Campus Universitari de la Mediterrània

Les dades són el petroli del futur

Big Data. Eix

Big Data. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Cada dia es realitzen, per exemple, més d'un bilió de consultes a Google, més de 250 milions de tuits al Twitter, 800 milions d'actualitzacions a Facebook, 60 hores de vídeos enviats per minut a YouTube, 10.000 transaccions amb targeta de crèdit per segon ...

La ingent quantitat d'informació que produïm procedeix d'una infinitat de dispositius que formen part de la nostra vida quotidiana. Emetem un reguitzell de dades que van conformant els nostres avatars digitals. Cada vegada que cliquem a Amazon, aquest gest queda registrat. Quan paguem amb la targeta la compra del supermercat, deixem rastre de què hem comprat i a quin preu. Quan realitzem les lectures dels comptadors d'electricitat o del gas constatem digitalment el consum que fem. Quan opinem a la Xarxa, pengem imatges, realitzem compres en línia o utilitzem una app, el big data sap una mica més dels nostres gustos. El mateix succeeix quan pugem a un avió, enviem un paquet per missatgeria, utilitzem el GPS del cotxe o el sistema domòtic de casa. O quan truquem a una empresa i ens diuen que, per seguretat, la trucada quedarà gravada. O quan ens recepten medicaments, ens ingressen la nòmina o paguem la hipoteca.

S'imaginen els ajustadíssims retrats que es podrien extreure de cada un de nosaltres optimitzant l'anàlisi de totes aquestes dades? D'això tracta el big data. És el terme que afronta la tasca d'emmagatzemar, classificar, analitzar i compartir aquest cúmul massiu d'informació. Es tracta de gestionar un volum de dades descomunal a la major velocitat possible considerant la seva extraordinària varietat.

Les dades són el petroli del futur, l'or del demà, afirmen els experts. Serveixen per predir tempestes, huracans, terratrèmols, erupcions volcàniques o tsunamis. Per a monitoritzar l'evolució del canvi climàtic. Per conèixer l'estat dels nostres mars, discernir el comportament dels animals o realitzar el seguiment d'espècies amenaçades ... I per descomptat serveixen per vendre més i més de la forma més òptima i personalitzada.

En aquest context, el Campus Universitari de la Mediterrània proposa la conferència gratuïta “R, estadística i Big Data” la qual tindrà lloc el proper 16 de juny, de 18 a 20 h, a l’auditori de Neàpolis a càrrec de Josep Anton Mir Tutusaus, PhD de la Universitat Autònoma de Barcelona al Departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental. En la conferència es parlarà de la importància de les bases de dades en la vida diària. Com ens afecta? Explorarem la necessitat del tractament de dades com a eina útil i indispensable mitjançant una sèrie d’exemples quotidians. Per què és important el Big Data? Com gestionem tantes dades? R com a llenguatge de programació de moda en el món del Big Data. R com a llançadora professional.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local