Transparència

Més debat, més informació

Els regidors d'ERC, Som VNG i la CUP davant l'ajuntament. Eix

Els regidors d'ERC, Som VNG i la CUP davant l'ajuntament. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Som VNG, ERC i la CUP volem manifestar públicament davant l’equip de govern i els veïns i veïnes de Vilanova i la Geltrú que, des que va començar el mandat, el dia a dia de la política vilanovina dins de la institució manté una dinàmica poc activa i buida de contingut. Actualment, l’equip de govern sociovergent es limita a informar d’aquells temes que, per qüestions competencials, necessiten del suport del Ple i, per tant, del vistiplau de l’oposició. De tota la resta de temes, ja siguin més concrets o estratègics per a la ciutat, no se’n fa cap tractament o ens n’assabentem a través de la premsa local o del butlletí electrònic de l’Ajuntament, la qual cosa massa sovint confon institució amb acció política. Ens falta temps i ens manca espai per intercanviar propostes i arribar a consensos en benefici de la ciutat.

Trobem a faltar debat i més debat, especialment en el marc de les comissions informatives, que es fan una o dues setmanes al mes. Les comissions informatives són una eina clau de l’organització municipal, integrada de manera exclusiva pels membres de la corporació municipal del govern i l’oposició amb la presència de tècnics i càrrecs especialitzats de la institució. Cada comissió té un caràcter majoritàriament informatiu, deliberant i no resolutiu. En el cas de Vilanova i la Geltrú, les comissions informatives conformen quatre grans àrees: Polítiques a la Ciutadania; Promoció Econòmica, Ocupació i Innovació; Serveis Centrals, Seguretat i Hisenda, i Territori i Espai Urbà. Aquest format sembla més aviat pensat pels temps de majories absolutes i èpoques de menys pluralitat als plens.

Els grups de l’oposició creiem que un govern en minoria hauria de vetllar sobretot pel diàleg i per ampliar els espais per al debat. En aquest sentit, trobem a faltar àmbits de reflexió que afavoreixin l’intercanvi, oportunitats en les quals totes les formacions polítiques que integren el consistori puguem participar en un debat constructiu sobre grans temes que habitualment resten bandejats, perquè mai no hi ha prou temps per ocupar-nos-en. Tot i que des del govern s’han expressat queixes sobre la falta d’implicació de l’oposició a l’hora de fer propostes, sense els espais on els temes es puguin treballar conjuntament aquestes són complicades. Davant la possibilitat d’obrir debats sobre els temes vius de la ciutat sempre hi ha, i això és responsabilitat del govern, temes més urgents: gestionar el dia a dia amb qüestions finalistes monopolitzant l’ordre del dia i la durada de cada reunió.

Un altre tema cabdal perquè els grups polítics de l’oposició desenvolupem la nostra tasca és l’accés a la informació. Les demandes d’informació tenen uns terminis i una forma concreta de resposta: les preguntes poden ser orals o escrites, ja siguin formulades en els plens, en les comissions informatives o a través d’entrades al registre municipal. En el cas de les preguntes escrites, el govern municipal disposa de trenta dies hàbils per satisfer unes respostes que, molt sovint, arriben fora de termini o són respostes d’una manera poc concreta o fins i tot opaca.

Per tractar els aspectes de la vida pública vilanovina necessitem més informació, intercanvi, seguiment, debat i reflexió. Per salut democràtica. Malgrat que el lideratge de l’acció política pertoca al govern municipal, Vilanova i la Geltrú l’hem de decidir entre totes les forces polítiques i, sobretot, la ciutadania. I és que, si des de l’oposició ja tenim problemes per accedir a la informació i per generar espais de debat en el si de les institucions, des de la ciutadania és gairebé una utopia participar, estar informat i col·laborar en la política municipal, tot i estar en ple segle XXI.

Arribats a aquest punt i amb una voluntat oberta i constructiva, els grups municipals de Som VNG, ERC i la CUP emplacem el govern sociovergent i la resta de grups de l’oposició (C’S i PP) a reflexionar i redefinir les línies d’actuació i el debat polític a la institució municipal. Cal anar més enllà en el debat perquè el dia a dia de la gestió política no ens ofegui en la pura gestió. Així doncs, animem el conjunt de forces polítiques a plantejar eines i mecanismes per augmentar el debat i la fluïdesa de la informació. Per salut democràtica, per construir col·lectivament la ciutat del present i del futur.

Aquests nous mecanismes ens permetran als grups de l’oposició fiscalitzar l’acció de govern, empènyer i desbloquejar amb rigor i transparència els temes de la ciutat. Alhora, aquests nous mecanismes permetran al govern enfortir les seves accions, ampliar els suport social i polític i garantir que les decisions tinguin una continuïtat en el futur, més enllà dels interessos partidistes que puguem tenir les diferents forces polítiques representades al Ple. Reivindiquem un canvi en la manera de fer política, perquè la política no és només pensar en els quatre anys de mandat sinó pensar en les necessitats de la ciutat a curt, mitjà i llarg termini. Per això, són imprescindibles els espais de debat, d’encontre, de creació i arribar a grans consensos en benefici de la ciutat i de tota la gent que hi viu facilitant la participació directa dels veïns i veïnes de Vilanova i la Geltrú en les polítiques de la seva institució més propera.

Volem parlar de polítiques de cultura, d’activació econòmica, de mobilitat, de residus, d’urbanisme, d’energies eficients, de sostenibilitat... En definitiva, de tantes i tantes polítiques i debats que estan gairebé desapareguts o encotillats pel dia a dia. Som VNG, ERC i la CUP fem, per tant, una crida a la pausa, al debat i la reflexió. Aquesta demanda es pot reflectir en una major freqüència de comissions informatives, en la celebració de debats temàtics interns, en desplegar diferents mecanismes de gestió o opinió telemàtica entre la ciutadania i els seus representants. En definitiva, volem posar sobre la taula un dèficit democràtic estructural per arribar a l’acord d’una solució conjunta en benefici de Vilanova i la Geltrú.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local