Ple municipal

ERC vota en contra de les taxes del govern sociovergent i proposa una fiscalitat més justa i social

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les taxes i ordenances van centrar el Ple municipal, que es van aprovar amb els únics vots del govern sociovergent i el vot en contra de l’oposició d’esquerres que va reclamar un gir més social i més diàleg per part del govern.

La portaveu d’Esquerra Republicana, Mònica Hill, va argumentar que calen unes taxes més socials i justes que avancin en la tarificació social a tots els serveis que sigui possible, com per exemple a l’Escola de Música Dolors Calvet o la taxa de l’Aigua, i que en el cas de no ser possible, que s’ampliessin els barems de bonificació actuals per tal de poder ampliar el nombre de famílies amb més necessitats i així “treballar per anar reduint les desigualtats socials que hi ha a Vilafranca”. En aquest sentit Hill també va esmenar el plantejament de les taxes en quan a la gestió de residus ja que hi falten mesures de bonificació en la taxa per aquells ciutadans que participen de la recollida selectiva, per exemple, utilitzant de manera regular les deixalleries o fent autocompostatge casolà. Per ERC també hi van faltar bonificacions en la taxa d’escombraries per aquells comerços que implantin mesures de prevenció i reducció de residus.

Un altre exemple que ERC va exposar per mostrar la seva oposició a la proposta del govern és sobre la plusvàlua. Hill va exposar que hi ha contradicció entre l’article 7 i 8, ja que es parla que la taxa es basa a partir del valor real dels terrenys però hi aplica un increment que és irreal, ja que la crisi econòmica ha afectat al valor d’aquests terrenys i enlloc d’augmentar ha disminuït el valor cadastral. Així doncs Hill va fer palès aquesta contradicció que pot fer impugnable aquesta taxa. 

Finalment Hill també va remarcar la falta de voluntat real de diàleg del govern amb l’oposició, ja que van presentar la proposta de taxes només quinze dies abans del ple “quan és una de les votacions més importants de l’any”.

L’oposició d’ERC a les taxes del govern sociovergent no constitueix un “no a tot” sinó que la voluntat dels republicans és “millorar la proposta del govern per introduir-hi diversos aspectes per fer-les més socials i més justes”. En aquesta línia Mònica Hill va anunciar que des del partit de l’esquerra nacional es presentaran al·legacions per exemple per tal que es creï una taxa per gravar els pisos buits que faci més de dos anys que estiguin desocupats, tal com es fa en diversos ajuntaments del país.

Un altre dels punts que va tractar va estar relacionada amb l’Agència Tributària de Catalunya. El Ple Municipal ha aprovat que l’ajuntament ha de fer els pagaments a la Hisenda catalana, però el govern sociovergent s’hi nega. ERC en els mesos de mandat ha preguntat diverses vegades aquesta qüestió però la resposta de l’alcalde Regull és sempre la mateixa: No és el moment. La portaveu republicana va emplaçar al govern a fer el mateix que el PSC als Monjos o CDC a Igualada, col·laborar amb l’ATC, però l’alcalde Regull va assegurar que aquests ajuntaments no ingressen els impostos a l’Agència i que només ho diuen per “penjar-se la medalla” però que en realitat no ho fan. Mònica Hill va remarcar que “estem en el camí de construcció de la República, cal que els ajuntaments facin la seva tasca i col·laborar amb l’Agència Tributària de Catalunya n’és una”. ERC considera que aquesta és una de les eines bàsiques per tal que el procés d’independència sigui un èxit i és essencial que els ajuntaments hi participin.

De República també se’n va parlar a les mocions que va presentar ERC, sobretot a la que demanava que l’ajuntament es sumés a la querella argentina contra l’estat espanyol perquè anul·li el judici sumaríssim del President Companys, i de la resta de repesaliats pel franquisme. El regidor Pere Sàbat va lamentar que “amb la llei de punt final que va aprovar Zapatero, amb el suport de CIU i ICV, és impossible fer justícia a les víctimes i restituir la seva memòria”. Sàbat fer una esmena a la totalitat a la transició espanyola ja que “75 anys després de l’assassinat de Companys, l’estat encara no ha demanat perdó per aquells fets, un pas que si que han fet França i Alemanya” i va reiterar que la moció no era més que una qüestió de “democràcia i de dignitat col·lectiva”. Finalment va exposar que “malgrat les contradiccions que segur que tindria, Companys estaria feliç del moment que vivim on la República està més a prop que mai”. La moció es va aprovar amb els vots de CIU, PSC, CUP, VEC i ERC i el vot en contra del PP.

Josep Àlvarez va defensar l’altra moció que els republicans van presentar al Ple que consistia en la creació d’un banc d’ADN per tal que els familiars dels desapareguts de la Guerra Civil poguessin tenir més possibilitats d’identificar les restes que es troben a les fosses comunes. Àlvarez va exigir al govern de la Generalitat que desenvolupi la llei de fosses aprovada al 2009 ja que de les 340 fosses de Catalunya només se n’han obert 3 fins al moment. La creació d’aquest banc segons el regidor republicà permetria fer possible que s’identifiquessin les víctimes i va posar d’exemple les experiències de Xile i l’Argentina on les polítiques de memòria i d’identificació de les víctimes dels règims feixistes estan molt més avançades que a l’estat i a Catalunya. Àlvarez va aprofitar per recordar que el passat diumenge es va fer una ofrena amb l’Amical de Mathausen al monument als deportats de Vilafranca per recordar les víctimes del nazisme i lluitar perquè l’horror nazi i feixista no es torni a repetir mai més.

En el torn de preguntes ERC va preguntar el motiu pel qual en el Consell Municipal de Salut no es va tractar sobre la situació del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès (Hospital Comarcal) ni sobre el nou ambulatori, dos temes que han generat certa alarma social degut a la possible pèrdua de serveis i la pèrdua de capitalitat de l’hospital comarcal.

També es va preguntar sobre la seguretat entorn a la via del tren, i en concret al Parc de Ponent, ja que a la tanca que separa el parc de la via del tren, hi ha un forat i permet als infants accedir a la via del tren, un fet que posa en risc la seguretat de la població.

Altres punts del Ple van ser l’aprovació d’una modificació del pressupost i una modificació del pressupost del consorci de TDT, en aquests dos punts ERC es va abstenir al considerar que era un tema tècnic.

També es va abstenir a les taxes d’aigua i clavergueram, on va reclamar que s’avanci en la tarificació social o que s’ampliïn els barems de bonificació i se’n faci difusió, per fer-la més justa.

I finalment ERC va votar a favor a l’abonament de part de la paga extra dels treballadors municipals que l’estat va obligar a retirar al 2012 ja que “són drets dels treballadors que van veure retallat el seu nivell adquisitiu de forma totalment injustificada”, i també de la modificació de llocs de treball de la policia.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local