Campus Universitari de la Mediterrània

El soroll de les activitats humanes, greu amenaça per als oceans

Eix. Projecte Acces Àrtic

Eix. Projecte Acces Àrtic

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques (LAB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) és l’únic representant del sud d’Europa que pren part en el projecte europeu Arctic Climate Change Economy and Society (ACCESS) el qual analitza les conseqüències socials, econòmiques, polítiques i en l'ecosistema derivades del canvi climàtic.

El treball del LAB en aquest projecte és el de monitorar els sons d’origen antropogènic i animal en el mar de l’Àrtic, tot analitzant la interacció entre ells. El so d’origen artificial (el produït per les activitats humanes) en el medi marí és una de les amenaces més greus per a l’equilibri dels oceans. És per això que els investigadors del LAB, dirigits per Michel André, estudien les reaccions i les afectacions que suposen en els animals l’augment de les activitats durant l’època de desglaçament i, per tant, del so associat a aquestes activitats. Per desenvolupar l’estudi, el grup de recerca se centra particularment en els cetacis com a bioindicadors, ja què la supervivència d’aquests mamífers depèn, gairebé exclusivament, de la informació acústica que els proporciona el sentit de l’oïda.

L’equip del LAB realitza un mapa de les poblacions de mamífers marins de la zona per fer un seguiment i analitzar com conviuen amb l’augment dels nivells de so derivats de les noves activitats humanes, com ara les prospeccions petrolieres, el trànsit de vaixells comercials i turístics o la pesca. Com ha demostrat el LAB en diversos estudis, els cetacis i d’altres animals marins com els cefalòpodes poden patir greus lesions auditives causades per l’exposició continuada a nivells de so de baixa freqüència. Aquestes espècies, a més, utilitzen el sentit de l’oïda per orientar-se, caçar, relacionar-se, etc. És per això que el ritme vital dels animals així com l’equilibri de la cadena alimentària en general, es pot veure alterat amb el futur panorama de l’Àrtic.

Amb aquest mapa, els investigadors de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú, estudien els mamífers i les seves rutines en l’alimentació, les relacions, les migracions, així com els possibles canvis en aquests comportaments. A partir del seguiment dels animals, es pot analitzar si aquests canvis estan relacionats amb l’aparició en els seus ecosistemes de sons produïts per les activitats humanes i, per tant, avaluar en quin nivell els afecta als animals la interacció amb els sons antropogènics. A més, el projecte ACCESS no només pren part en la conservació dels ecosistemes marins sinó que també haurà de garantir el desenvolupament sostenible de les indústries offshore (en alta mar) en l’Àrtic.

En aquest context, el propi Michel André impartira la conferència gratuïta sobre “Conferència El canvi climàtic a l'Àrtic i la problemàtica del soroll generat per activitats humanes en un oceà en desglaç”. Ho farà el proper 5 de maig, de 18 a 20 hores, a l’auditori de Neàpolis i en el marc del Campus Universitari de la Mediterrània. Per a més informació i inscripcions podeu consultar el web.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local