Educació

Què i per què estudiar?

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Diuen que arribat el final d’una etapa, hi ha un rellotge que sona sense parar, que marca el moment exacte que algú ha de decidir, tingui o no tingui clar què vol estudiar.

Si arriba a quart d’ESO, sona l’alarma per triar entre un batxillerat o un cicle formatiu; si està al batxillerat, sona per triar una carrera universitària o un cicle formatiu, i així amb altres exemples. La pregunta és: quina finalitat tenen cada un dels estudis? A quines sortides laborals porta cada un d’ells?

Apaguem aquest rellotge empipador! No decideix pas ell, decideix la persona que està construint el seu projecte de vida professional, sense cap pressió i gaudint en tot moment del procés. Poden triar, aquesta és la bona notícia.

Ep! Penseu que cal fer-se moltes preguntes abans. Posar tots els dubtes sobre la taula, reflexionar el perquè volen arribar on volen arribar, i per estrany que sembli, dubtar és part important de la decisió.

Cal que els joves s’escoltin, que reflexionin sobre ells mateixos. Preguntar-se coses sobre la seva personalitat, sobre les seves habilitats, què busquen en una feina, els interessos que realment els mouen i els apassionen per treballar del que més els agrada.

Recordeu que els cicles formatius, el batxillerat, la universitat, no són pas l’objectiu, sinó que ho és el mercat laboral. On es veuen treballant? S’imaginen fent aquella feina?

Volen ser metges, mecànics, perruquers, mestres... Però, han de conèixer bé què fan tots aquests professionals abans de prendre la decisió. És sorprenent la de vegades que s’imaginen que tots ells fan unes tasques concretes que després, a la vida real, no fan.

Creieu-me quan us dic que la televisió i el cinema, els aporta una visió poc realista de les professions, i després, han d’aterrar a la definició de les tasques de cada un d’aquests professionals.

Explorar lliurement quins estudis porten cap aquest entorn laboral que els resulta interessant, deixant de banda que cal conèixer només el nom de l’estudi. I ara! Cal anar més enllà: assignatures, matèries que especialitzen en un camp, sortides que ofereixen...

Conèixer-se més a un mateix, mirar l’oferta acadèmica, i explorar el món professional, és la clau. La unió de les tres, facilitarà molt més triar uns estudis i una professió.

I atenció! Si un decideix estudiar alguna cosa, inicia el curs, però veu que allò no l’apassiona, no podem dir que hagi estat un error. El millor de tot és reconduir aquest projecte professional, buscar allò que realment és motivador, i tornar a iniciar el camí.

Error seria seguir endavant amb uns estudis que no gaudiran, que no els permet accedir al món laboral que els agrada. Benvinguts siguin els canvis si trien el que els agrada!

Aina Flores
Llicenciada en pedagogia
Nº de col·legiada 01528

@caixa_dainas
afhpedagogia@gmail.com

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local