-
Erdkunde
-
Jaume Casañas
- Cunit
- 24-04-2018 11:31
CATsud. Eix
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Des de fa dues setmanes, als diaris del territori s’introdueix un concepte geogràfic, el concepte de la Catalunya Sud com a Regió del Coneixement. Un projecte molt pertinent per les nostres contrades, però amb alguns aspectes encara per definir, i un territori encara per delimitar.
Com be senyalen els defensors del projecte, el nostre territori necessita d’una governança territorial que ara no tenim. La província de Tarragona i la regió metropolitana del Camp de Tarragona, històricament han patit un dèficit d’estratègia comuna, les deficiències en infraestructures potser sigui el millor exemple d’aquest dèficit d’estratègia, però sembla que, amb el projecte de la Regió del Coneixement, podríem sortir d’aquesta foscor i abraçar la llum, pot ser una gran oportunitat.
El projecte demana per la Catalunya Sud competències en polítiques d’ordenació i projecció territorials, polítiques d’àrees urbanes, estratègies de desenvolupament socioeconòmic, polítiques de mobilitat i sostenibilitat, semblant les competències que pugui tenir avui dia l’Àrea Metropolitana de Barcelona, un ens amb una autonomia superior a la d’una Vegueria però inferior a la de la Generalitat. En resum, entre línies podríem dir que els defensors de la Regió del Coneixement, demanen la federalització de la Governança de Catalunya, dividir Catalunya en regions federals, i no és una proposta sense fonament, Catalunya és un territori divers amb necessitats diferents i especifiques per cada cas, la Catalunya Sud té unes necessitats especifiques, i necessita unes solucions i competències adequades a les seves necessitats sobretot pensant en un futur.
La Catalunya Sud és un eufemisme de la província de Tarragona? Es sobreentén que la Catalunya Sud sigui la província de Tarragona, però és realment així? Ha de ser realment així? Els mateixos defensors del projecte conclouen que aquest és un dels majors handicap.
Podríem escriure articles, llibres i enciclopèdies sobre el que podria ser la Catalunya Sud. Personalment i pensant en la mateixa lògica dels defensors del projecte de la Regió del Coneixement, caldria superar els límits provincials per tal de desenvolupar una Regió del Coneixement en clau europea.
Recordem que a dia d’avui la província de Tarragona compta amb territoris que formen part de tres vegueries, dues en la seva totalitat (Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona) i la comarca del Baix Penedès que forma part de l’Àmbit de Planificació del Penedès i de la Vegueria del Penedès. Agafant les recomanacions dels autors de l’estudi potser seria pertinent plantejar el projecte de la Regió del Coneixement al conjunt de la Vegueria del Penedès, i englobaria les comarques del Garraf, Anoia i de l’Alt Penedès, una regió territorial amb 1.200.000 habitants i amb un PIB considerable i que ens podria situar en una bona posició en quantitat i en qualitat a les classificacions regionals europees de les (NUTS).
Històricament la Catalunya Sud s’ha considerat el territori català al sud del riu Llobregat, i no per casualitat, és el territori que comprendria la totalitat de les tres Vegueries (Penedès, Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre). I creiem que aquest fet encara relliga més la pertinença a superar els límits de la província, un límits marcats al 1833, i que les lògiques territorials han sobrepassat i desfasat.
Si es vol afrontar el futur, i volem fer dels nostres territoris uns territoris de futur cal superar límits antics, i ser conscients de les nostres possibilitats. Des del Penedès, aquest projecte de la Regió del Coneixement pot ser l’oportunitat de recosir i potenciar antigues relacions territorials que la divisió provincial va transformar. Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès han tingut lligams històrics, i actualment demanen més i millors connexions amb aquesta regió metropolitana de Tarragona (rodalies tren). Igualada, gràcies a la C-15 està més a prop que mai de Tarragona, i la seva influencia sobre la meitat nord de la Conca de Barberà, la Baixa Segarra, és ben notable, i El Vendrell un pont estratègic i indispensable entre les dues Vegueries, la del Camp de Tarragona i la del Penedès.
Amb la incorporació de la Vegueria del Penedès en aquesta regió del coneixement s’afegirien altres universitats al projecte i seriem encara més competitius; UPC de Vilanova i la Geltrú, UdL d’Igualada, la mateixa URV a Vilafranca del Penedès i al Vendrell, amb el Pol Universitari del Baix Penedès.
No perdem la possibilitat de pensar en gran, i de fer d’aquesta Catalunya Sud una regió del Coneixement a l’avantguarda. Des del Penedès tot el suport.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!