-
Cartes a la direcció
-
Obertament
- Vilanova i la Geltrú
- 03-04-2017 17:53
Obertament se suma a la campanya de l'OMS pel dia mundial de la salut fent que es parli de depressió. Obertament
La depressió és comú i afecta a persones de qualsevol edat, condició social i nacionalitat, tot i així, l’estigma continua essent el principal obstacle per a la recuperació
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Obertament se suma a la campanya de l'OMS pel dia mundial de la salut fent que es parli de depressió. La depressió és comú i afecta a persones de qualsevol edat, condició social i nacionalitat, tot i així, l’estigma continua essent el principal obstacle per a la recuperació. Obertament fa una crida a generar un diàleg obert sobre el tema i posa a disposició dels mitjans de comunicació diferents recursos i continguts a través de la seva web en la que s'hi podran trobar càpsules audiovisuals, blogs amb històries de vida i testimonis en primera persona per tal de visibilitzar la depressió i trencar amb els prejudicis que hi van associats. Les accions se situen en el marc de la campanya internacional que l’OMS engega el proper 7 d’abril, Dia Mundial de la Salut, el lema de la qual és Parlem de depressió i amb el que es pretén mobilitzar a l’acció.
Per a tal objectiu es necessita molt de suport i demanem als mitjans de comunicació la seva col·laboració per a que el públic en general rebi missatges positius i lliures d’estereotips per a que:
1) Es conegui de primera mà testimonis reals mitjançant entrevistes, reportatges i tertúlies en les quals, des de l’experiència en primera persona es trenqui amb els prejudicis associats a la depressió.
2) S'estigui millor informat sobre què és la depressió i quines són les formes com les persones que en passen poden sentir-se discriminades.
3) Es difongui i viralitzi el missatge de que les persones que puguin sentir-ne els símptomes demanin ajuda i que els familiars, amics i companys de feina de les persones amb depressió puguin recolzar-les.
La depressió és un trastorn mental freqüent que es calcula que a nivell global afecta a 350 milions de persones (Font OMS) Hi ha pocs fenòmens tan estesos i tan poc entesos. Detectar una depressió a temps té molt a veure amb l’estigma, i pot marcar la diferència en la recuperació. Per tant, la superació de l’estigma que acompanya la depressió ajudarà a que moltes persones busquin ajuda. Sense anar més lluny, parlar amb algú de confiança pot ser el primer pas per la recuperació.
De vegades però, parlar-ne és difícil perquè el desconeixement i l’estigma fan que la persona que passa per una depressió tingui por a ser jutjada, se senti avergonyida o fins i tot experimenti sentiments de culpa. Encara hi ha per exemple molts familiars que no identifiquen la depressió com un problema de salut. Sovint la simptomatologia sol associar-se amb els problemes quotidians o l’estrès general.
Tant per la pròpia persona com per la gent de l’entorn costa assumir que el què li passa respon a un trastorn mental o fins i tot hi ha qui confon els pensaments i comportaments com a part del propi caràcter i no com a símptomes de la depressió.
L’entorn sovint no ho entén i volen ajudar dient-li a la persona que s’animi, que s’aixequi del llit, que surti a prendre l’aire, que si està així és perquè vol o que és una qüestió d’actitud.
Parlar de la depressió, bé amb un familiar, amic, professional sanitari, bé en contextos més amplis (com l’escola, a la feina o als entorns socials) o a l’esfera pública (mitjans de comunicació, blogs i xarxes socials) contribueix a eliminar l’estigmatització, la qual cosa comportarà trencar el tabú i, per tant, un augment del nombre de persones que demanen ajuda.
Per què lluitem?
• 17% dels catalans no donaria cap responsabilitat a les persones amb problemes de salut mental i un 34% no ho sap o no respon
• El 21% dels catalans considera que no es pot confiar per la cura d'altres en persones que han estat pacients en hospitals de salut mental.
(ESCA, 2014)
Obertament posa a l’abast dels periodistes portaveus en primera persona, testimonis que ofereixen el seu relat vivencial als mitjans de comunicació per trencar amb els prejudicis i estereotips negatius que existeixen al voltant de la salut mental.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!