Bellesa Activa

Ets intolerant als cosmètics?

AMIC. Ets intolerant als cosmètics?

AMIC. Ets intolerant als cosmètics?

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Una de cada tres persones diu tenir la pell sensible. I moltes asseguren que no toleren alguns, o un gran nombre, de cosmètics. El Dr. Leopoldo Borrego, membre de l'Associació Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV), ens explica per què es produeix aquesta situació i com tractar-la.

El Dr. Borrego afirma que la sensibilitat cutània, produïda en ocasions per irritació o per alguna patologia, "presenta problemes d'identificació quan s'abusa de diferents cosmètics". De vegades, també, la intolerància amaga un problema de fons: dismorfofobia. Ocorre quan el pacient creu tenir una reacció cutània que en realitat no existeix.

Causes de la intolerància cosmètica
La intolerància als cosmètics es pot produir per una irritació causada pels components del cosmètic o per l'existència d'una patologia (malaltia o alteració) pròpia de la pell que requereix, d'una banda, un tractament específic i, de l'altra, unes cures que permetin que la pell es recuperi de forma adequada. Moltes vegades els pacients tenen una mínima afectació dermatològica que mal tractada ocasiona o agreuja la tolerància que de forma natural tots tenim als cosmètics. D'altra banda, hi ha cremes tractants (com les destinades a tractar les arrugues o l'envelliment) que posseeixen molècules irritants que part de la població no tolera. Altres productes, com les colònies, contenen alcohol que també pot produir irritació.

Patologies cutànies més comuns
La major part són dermatitis irritants que el mateix malalt reconeix: només cal evitar el cosmètic que ha ocasionat la irritació. El problema es presenta quan són molts cosmètics els que la causen. Aquests casos es poden deure a una irritació crònica lleu però acumulada en el temps, a una al•lèrgia a algun dels components dels cosmètics, a patir una dermatitis atòpica (la intolerància a cosmètics és una de les manifestacions més freqüents de la dermatitis atòpica del adult), a una rosàcia i, en general, a qualsevol tractament inadequat de qualsevol quadre cutani amb lesions a la cara, que es pot manifestar com intolerància a cosmètics. D'altra banda, hi ha alguns pocs pacients amb alteració de la imatge corporal, o dismorfofobia, que refereixen una intolerància a cosmètics que no és real o que es produeix per un ús inadequat d'aquests.

És cert que ara hi ha més casos d'intolerància?
La percepció individual d'una pell sensible és molt variable, encara que un de cada tres enquestats refereix que té la pell sensible. "Sempre hi ha hagut intolerància a productes cosmètics: que ara hi hagi una major preocupació es deu tant a factors individuals com socials", explica el Dr. Leopoldo Borrego.

Quines substàncies produeixen reacció?
Una causa relativament freqüent d'intolerància a cosmètics és ser al•lèrgic a algun dels components. Entre ells destaquen els conservants i les fragàncies, que no només es fan servir en les colònies, sinó en gairebé tots els cosmètics per donar una sensació agradable. Una de les substàncies emergents en aquest sentit és la metilisotiazolinona, que també s'empra en productes de neteja domèstica, ocasionant quadres molt bigarrats.

Què cosmètics són més innocus?
Tots els cosmètics tenen potencial d'irritar la pell encara que, com a norma, els més senzills químicament són millor tolerats. El terme natural no és equivalent a innocu i els extractes de moltes plantes són molt complexos químicament. Els cosmètics que contenen alcohols o àcids, encara que sigui en petites quantitats, pot ocasionar una dermatitis irritativa crònica que el pacient no relaciona amb l'ús d'aquest cosmètic en concret. Altres molècules com la metilisotiazolinona i les fragàncies, que ja vam comentar, poden produir reaccions al•lèrgiques en un percentatge important de la població. La concentració màxima d'aquestes substàncies que poden contenir els productes cosmètics està molt regulat per Directives Europees.

* Informació elaborada pel Dr. Leopoldo Borrego, Professor Titular de Dermatologia de la Universitat de Las Palmas de Gran Canària, dermatòleg del Complex Universitari Insular Matern Infantil i membre de l'AEDV.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local