Subministrament

Dia mundial de l'aigua, a Cubelles privatització i pujada del rebut

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les Nacions Unides (ONU) reconeix l'aigua i el sanejament com un dret humà, per aquest motiu cada 22 de març es celebra el “Dia Mundial de l´Aigua”. En aquest sentit entenem que aquests drets són una necessitat bàsica que ha de ser gestionada sota el criteris del bé comú; no ha de ser considerada com un bé comercial, sinó com un patrimoni de tots i totes que cal protegir i defensar, i així ho estipula la
Directiva-Marc de l’Aigua de la Unió Europea.

A Guanyem Cubelles entenem que els serveis municipals, especialment aquells més essencials, han de ser gestionats públicament. D'aquesta manera, a part degarantir-ne l´universalitat de l´accés, els beneficis de l´activitat poden repercutir en la totalitat de la població,enlloc d´engreixar les butxaques d´accionistes.

En el cas de la gestió de l´aigua, els guanys del servei municipalitzat retornen al municipi, i es poden invertir en millorar el servei, la distribució, el  sanejament, la qualitat o inclús en rebaixar el rebut de l´aigua, com va passar a París amb la municipalització d'aquest servei, on el rebut va experimentar una baixada d´un 8%.

La plataforma Aigua és vida, va fer un estudi de les despeses associades al rebut de l´aigua de l´àrea metropolitana de Barcelona on subministra l´aigua Agbar i l´ATLL (aigües del ter Llobregat). Aquest estudi dona a conèixer un cost no associat a l´aigua que paguem en els nostres rebuts, com per exemple la taxa que va crear la Generalitat per penalitzar les pèrdues d´aigua i fomentar l´eficiència, Agbar ens ho fa pagar al rebut. No podem obviar que la desastrosa gestió  de l´ aigua a Cubelles durant les últimes dècades, ha causat que el 40% de l´aigua potable que circula per la xarxa de distribució de la nostra vila es perdi en fuites.

Segons Aigua és Vida, el que la empresa privada paga per aconseguir el servei, la seva concessió, també ens ho fa pagar al rebut, les campanyes publicitaries d´Agbar també carreguen el rebut, crèdits i beneficis empresarials pressupostats també carreguen els rebuts. L'estudi de la plataforma l´aigua és vida arribava a la brutal conclusió que un 56% de la despesa de la tarifa es podia estalviar amb una gestió pública.

A Cubelles, la gestió del servei municipal d´aigüesla fa Sorea (grup Agbar), amb un contracte vençut  des de 2012.

El Govern de Cubelles format per Unitat Cubellenca, ERC, CiU i ICV ha acordat que continuï la gestió privada d´aquest servei, i ha donat ordre perquè es redactin els plecs del contracte de la nova concessió; amb una particularitat, aquest nou contracte contempla una pujada del rebut de l´aigua mitjançant un nou cànon.

¿Quina és la finalitat d´aquest nou cànon?

¿Per què no s´ha informat a la ciutadania?

Per tots  aquests  motius  i  més,  aquest divendres 22  de març Guanyem  Cubelles  posarem una taula informativa al costat de la plaça del mercat, i el  proper dia 29 de març a les 19h a l´Opic, oferirem una xerrada oberta a tota la ciutadania, on explicarem  com veiem la problemàtica de l´aigua a Cubelles, i donarem a conèixer les nostres propostes respecte a una gestió més sostenible i eficient d´aquest dret
humà.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local