitats i associacions a qui es convoca, estenent-les a la totalitat de les que treballen al municipi sobre l'àmbit d'actuació del Consell que es tracti, així com a persones que, a títol individual, han mostrat la seva voluntat de participar-hi. I segona, treballant per fer d’aquests òrgans que fins ara han estat merament informatius, òrgans de participació.

Malgrat valorar positivament la feina que s'ha fet fins ara pel que suposa de canvi de tendència i pels resultats que poc a poc ja s'estan produint (sobretot per la implicació del teixit associatiu), la satisfacció és continguda perquè cal seguir fent passes endavant per a assentar els fonaments de la participació en la cultura política municipal i, defugint de caure en el parany que alguns pretenen parar-nos per beneficiar interessos particulars o empresarials amb l'excusa de la participació. Exemple d’això darrer es va poder observar el darrer ple municipal amb la moció del grup municipal del PSC de crear un Consell Municipal per a la Promoció Econòmica, on el perfil d’entitats que s’hi pretenia fer participar eren les multinacionals, grans empreses inversores, grans superfícies comercials, etc... En definitiva actors que anteposen els interessos particulars i lucratius al bé comú o al interès públic.  

No volem acabar aquest article sense animar a tothom a participar a les convocatòries que es facin, fins i tot les organitzacions polítiques que estan convocades i no participen. Perquè participar és decidir.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local