Campus Universitaria de la Mediterrània

Coinnovació: l'avantatge de la innovació col·laborativa

Eix. Presentació del curs

Eix. Presentació del curs

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un fenomen nou emergeix de manera subtil en els negocis: la innovació col·laborativa. Empreses de sectors diferents, de vegades molt diferents, decideixen combinar el seu coneixement i experiència per generar nou valor mitjançant productes, serveis i processos .

La innovació col·laborativa no és un fet aïllat , sinó una pràctica que va adquirint importància a tot el món i que, potser, està cridada a convertir-se en "la" forma estàndard d'innovar en els propers anys. La raó bàsica és simple: el món i els mercats són massa complexos per intentar resoldre'ls pel nostre compte. No importa en quin sector de l'economia un estigui, la complexitat per crear nou valor per als clients i consumidors requereix una combinació de coneixements que s'escapa del control de la nostra empresa i sector. En aquest sentit, el món dels negocis es fa "co-". Col·laborar es converteix en la forma més intel·ligent de competir. I la idea de l'avantatge competitiu en els negocis, que ens ha acompanyat durant dècades de manera predominant, potser comença a necessitar un company de viatge, la col·laboració, que la matisi i l’afini.

Una evidència emergent

Durant els últims 15 anys hem pogut observar com cada vegada més empreses al món s'aventuraven a treballar amb altres per explorar aquesta espais no comuns. En molts casos, aquestes col•laboracions eren molt elementals. Consistien, per exemple, en accions de cobranding: dues empreses que unien la seva marca per fer més atractiu el producte resultant. En altres, la relació era de simbiosi: el residu d'una era l'input d'una altra (sent el parc de Kalundborg, a Dinamarca, el cas més rellevant en el món); o la combinació s'organitzava al voltant de l'eficiència: una empresa que desenvolupava una tecnologia la facilitava a una altra amb l'objectiu de compartir, a partir d'aquest moment, el coneixement d'enginyeria que es derivés de millorar el procés, en una mena de creative commons entre empreses concretes (la col·laboració entre Coca-Cola i Heinz en el procés de fabricació d'ampolles biodegradables podria ser un indici en aquesta direcció).

Caràcter Emprenedor i Co-innovació: Reptes i Oportunitats per innovar en el S. XXI

En aquest context, el Campus Universitari de la Mediterrània presenta Caràcter Emprenedor i Co-innovació: Reptes i Oportunitats per innovar en el S. XXI de l’1 al 9 de juliol a l’EPSEVG-UPC de Vilanova i la Geltrú. El curs es divideix en dues parts que es complementen. En la primera part es presenten dos decàlegs, un d’actituds i l’altre d’aptituds per tal de reconèixer i potenciar el caràcter emprenedor necessari per impulsar qualsevol tipus de projecte o activitat, tant en l’àmbit personal, professional, empresarial o d’impuls d’entitats sense ànim de lucre (tipus ONG’s). En la segona es presenta un model estructurat i simple per tal que qualsevol persona emprenedora, organització o empresa pugui passar a l’acció quan vol innovar.  El curs permet la reflexió sobre la necessitat actual del caràcter emprenedor i d’assolir nous reptes i noves oportunitats per tal de generar innovacions basades en el treball en equip i la col•laboració a través d’agents implicats tant interns com externs a l’entitat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local