Canvi de gestió

Comunicat del govern de Sant Sadurní en relació a la gestió de la Casa dels Avis

Comunicat del govern de Sant Sadurní en relació a la gestió de la Casa dels Avis. Ajt Sant Sadurní d'Anoia

Comunicat del govern de Sant Sadurní en relació a la gestió de la Casa dels Avis. Ajt Sant Sadurní d'Anoia

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’equip de govern de l’Ajuntament de Sant Sadurní ha pres la decisió d’encomanar la gestió de la Casa dels Avis a l’empresa pública SUMAR empresa d’Acció Social de Catalunya a partir de l’1 de gener de 2016, durant un any i que podrà ser prorrogable anualment, durant els dos anys següents.  Aquesta mesura, que haurà de ratificar el ple municipal, afecta només al model de gestió de la Casa dels Avis, que continuarà sent un equipament de titularitat municipal i un servei públic al 100%.

En cap cas representa cap externalització del servei d’atenció als avis residents a la Casa dels Avis. Aquest servei continuarà essent de titularitat municipal i es continuarà oferint una gestió directa del mateix, amb el mateix  seguiment i presència de l’Ajuntament que fins ara. El més important per a l’equip de govern és vetllar per tal que els usuaris de la Casa dels Avis rebin una atenció acurada, que els aporti el màxim de benestar possible i que la tranquil·litat a les famílies dels mateixos de saber que reben un servei de la màxima qualitat.

La voluntat d’aquest canvi respon a la decisió del govern de millorar l’atenció dels residents i impulsar una nova gestió i organització de la Casa dels Avis que sigui més eficient  i suposi un benefici per al benestar i la singularitat de cada usuari. SUMAR gestionarà amb recursos propis els serveis de cuina i bugaderia i introduirà una sèrie de mesures i polítiques d’optimització de recursos  en l’equipament que no afectaran al servei, la qualitat ni a l’atenció als residents.

Els treballadors actuals de la Casa dels Avis mantindran el seu conveni i condicions laborals actuals ara i en el futur, independentment de la participació de l’empresa SUMAR.

SUMAR rebrà un 6% dels ingressos reals que registri la Casa dels Avis durant el 2016, actualment suposarien uns 85.000 euros, en concepte de gestió del servei.  En el cas de continuar amb l’encomana s’augmentaria a un 7% el 2017 i a un 8% el 2018.

L’Ajuntament continuarà assumint la diferència negativa entre els ingressos i les despeses de la Casa dels Avis sempre que aquest dèficit no superi els 172000 euros, que és l’aportació prevista en el pressupost 2015 de l’Ajuntament per equilibrar el Patronat d’Acció Social.
Amb aquesta encomana del servei l’Ajuntament estalviarà costos de gestió i administració que hauria d’assumir en el cas de gestionar directament la Casa dels Avis. Els beneficis que obtingui SUMAR de la gestió de la Casa dels Avis es revertiran íntegrament en inversions i la millora de l’equipament i el servei.

A finals del 2016 el govern, juntament amb els usuaris, familiars i treballadors de la Casa dels Avis, valoraran el canvi de gestió i determinaran conjuntament la decisió de prolongar o no l’encomana del servei a l’empresa SUMAR.

La fórmula de l’encomana de servei és un model de gestió directa previst a la llei per a la prestació de serveis públics, que poden utilitzar les administracions  i organismes públics entre ells i amb empreses públiques en les quals hi participin. Aquest tipus de gestió es justifica quan es garanteix  que el servei serà més sostenible i eficient que si ho fes l’Ajuntament directament o un organisme local. L’encomana d’un servei públic garanteix també major control i una participació molt més directa de l’Administració en la seva prestació i funcionament en comparació amb d’altres models de gestió.

QUI ÉS SUMAR?

SUMAR està integrat per la Diputació de Girona, amb un 51% de la participació social, a més de diversos ajuntaments i consells comarcals, entre els quals el Consell Comarcal de l’Alt Penedès. L’Ajuntament de Sant Sadurní farà una aportació de 40 euros en participacions com a futur nou membre d’aquesta empresa pública.

El 100% del seu capital és públic. SUMAR no té cap ànim de lucre i es va constituir l’any 2008 per donar resposta a les necessitats socials del món local. Aprofita sinèrgies i mancomuna serveis entre les diferents administracions per impulsar més i millors serveis socials. El seu principal objectiu és el d’incrementar els recursos per a la producció de més polítiques socials i millorar la qualitat real i percebuda de la ciutadania. Recentment ha estat guardonada amb el Premi ACRA a la millora de la qualitat en l’atenció a la dependència i promoció de l’autonomia personal.

La composició dels òrgans de govern d’aquesta empresa pública la determina la representació política a les institucions i administracions públiques que es configura després de les eleccions municipals al territori. L’actual alcaldessa de Sant Sadurní, Maria Rosell, va ser escollida pel ple del Consell Comarcal de l’Alt Penedès com la seva representant en la Junta General de SUMAR, càrrec del que va dimitir el passat mes de maig.

SUMAR gestiona una quinzena d’equipaments a Catalunya entre Centres de Serveis d’Àmbit rural, Residències i Centres de Dia, entre els quals el Centre de Serveis Terapèutics de Torrelavit des de maig del 2013. Ofereix també d’altres serveis  a les persones en els àmbits de la teràpia ocupacional, atenció domiciliària, inserció laboral, acollida, mediació i intervenció en casos de violència de gènere.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local