Patrimoni

Cal adquirir la casa Estapé? Opinions i reflexions

Casa Estapé. Eix

Casa Estapé. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Últimament s’està escoltant a Cubelles que l’Ajuntament es vol fer-se càrrec dels béns de la Fundació Estapé, propietària de la famosa casa cantonera en estat ruïnós que hi ha al costat de l’estació de tren. Dir primer, per a qui no ho sàpiga, que aquesta Fundació gestiona el patrimoni que va deixar el cubellenc Doctor Francesc Estapé, famós cardiòleg que va treballar entre d´altres llocs a l´hospital de Sant Pau.

El doctor Estapé va morir sense descendència, aquest fet el va fer decidir que els seus béns anessin destinats a beneficència i a tal efecte es va fundar a casa seva una institució social que es va anomenar Fundació Estapé; gestionada per un patronat format per persones “rellevants” de Cubelles.

Es veu que actualment la Fundació Estapé té moltes deutes, impostos que no ha pagat, i hi ha inclús perill d’embargament per part de la Diputació de Barcelona. Imagino que la desatrossa gestió per part dels patrons de la Fundació, els ha empès a moure fitxa i oferir a l’ajuntament de Cubelles els béns que gestionen actualment. Cal recordar que pel patronat de la Fundació han passat entre d’altres un bon grapat d’alcaldes/ses i polítics/ques de la nostra vila; ara s’entén millor la ruïnosa gestió de la Fundació i la deixadesa que ha imperat a Cubelles durant anys... ho gestionaven les mateixes persones.

Com hem arribat a aquesta situació? És evident, ho he dit abans, la desastrosa gestió de la fundació per part dels patrons; permetin-me l’expressió, però si el Doctor Estapé aixequés ara el cap i veies com s’ha gestionat el seu patrimoni cauria de cul. Però... ¿cal que l’Ajuntament intervingui per salvar el llegat del Doctor Estapé? Primer dir que el patrimoni gestionat consta de la casa que hi ha al passeig Narcís Bardají, un parell de terrenys, una quarantena de quadres, quatre  escultures i documentació.  Val la pena adquirir-lo? Doncs crec que depèn de  les condicions, primer s’hauria de peritar la casa, estructura inclosa, (ja que per adquirir ruïnes ja tenim Can Travé o l’antiga discoteca), valorar els costos de rehabilitació (és un edifici protegit i no es pot enderrocar), costos manteniment, deutes de la Fundació, valor econòmic de tots els béns, etc. Ara, una vegada els informes siguin positius i hi hagi viabilitat econòmica,  demanar la liquidació de la Fundació amb la donació de tots els seus béns a cost zero òbviament a favor de l´Ajuntament de Cubelles, ja que m´imagino que la Fundació al no disposar d’ingressos seria el consistori el que pagaria les despeses de tot.

Per últim acabaria amb una reflexió, i es que tinc molts dubtes de si el govern de Cubelles seria capaç de gestionar bé aquest patrimoni o acabaria sent un llast ruïnós per les arques municipals... el temps ens ho dirà.

Dani Pérez, regidor de Guanyem Cubelles

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local