Pas del TAV pel mig de la vila

Sobre el cobriment de la llosa de la via del tren

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

A principis de l’any 2007 es va realitzar un procés de participació ciutadana sobre la cobertura de la llosa de les vies del tren, en el que hi van participar més de 2.000 persones i que va aportar diverses propostes sobre els usos que aquest enorme espai havia de tenir.

Posteriorment al procés de participació, 15 equips d’arquitectes es van presentar al concurs d’idees convocat per l’Ajuntament per definir la urbanització del nou espai generat amb el cobriment de la via, donant compliment a les aportacions sorgides del procés de participació.

El jurat del concurs va escollir per unanimitat la proposta de Batlle i Roig Arquitectes, proposta que donava solució a les diferents problemàtiques i tractava l’espai com una globalitat, on l’arbrat i la vegetació hi tenien una presència destacadíssima. Era, a més, un projecte que recollia les conclusions del procés de participació sobre els usos del cobriment de la via.

El projecte sorgit de les voluntats i de la participació de la ciutadania, convertia la llosa de la via en el gran pulmó verd de Vilafranca.

Es delimitava dues franges paral·leles diferenciades: la zona pròpiament sobre la llosa de cobertura on hi hauria la plantació de zones d’arbustos i de gespes, amb abundància d’arbustives d’olor i floració diferenciades, que es recorreria amb petits camins, i una franja arbrada on discorria un passeig.

A l’extrem sud, entre els carrers Tossa de Mar i Montblanc, s’organitzaven dues zones on fer representacions: un teatre de fusta amb una capacitat d’unes mil persones i un segon espai, molt més petit, que s’entén com un teatre de titelles sota una pèrgola.

En el sector nord del cobriment, entre la plaça Torras i Bages i davant de l’antiga Cinzano, s’organitzaven unes àrees esportives o de jocs, on es podien situar les pistes de petanca, pistes de bàsquet, taules de ping pong o jocs infantils.

Aquell va ser el projecte que va decidir fer Vilafranca.

Ara, ens trobem que el govern de CIU i PSC precipita un nou projecte, que executa per fases (que van ser començades per campanya electoral) que no recull aquestes aspiracions sorgides del procés participatiu, que es modifica de manera unilateral i que el govern no ho comparteix amb ningú. Aquell esperit participatiu i aquells anhels de projecte comú de ciutat del primer projecte, han desaparegut amb les maneres de fer d’aquest equip de govern.

És evident que la situació de la vila i del país ha canviat i que els projecte s’ha de revisar per adaptar-lo a les noves possibilitats i voluntats, però sen se perdre de vista ni la participació ciutadana, ni el més ampli consens, ni els objectius de l’obra de relligar urbanísticament Vilafranca del Penedès i esdevenir una nova centralitat.

Reivindiquem i denunciem públicament que: 

La urbanització de la llosa que cobreix la via del tren és el principal repte urbanístic que te plantejat Vilafranca en els propers vint-i-cinc anys perquè definirà una nova o una doble centralitat urbana. Es tracta de l’acció urbanística que condicionarà el futur desenvolupament urbà de la vila, tant per la seva dimensió, unes vuit ha, com per l’articulació entre diversos barris (Poble Nou, Girada, Molí d’en Rovira i Barceloneta) i per l'impacte sobre l'espai públic i en el teixit edificat existent.

Degut a aquesta importància estratègica pel futur de la vila no es pot actuar en precipitació, condicionats per urgències electorals partidistes i sense comptar amb la participació de la ciutadania, perquè aquesta immensa obra afecta tots els vilafranquins i vilafranquines. Encara avui resten molts interrogants oberts: cobriment de la llosa fins el pont de Moja, reestructuració de l’estació de ferrocarril ... que ens obliguen a actuar en prudència, més enllà de les accions puntuals urgents.

El futur urbanístic de la vila ha de ser decidit i participat per la ciutadania. No es pot aplicar una política de despotisme il·lustrat, “tot pel poble, però sense el poble”. Avui l’autogovernança és imprescindible per tirar endavant decisions estratègiques i la urbanització de la llosa de la via ho és. No és una qüestió de l’equip de govern, sinó del conjunt de l’Ajuntament i dels veïns i veïnes.

Una bona part de les inversions d’aquesta legislatura es preveuen cap aquest projecte, cosa que en condiciona d’altres. Entenem que una inversió d’aquesta magnitud no s’ha de fer d’esquenes a les veïnes de la vila, ni unilateralment per part de l’equip de govern, tal i com s’ha fet.

Denunciem que no s’ha informat en cap moment de l’estat d’execució del projecte i que els grups de l’oposició ens hem assabentat a través dels mitjans de comunicació.

Denunciem que no s’ha respectat l’anterior pla de participació ciutadana i que el govern està tirant endavant un projecte que no s’ha explicat com toca i que per exemple, no es pot consultar ni a la pàgina web de l’ajuntament.

Denunciem que no coneixem el cost total del projecte.

Denunciem que el projecte que el govern està executant només ha estat validat per ells, i que el projecte no ha passat ni pel Ple ja que el van executant per fases.

Denunciem que els grups de la oposició no hem tingut opció a participar d’aquest, ni tant sols a opinar ni fer propostes. I hi ha aspectes del projecte que no compartim i que ens genera seriosos dubtes sobre la conveniència d’ubicar espais com aparcaments massius al voltant de la llosa, entre d’altres qüestions.

Demanem al gover de CiU i el PSC:

Que endegui amb la col·laboració de la resta de grups municipals un nou procés de participació. El projecte de la llosa de la via no ha estat debatut, ni consultat als grups municipals, entitats o veïnes en general. És el projecte de la sociovergència no el projecte de la vila.

Cal un retorn de la gran participació ciutadana que hi va haver el 2006-2007 i en base al qual es va redactar un primer projecte que ha estat hivernat fins les eleccions municipals i que ara s’ha reformat a corre-cuita.

La participació genera implicació i com a conseqüència respecte pel reconeixement de la p/maternitat. No pot ser que en l’època d'esforç per a millorar els processos democràtics s’impedeixi aquesta.

Cal recordar un cop més que l’Ajuntament som tots, i que ara tenim l'oportunitat per adaptar decisions preses en èpoques de creixement il·limitat i revisar-les amb nous criteris segons els temps actuals. Ara cal repensar les solucions proposades en la seva globalitat i en la primera fase. Cal que partint d’un pla general participat, anem concretant les fases d’acord amb les prioritats i les possibilitats sense que hipotequin el futur de la vila.

Rebutgem la política de fets consumats de l’equip de govern i la volem contraposar a una forma de fer més sincera, transparent i que tingui en compte el conjunt de la vila.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local