-
El blog del CUM
-
CUM
- Vilanova i la Geltrú
- 22-09-2015 19:06
Smartphones, de la seducció a l’addicció. Eix
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Llevar-se quan sona el despertador del nostre telèfon mòbil. Esmorzar mentre consultem les webs dels nostres diaris preferits, missatges, l’agenda del dia, l’ubicació d’on hem quedat per dinar i informació dels horaris de cinema d’aquest vespre. Afegir o rebutjar un parell o tres d’amics a la xarxa social i piular una estona mentre esperem l’autobús per tornar a casa. El tarannà dels ciutadans ha esdevingut tota una altra cosa d’ençà que podem fer totes aquestes tasques per mitjà de dispositius mòbils d’última generació.
Les tecnologies digitals mòbils ja formen part de la nostra manera d’interactuar amb l’entorn. Les aplicacions en el camp de la formació, l’educació i el lleure conviden al debat.
La cara amable de les xarxes socials i les TIC’s es pot plasmar en motivar els alumnes a partir de les seves inquietuds amb productes intel·ligents com imatges, música, vídeos, còmics, etc. Es poden utilitzar una gran diversitat de canals de comunicació, com fòrums, enquestes, formularis, blocs, wikis, etc. També relativitzar l’espai/temps amb la possibilitat de treball entre persones que ni tan sols es coneixen des de qualsevol lloc o en qualsevol moment. Aquest nou producte “de consum”, però, també comporta un risc.
Hi ha qui el primer que fa en despertar és encendre el mòbil o el portàtil. I repeteix la comprovació moltes vegades al dia. Només cal mirar al voltant per comprovar al carrer, a la feina, a les reunions familiars o d'amics que són moltes les persones que es passen el dia en línia, pendents del mòbil, el correu electrònic, el Whatsapp, Facebook o Twitter, que se'n van a dormir, desperten, mengen i passegen amb un dispositiu electrònic al costat pendents de si tenen algun missatge, notícia o comentari nou. Sembla que, com la xocolata, les noves tecnologies a més de gratificants també són addictivess i cal establir una sèrie d'estratègies per no caure en la golafreria i acabar, en el millor dels casos, amb empatx que podríem anomenar “e-pes”. S'imposa una dieta digital? Calen uns protocols d’ús? Com afecten els dispositius mòbils i les xarxes socials en el procés d’aprenentatge? I en les relacions socials i afectives?
Les respostes a aquestes i d’altres qüestions són les que ens presentarà Joan Gómez i Urgellés el proper 1 d’octubre a l’auditori de Neàpolis amb la conferència “Smartphones, de la seducció a l’addicció” en el marc del Campus Universitari de la Mediterrània. Lóbjectiu del matemàtic, Doctor en Pedagogia, professor de la UPC, divulgador, conferenciant i tertulià, Joan Gómez és establir criteris per diferenciar entre l’ús i abús en les xarxes socials i smartphones. A la vegada, destacar els avantatges, principalment en el món educatiu, de l’ús d’aquestes tecnologies per l’ensenyament/aprenentatge. I finalment, oferir un diagnòstic per esbrinar si som addictes digitals i donar uns consells per una “e-dieta” saludable.
Les persones interessades en assistir a la conferència, es poden inscriure de manera gratuïta al web del Campus Universitari de la Mediterrània www.campusmed.net.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!