Estiu 2016

Deu consells per a la seguretat a la platja

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Abans d'entrar a la platja hi ha algunes coses que cal tenir present.

1) Conèixer el color de la bandera i què significa

Verd: Bany lliure

- No cal adoptar mesures especials diferents de les pròpies de protecció personal. No obstant això, el mar és un entorn canviant. Cal estar alerta de les advertències dels socorristes i mai deixar de vigilar als infants.

Groc: Bany amb limitacions.

Cal adoptar mesures de seguretat concretes com:

- Extrema precaució per onatge o corrents o altres problemes a informar.
- Evitar el bany per a persones en extrems d'edat ( infants i gent gran)
- Evitar el bany de persones amb mobilitat reduïda.
- No utilitzar flotadors, màrfegues, etc.
- Evitar banyar-se en zones on no es toqui fons.

Vermell: Bany prohibit

- Hi ha un risc per a la seguretat i la vida de les persones, bé a causa de un estat de la mar desfavorable, per contaminació, per animals....

2) Comprovar la previsió meteorològica

Si veiem llàmpecs, cercar un lloc cobert i esperar que no n'hi hagi en mitja hora. En cas de mal temps no patiu. La platja sempre serà allà demà.

3) Aprendre a nedar

Ser hàbil en el medi aquàtic és vital, però també ens pot portar a assumir més risc del necessari. Saber nedar no és sinònim de no ofegar-se, la majoria d'ofegats saben nedar.

Nedar al mar és molt diferent de fer-ho en una piscina. Pels petits i els més grans, no hi ha cap element més segur que una armilla salvavides homologada.

La fondària pot canviar d'un dia per l'altre. Evitar entrar de cap ens assegurarà no picar en un fons poc profund.

Els flotadors, maneguets , màrfegues... no són estris de seguretat. Tot i portar-ne, l'infant ha d'estar vigilat d'aprop, i s'han d'usar sempre on el nen toqui fons. Amb els infants a l'aigua cal recordar la norma: "si ets massa lluny per fer-li una abraçada, ets massa lluny"

4) Escollir platges vigilades

Els socorristes són allà per una raó, saben i poden veure coses que la majoria d'usuaris no. Escollir platges vigilades i situar-se prop del socorrista és una bona mesura. En cas de ser arrossegat per un corrent paral·lel a la riba , la posició del socorrista pot ajudar a situar-se.

5) Vigilar els corrents

Els corrents canvien durant el dia, i sovint són més fortes en una zona que en una altra. Els corrents que es formen prop dels espigons són molt perilloses i cal evitar banyar-se en aquestes zones. Si bé poden estar en calma i semblar un espai tranquil per a nedar, en minuts poden canviar i ser una trampa.

Els corrents perpendiculars a la riba són canals d'aigua que un cop arriba a la platja retorna cap a dins. Aquests corrents poden fer-nos allunyar de la riba, si els notem, cal evitar anar-hi en contra, ja que ens podem cansar, sortir en diagonal , sense espantar-nos i si cal no dubtar en demanar ajut. Tanmateix aquests corrents no solen ser de gran recorregut, i si estem tranquils, ens deixaran a certa distància de la riba i podem tornar per un altre punt.

6) Alerta amb les onades

Les ones tenen més força del que ens pensem. Les onades a la riba poden ocasionar caigudes i traumatismes. No estar d'esquena a les onades, ja que no les veiem venir i ens poden arrossegar i colpejar.

7) Estar sobri

L'alcohol no tan sols afecta la nostra capacitat de jutjar els perills, també et deshidrata i ens fa menys hàbils. En molts casos d'ofegament l'alcohol hi és present.

8) Protegir-se del sol.

L'excés de rajos solars augmenta la possibilitat de patir malalties a la pell. No oblidar usar protectors solars, que s'han de posar mitja hora abans de l'exposició al sol, usar barrets, sobretot infants i gent gran. Evitar l'exposició solar en les hores de màxima radiació, entre les 12 i les 16 hores.

No oblidar que també cal protegir ells ulls! Usar ulleres de sol de qualitat per evitar problemes oculars.

9) Vigilar l'excés de calor

Un ambient molt càlid i manca d'hidratació ens pot fer patir un cop de calor, sobretot als extrems d'edat. Estar en llocs amb ombra i mantenir-se hidratat és molt important. Evitar el cafè i l'alcohol, ja que afavoreixen la deshidratació.

Si notem mal de cap, sensació de mareig, fatiga, visió borrosa, nàusees o malestar. Buscar una zona fresca i amb ombra i si cal , truqueu al 112.

10) Vigilar amb la vida marina.

En la nostra costa a causa de canvis de temperatura entre altres coses hi tenim sovint moltes meduses. Informeu-vos de la seva presència i eviteu nedar en cas que n'hi hagi. Si teniu un contacte amb els tentacles, sortiu amb calma de l'aigua i poseu-hi aigua del mar sense fregar-vos amb les mans. Si queden tentacles aferrats a la pell, amb una tovallola podem agafar amb cura els que tinguem sobre la pell. No posar-hi aigua dolça, augmentarà el dolor. Normalment el contacte amb les meduses provoca dolor, envermelliment i irritació de la zona afectada. Tot i que és poc probable que la lesió comporti perill, cal recordar que si notem mareig, sensació de dificultat al respirar o el contacte ha estat en la zona de la cara o coll és bona idea demanar ajut al socorrista o traslladar-nos a un centre sanitari.

 

Ramsés Martí és expert en seguretat aquàtica

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local