Ple municipal

Aplicació de la tarifació social a les escoles bressol

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Som VNG portarà al proper Ple de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú dues mocions per fer front a la situació d'emergència social. D'una banda, es tractarà la problemàtica que s'està donant amb l'empadronament de les persones que viuen en situació d'ocupació precària. D'una altra, es farà una proposta per implementar la tarifació social en les properes ordenances fiscals. Aquestes dues mocions segueixen la línia d'aportar solucions a la precarietat i l'exclusió social, unes solucions que segons Som VNG no està aportant el govern sociovergent.

Així doncs, pel que fa a l'empadronament, es portarà al Ple una problemàtica greu però desconeguda per a la majoria. Des de fa mesos, moviments socials pel dret a l'habitatge com la PAH estan detectant decenes de casos de persones que no es poden empadronar. Aquest fet es dóna pels obstacles burocràtics amb els que es troben aquelles persones que, per la seva situació socioeonòmica, es veuen amb la obligació de viure en ocupació precària. En no poder accedir a l'habitatge mitjançant la compra o l'arrendament, no tenen documents que acreditin la veracitat de les dades sobre el domicili. Per donar solució a aquesta problemàtica, tan comuna desgraciàdament, l'Institut Nacional d'Estadística (l'òrgan superior que gestiona els censos) va emetre una resolució sobre quins han de ser els procediments per empadronar a les persones que pateixen aquesta situació. Tot i això, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha deixat de fer servir els instruments que es marquen en aquesta resolució, com són un informe per part de la Policia Local o la inspecció per part dels tècnics competents. Això està provocant que decenes de persones a la nostra ciutat estiguin excloses de gaudir de qualsevol servei públic, fins a l'extrem que persones que porten anys vivint a la nostra ciutat no poden accedir a la sanitat pública, o no poden escolaritzar als seus fills o filles.

Des de Som VNG es denuncia l'actitud passiva, i fins i tot irresponsable, per part del govern local, que en repetides ocasions ha manifestat que, per aquesta qüestió, es segueix el procediment habitual. La realitat, però, és ben diferent a la que descriu la sociovergència. Per això Som VNG, conjuntament amb la CUP, portarà al Ple les reivindicacions de la PAH en aquesta matèria.

Una altra proposta que Som VNG portarà al Ple del 3 d'octubre és la implementació d'una política de tarifació social per als serveis municipals, que implicaria que es marcarien en funció de la renda de cada nucli familiar. L'any 2011 es va aprovar per unanimitat una moció que proposava la seva aplicació a partir de 2013. La candidatura ciutadana considera que ja s'hauria d'haver aplicat, i que les bonificacions existents en les darreres ordenances fiscals no responen a aquesta política. Concretament, Som VNG proposa crear una comissió mixta entre govern, grups municipals i tècnics per implementar aquesta política, tot començant per les tarifes de les escoles bressols a les properes ordenances, entenent que és una prioritat garantir l'accés a aquest servei a les persones que pateixen una situació econòmica més desfavorable. És per això que, per recordar allò que es va aprovar fa cinc anys, pretén posar sobre la taula una proposta amb la intenció de plantejar el debat sobre fiscalitat i pressupostos amb un to propositiu i dialogant. Tot i això, adverteix que el principal diàleg que s'ha de fer és amb la ciutadania. Al passat Ple es va preguntar al govern quines actuacions realitzaria per materialitzar els acords presos en la moció que Som VNG va presentar per bastir la política fiscal i pressupostària des de la participació ciutadana. Encara es desconeixen aquestes actuacions, pel que segurament el debat estarà limitat i respondrà a les lògiques dels anteriors cursos.

Per una altra banda, Som VNG també donarà suport a la moció presentada per la PAICAM, la Plataforma de persones Afectades per l'ICAM, que denuncia les actuacions injustes que s'estan donant en l'evaluació de les baixes mèdiques. Segons denuncia la PAICAM, aquest ens públic es guia per criteris econòmics i no sanitaris a l'hora de tramitar les altes, essent evaluadors i no metges qui ho gestiona, pel que s'estan donant casos totalment injustos. Així doncs, Som VNG es suma a les revindicacions d'aquesta plataforma, i fa seus els acords que es plantejaran en la moció.

Finalment, es plantejaran dues preguntes. Una sobre el tancament del pas sota via de l'estació de trens, sobre el que es desconeixen les accions del govern. L'altra, sobre la requalificació urbanística dels terrenys del bosquet de la Rambla Pirelli, sobre la que s'ha informat poc a la ciutadania i regna la opacitat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local