-
El blog del CUM
-
Campus Universitari de la Mediterrània
- Vilanova i la Geltrú
- 15-01-2020 16:20
Laura Farré Rozada . Eix
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Com podries interpretar tot un concert d’obres contemporànies de gran complexitat sense partitura? La resposta la trobaràs en les matemàtiques!
Laura Farré Rozada, pianista i matemàtica vilanovina especialitzada en el repertori dels segles XX i XXI, ha aconseguit aplicar els seus coneixements en el camp de les matemàtiques a la música com a mètode d’estudi.
“Estava molt interessada en les matemàtiques perquè era la meva assignatura preferida i també seguia estudiant música. Aleshores vaig fer les dues carreres simultàniament. Aquí vaig començar a ser conscient dels patrons inherents que hi ha a la música, que es poden trobar també les reflexions de les matemàtiques. I sobretot a les eines bàsiques de la música: les notes, l’harmonia, els acords”- explica Farré.
La virtuosa pianista vilanovina raona com “em vaig començar a interessar per la música contemporània perquè trobava aquesta connexió amb les matemàtiques ja que hi ha diversos compositors que a partir del segle XX han començat a utilitzar les matemàtiques per desvincular-se de la tradició anterior. Això en el cas de la Tocata de Philippe Manoury es fa servir en termes d asimetries, és a dir, utilitza l’efecte mirall a diferents escales i d’aquesta manera aconsegueix un efecte fractal. Un fractal és una figura autosemblant, és a dir, que a diferents escales és el mateix patró que es repeteix.”
Una de les conseqüències de que la música contemporània sigui tan complexa és que al final els músics acaben tocant amb la partitura. Això afecta la fluïdesa de la interpretació i incrementa la percepció de dificultat entre el públic.
La música i matemàtica vilanovina afegeix que “en les matemàtiques precisament el que vaig aconseguir va ser trobar estratègies que a mi em permetessin disseccionar la partitura i poder trobar després els patrons fonamentals que em permetessin aprendre molt més ràpid l’obra i memoritzar-la.”
En aquest sentit, Laura Farré Rozada, en el marc del campus Universitari de la Mediterrània, impartirà la conferència “Simetria i fractals en la música” el proper dimarts 28 de gener de 2020 a les 18 h a l’auditori Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú.
L’objectiu de l’exposició és introduir al públic general com música i matemàtiques interactuen en el camp de la simetria i els fractals. Farré, en la seva presentació didàctica, combinarà explicacions amb interpretacions d’alguns exemples per part de la pianista. Serà una bona oportunitat gaudir en directe d’algunes de les obres interpretades recollides en el seu primer disc The French Reverie.
L’inscripció a la conferència és gratuïta i es pot realitzar a través del web del Campus Universitari de la Mediterrània.
Laura Farré Rozada és una pianista i matemàtica vilanovina especialitzada en el repertori dels segles XX i XXI. Actualment és estudiant de doctorat al Royal Birmingham Conservatoire del Regne Unit, becada per l’Arts & Humanities Research Council Midlands4Cities. Ha ofert concerts a Espanya, França, Alemanya, Canadà, Estats Units, Bulgària i el Regne Unit, i el seu àlbum de debut The French Reverie (2018) va estar patrocinat per 208 mecenes de 28 països. La seva recerca està centrada en la memorització connectant música i matemàtiques.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!