Transport públic

Un estudi fet amb els peus!

Aparcament a l'estació de Renfe. Eix

Aparcament a l'estació de Renfe. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Acabo de sentir (30 octubre 2018) en el TN migdia de TV3, que en un estudi del RACC, l'aparcament de l'estació de Vilanova i la Geltrú ha rebut un aprovat justet.

Un aprovat?

*Si tenim en compte que en una població de quasi 70.000 habitants tan sols hi ha:

-un aparcament gratuït al carrer Àncora d'unes, com a molt, 200-250 places.

-un aparcament de pagament, restringit als abonaments mensuals, a tocar  l'estació i que sovint està a tope.

-uns 50 aparcaments lliures als voltants de l'estació.

-i la resta de places d'aparcament són zona blava o verda.

*Si tenim en compte que Vilanova és gran i molta gent viu a un mínim de 1/2 hora caminant de l'estació.

*Si tenim en compte que no hi ha servei d'autobusos urbans nocturns.

*Si tenim en compte que fa un temps es van estrenar, amb èxit, els autobusos a Barcelona: BUS EXPRÉS, que té algunes parades per la ciutat i, segons on vius, pots anar caminant sense haver-te de desplaçar a l'estació. Ben aviat van ampliar el servei (ara n'hi ha cada quart d'hora) però l'últim surt de Barna a les 21:15h.

Com volen potenciar l'ús del transport públic?

Encara que ho tinguem molt clar i vulguem oblidar el cotxe particular... moltes vegades no tenim altre remei: ens veiem obligats a fer-lo servir. I, a sobre, hem de pagar el peatge caríssim dels túnels de Garraf, anar per les maleïdes costes del Garraf o anar fins a Vilafranca i pagar el peatge de l'AP7.

Crec que qui ha fet l'estudi del RACC no ha tingut gens en compte totes les variants. No ho puc entendre i m'ha decepcionat. Fins avui em creia les seves conclusions. A partir d'ara... les posaré en dubte.

M'agradaria que en fes un estudi "com cal" i una rectificació pública.

La meva conclusió de l'aparcament de l'estació de Vilanova i la Geltrú: Molt deficient, suspens.

La meva conclusió sobre el servei de transport públic: Molt deficient, suspens.

És que la gent del sud som de 5a categoria?

 

 

MÉS SOBRE EL TRANSPORT PÚBLIC

M'han fet arribar el comentari, que trobareu més avall

Bon dia,

Des de la plataforma de camins voldríem compartir les nostres reflexions sobre l'enfocament i alguna de les afirmacions que es fa en aquest article. En primer lloc, aclarir que el dret a la mobilitat no equival al "dret" al transport privat. En segon lloc, l'estació de tren de Vilanova està integrada dins el nucli urbà; l'afirmació "molta gent viu a un mínim de 1/2 hora caminant de l'estació", ens sembla inexacta. Cal comprometre més espai públic als barris per aparcar cotxes privats? Des de la nostra perspectiva, no. Cal millorar el transport públic i promoure un canvi de paradigma en el model de mobilitat, no només interurbà sinó també i molt especialment en els nostres desplaçaments urbans quotidians? Sí.

Reprenent la qüestió dels "drets", i acceptant que poden haver-hi diferents interpretacions del que s'entén com dret a l'espai públic, a la ciutat o a la mobilitat, hi ha un dret sobre el qual segurament trobarem major consens: el dret a la salut. Fa uns dies vam participar en les jornades "Sense cotxes" organitzades per la Plataforma per la Qualitat de l'Aire i Ecologistes en Acció. Compartim en aquest enllaç algunes de les presentacions on podeu trobar informació interessant i detallada sobre com la contaminació atmosfèrica generada per les emissions dels vehicles de combustió està afectant la salut de totes les persones, particularment infants i gent gran. Parlem d'un problema de salut de primer ordre que va més enllà de les afeccions directament relacionades amb l'aparell respiratori, repercutint sobre l'asma, càncer, cardiopaties, i també sobre l'alzheimer precoç, el baix pes dels nadons al néixer, i el desenvolupament cognitiu dels infants.
Sentiu-vos amb la llibertat de compartir la informació amb qui considereu que pot trobar-la útil.

Salut,

Equip de Comunicació
Plataforma pels Camins Escolars Ciutat Educadora

 

Després de llegir-lo, vull puntualitzar que en cap moment parlo "del dret al transport privat", al contrari. Parlo de facilitadors per l'ús dels transports públics i dels inconvenients i dificultats actuals (cap inventada, totes reals).

-Em reafirmo en la 1/2 hora caminant... No tothom és jove i àgil. (segons el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible: El nucli urbà de Vilanova i la Geltrú ocupa una extensió aproximada de 2x1,5 km. Es troba delimitat entre el mar i la carretera C-31)

·Des dels límits, a tocar la C-31 fins a l'estació... s'hi pot anar amb menys de 1/2 hora?

·I qui viu als extrems est/oest del nucli urbà?

·I la gent que viu fora del límit de la C-31, que és molta?

·I els habitants de les Roquetes? No poden venir a buscar el tren a VNG perquè són d'un altre municipi?

Tots els altres comentaris sobre salut, totalment d'acord. Justament aquest és un dels motius pel qual vaig compartir la meva opinió sobre l'aprovat. 

L'estudi del RACC és sobre els "Aparcaments Dissuasoris" i se suposa que el plantejament d'aquests aparcaments sorgeixen a partir del respecte pel medi ambient, per tant, la llarga explicació que feu sobre la salut i hi està implícita.

L'accés al transport públic (inclòs el tren) ha de ser fàcil. S'han de revisar els busos urbans i interurbans: horaris, itineraris, dies de servei, etc.

Resumint... cal posar-se les piles i si no es pot garantir un servei com cal d'autobusos, s'ha de solucionar el tema de l'aparcament dissuasori, ens agradi o no. ÉS URGENT.

Estan bé els discursets, les plataformes i les bones intencions,  però necessitem fets.

Mercè

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local