Economia alternativa

Un dia amb el Turuta i tot l‘any amb la Turuta, la moneda social!!!

Un dia amb el Turuta  i tot l‘any amb la Turuta, la moneda social!!!. ECOL3VNG

Un dia amb el Turuta i tot l‘any amb la Turuta, la moneda social!!!. ECOL3VNG

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Una de les joies del nostre carnaval de Vilanova i la Geltrú, encara poc coneguda, és que l'energia positiva de les comparses ha estat motiu d’inspiració per la moneda social anomenada "la turuta".

De la mateixa manera que "el turuta" és una marxa militar que des de fa anys la reciclem pel bon rotllo de la festa, "la turuta" és la moneda social que des del 2010 varem començar a experimentar en un cercle reduït, per poder disposar d'un sistema econòmic sa, net i transparent que ens ajudi a reciclar l'economia també pel bon rotllo, o sigui, convertir l'economia especulativa en economia col·laborativa, per tal d'enriquir la nostra vila. Avui ja és una realitat, encara petita, però palpable.

De la mateixa manera que un euro és l'acord entre una colla de països per intercanviar productes, coneixements i serveis, la turuta és com un euro local que serveix per intercanviar entre els socis de l'associació, també productes, coneixements i serveis, amb total respecte per la fiscalitat i donant, a la vegada, moltes més possibilitats a les nostres necessitats d'intercanviar.

El nom de l'associació és ECOL3VNG que són les inicials de ECOsistema, ECOnòmic, ECOlògic, Local de Vilanova i la Geltrú. Cal dir que el Ple Municipal del 7 de juliol del 2014, per unanimitat, va aprovar la turuta com a moneda social de Vilanova i la Geltrú i també que l'Ajuntament va fer-se soci per mitjà del departament de Medi Ambient.

Unes pinzellades sobre el seu funcionament:

-  És un saldo virtual que cadascú pot accedir des del seu mòbil i des d’on fa les transaccions.
- Tota la oferta existent de productes, coneixements i serveis pot ser valorada amb turutes per poder ser intercanviada entre les persones associades.
- Totes les persones associades poden oferir treball voluntari que pot ser compensat amb turutes i també poden oferir tot allò que vulguin (coneixements, serveis, productes artesanals, de segona mà, etc.), donant-hi el valor amb turutes amb el percentatge que considerin.
- Els oferents professionals associats, també poden oferir el que ells considerin amb turutes, normalment un percentatge. El sistema impositiu, es liquida amb moneda oficial, o sigui, euros. També poden incentivar la compra donant turutes. Fidelitzen una nova clientela sensible a l’economia ecològica local, a la vegada que ingressen també més euros.
- La massa de turutes es crea fent tasques de voluntariat per millorar terres i fent diverses activitats de suport a l'ecosistema de la turuta.
- Amb la turuta es poden finançar projectes de millora social i laboral de tota mena que vagin en el sentit d’avançar vers un món divers, sostenible i pacífic (objectius de la Carta de la Terra).
- Per ser soci només cal donar-se d'alta des de la web (turuta.cat). Tenim una quota única de 10 euros inicials que esdevenen 10 turutes per començar.
- Es poden obtenir turutes a canvi d'euros. Els euros van al Fons Cooperatiu de l'entitat per cobrir necessitats d’euros dels projectes a impulsar.
- No es poden obtenir euros a canvi de turutes, però sí que es poden obtenir productes a partir de l'oferta de l'ecosistema.
- Les decisions són de l'Assemblea de socis i socies. De la forma organitzativa que tenim en diem “Arbre d'Enriquiment Local”. Tothom té un espai en aquest arbre. Si hi ha moltes persones associades parlaríem d'arbres que formarien un bosc. La turuta és la sava que rega els arbres.
- Avui dia hi ha moltes monedes similars en altres poblacions i es busca cooperar entre elles.

Imaginem-nos el potencial de les 8.200 parelles que reciclem la música del turuta, reciclant l'economia local amb la turuta. Segur que pensareu que ara ja s'ens en va la "pinça", però sí que pensem que cara l'any vinent la turuta hauria d'estar plenament integrada en la festa i, evidentment, en l'economia de la nostra estimada vila.

Fem des d'aquí una crida a tothom i especialment als oferents professionals i a les entitats ciutadanes -i del carnaval en especial (FAC preneu nota)- a que us associeu a l'ecosistema econòmic i ecològic de la turuta.

Comparseres i comparsers, la turuta és nostra!!!

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local