-
El blog del CUM
-
CUM
- Vilanova i la Geltrú
- 28-02-2018 17:00
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La comarca del Garraf és un santuari per a les aus marines. Només a Vilanova i la Geltrú s'han comptabilitzat fins a 34 espècies diferents.
El vilanoví Vittorio Pedrocchi Rius, doctor en Ciències Biològiques i tresorer de l'Institut Català d'Ornitologia, explica com aquest fenomen es veu afavorit per la presència d’una plataforma continental estreta amb aigües fondes relativament a prop de la costa del Garraf, com també pels nutrients que procedeixen del riu Llobregat.
També recorda que hi ha fosses marines i un sistema de corrents en direcció a la costa, així que la costa del Garraf queda al recer dels grans corrents de la tramuntana i el mestral. I això també ajuda a l'aflorament i concentració de nutrients.
El port pesquer vilanoví també atrau molts ocells marins que s'aprofiten del peix que descarten els vaixells. També hi contribueixen les àmplies platges als extrems del port on els làrids (gavines i xatracs) poden descansar, tot i l'elevada presència humana i de gossos. Pedrocchi també apunta, com un altre factor que juga a favor de les aus marines, que els torrents de la comarca aporten nutrients al mar quan plou.
En aquest context, el mateix Pedrocchi impartirà el curs “La riquesa ornitològica d’ocells marins a Vilanova i la Geltrú. Identificació d’espècies”. L’activitat està organitzada pel Campus Universitari de la Mediterrània, amb la col·laboració del Consorci dels Colls i Miralpeix.
La primera part de l'activitat se celebrarà dijous 8 de març, de 18 a 20 hores, a l'auditori de Neàpolis . I consistirà en una xerrada per tal de reconèixer i identificar els ocells marins que es poden veure a Vilanova. S'explicaran les espècies d'ocells marins més freqüents, i es mostraran fotografies i les característiques principals per a la seva identificació.
També s'indicarà en quina època de l'any és més propici veure cada espècie, a quin indret i quins costums tenen. Es mostrarà com es poden registrar i consultar els ocells observats a Vilanova a la base de dades ORNITHO de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO).
Per altra banda, dissabte 10 de març, de 10 a 12 hores, al port de Vilanova i la Geltrú tindrà lloc la segona part de l'activitat. La part pràctica serà una visita al port i platges de Vilanova i la Geltrú per observar algunes de les espècies explicades. Es aconsellable portar prismàtics a la visita al port i platges de Vilanova i la Geltrú per tal d'observar els ocells marins.
Les inscripcions per al curs es poden fer a través del web del Campus Universitari de la Mediterrània. El preu de l’inscripció és de 10 euros per als majors de 15 anys i gratis pels menors de 15 anys (acompanyats d’una persona adulta).
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!