-
El blog del CUM
-
CUM
- Vilanova i la Geltrú
- 04-10-2016 14:50
Astronautes. Eix
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Tots els sistemes que conformen el nostre planeta, terrestres, aquàtics, marins i l'atmosfera que els envolta, estan interrelacionats entre si i canviant contínuament. Aquests canvis condicionen la vida a la Terra i afecten les societats que en ella habiten. No obstant això, és l'home en gran mesura, el responsable i inductor d'aquests canvis. L'observació sistemàtica del nostre planeta és fonamental per entendre, monitoritzar i predir els canvis del sistema global terrestre.
Els sistemes d'observació de la Terra des de l'Espai s'han revelat imprescindibles diàriament en una àrea molt propera al ciutadà com és la predicció del temps. No obstant això, en l'actualitat, resulten indispensables també en el modelatge i monitorització del clima, en l'agricultura, en la gestió de boscos, en la gestió dels recursos energètics i de l'aigua, en l'ajuda per a la presa de decisions en els desastres naturals, per a un desenvolupament sostenible i en moltes aplicacions més.
Si bé en un principi els satèl·lits van ser usats amb fins militars o en aplicacions de comunicació civils o d'observació meteorològica, l'augment de la resolució espacial, espectral i temporal, dels sensors que duen a bord, ha permès ampliar el seu camp d'aplicació a totes les ciències de la Terra. La informació que aporta un satèl·lit és útil per a un geòleg, per a un biòleg, per a un oceanògraf, per a un cartògraf, meteoròleg ... I com no per a un Físic. La Física està darrere de totes les equacions i models que permeten obtenir, a partir de les dades captades pels satèl·lits, productes útils per a l'observació del nostre planeta.
En aquest context, el Campus Universitari de la Mediterrània presenta la conferència (gratuïta, prèvia inscripció) sobre “Els astronautes i l’observació de la Terra”, la qual se celebrarà dijous 6 d’octubre a les 18 h a l’auditori de Neàpolis. La conferència anirà a càrrec del Dr. Joan Jorge. Professor de la UPC. Expert en docència i recerca en el camp de l’aplicació d’eines geo-informàtiques, especialment teledetecció des de satèl·lit, a l’àmbit dels recursos naturals, el medi ambient i la sostenibilitat.
Una conferència amb una component visual molt gran. Tindrà dues parts, la primera dedicada als astronautes a bord de l’Estació Espacial Internacional (ISS), que enllaça amb la segona la qual compararà el que veu l’ull dels astronautes amb el que registren certs sensors a bord de satèl·lits artificials.
L’objectiu de la xerrada és mostrar les condicions de treball dels astronautes, les activitats que duen a terme i com veuen la Terra. A la vegada que introduir la teledetecció espacial com a eina per a la caracterització de la superfície terrestre.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!