-
Cartes a la direcció
-
La Ruda i La Barraca
- Vilafranca del Penedès
- 30-09-2019 11:01
Comunicat conjunt La Ruda i La Barraca: N'estem tipes. La Ruda
Si destinessin les mateixes energies en aplicar el protocol contra les agressions que les que gasten en justificar la seva inoperància, potser de nit no ens caldria ser tan valentes i podríem ser una mica més lliures
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
N’estem tipes. Fartes d’haver de posar de manifest de manera sistemàtica la incompetència governamental en matèria de gènere.
En el darrer ple municipal, ni més ni menys que el regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Manel Montfort, que representa que ha de vetllar per la nostra integritat física, va fer una intervenció del tot intolerable:
“Els dispositius del servei d’igualtat (de la festa major) han estat excel·lents. (...) Sempre passaran coses. (...) Els hi asseguro que aquestes dades moltes ciutats les envejarien, moltes ciutats, per no dir la majoria”. (...) Hi ha hagut 0 agressions sexistes, d’abusos un que tots coneixem i a càrrec dels punts liles s’ha fet una intervenció per una persona que havia tocat diferents dones i que no se la va poder localitzar. (...) Des de La Barraca es diu que va registrar sis agressions més, però no són dades oficials. Tots sabem com funciona això de La Barraca. (...) Si ho comparem amb els robatoris a domicili, que han estat vint-i-un, els hi diem a les persones que els han patit de posar punts liles per sensibilitzar-los? (...) Ha estat un èxit. (...) En més de 50 hores, hi ha hagut una sola denuncia. (...) Posem les coses en la seva justa mesura.”
No sabem si tot aquest reguitzell de comentaris són fruit de la ignorància o del cinisme en estat pur. Què ens vol dir l’Ajuntament, que si pateixes una agressió sexual i no la denuncies, no l’has patit? Són equiparables els robatoris a les agressions per raó de gènere?
Els grups de l’oposició (CUP, VeC i ERC, per ordre d’intervenció) només li demanaven més mesures per garantir la seguretat de les dones i, en lloc de reconèixer que cal destinar més pressupost i accions en aquesta qüestió, va desqualificar a col·lectius que treballen de manera altruista i voluntària per un oci nocturn segur.
Si destinessin les mateixes energies en aplicar el protocol contra les agressions que les que gasten en justificar la seva inoperància, potser de nit no ens caldria ser tan valentes i podríem ser una mica més lliures.
És per aquest motiu que demanem una rectificació pública de l’equip de govern i, en particular, del regidor Montfort. Al mateix temps que reiterem la nostra petició de dimissió de la regidora d’Igualtat Montse Arroyo per la seva clara incompetència pel càrrec.
Les dades d’aquesta passada Festa Major al nostre municipi, posen de manifest que estem davant d’una situació realment alarmant i que en lloc de tirar pilotes fora, cal treballar plegades per revertir-la.
La nit de la penjada d’estelades, el 24 d’agost, i durant els següents dies de la festa major, el Punt Lila autogestionat de La Barraca de Vilafranca, va comptabilitzar més de sis denúncies d’agressions sexuals greus com tocaments no consentits, estirades agressives, abraçades violentes, o comentaris vexatoris.
D’altra banda, la matinada del 24 d’agost, per altres carrers de la vila llunyans a la zona de concerts, es van donar com a mínim quatre agressions sexuals més, dues denunciades oficialment a la comissaria dels mossos de Vilafranca. Igualment, durant la diada castellera de Sant Fèlix del dia 30, es va perpetuar una agressió sexual per part d’un casteller i mosso d’esquadra a una periodista de Penedès TV i La Xarxa.
Enguany, a més, vam demanar una resposta col·lectiva als fets que succeeixen al carrer de la Palma en plena festa. Durant la processó del dia 30 d’agost que passa tradicionalment per aquest carrer i, just del bar homònim, es produeixen tota mena de comportaments per part d’homes. Una part dels seus integrants, vestits amb les pròpies camises de les colles castelleres, tenen actituds violentes i masclistes. En aquesta ocasió, la policia va fer un desplegament inusual a la zona que, en comptes de protegir els balls, va fer d’escorta de les representants polítiques i va criminalitzar amb tota mena de preguntes a les feministes que estaven recolzant els integrants del seguici festiu.
Després de dos anys de lluites i reivindicacions i amb un Pla d’Igualtat aprovat a correcuita a finals de la darrera legislatura, queda palès que l’Administració no té unes accions prou desenvolupades en matèria de gènere. És un deure dels Ajuntaments garantir la seguretat de les noies i dones a l’espai públic i actuar contra les violències en tots els espais de socialització, incloent-hi la festa major i els altres esdeveniments d’oci. Ens sentim obligades a reivindicar mesures en aquest sentit, a través del moviment popular i la lluita al carrer.
Volem denunciar públicament, un cop més, que la presència de punts liles durant la festa major va ser francament escassa. N’hi hauria d’haver hagut constantment en totes les zones d’oci festiu de la vila i que les persones hi haguessin tingut un fàcil accés per garantir la seguretat i l’atenció correcta i immediata de les víctimes.
No cal ser una persona gaire entesa per comprendre que la quantitat de punts liles a la vila durant la festa va ser ridícula i el seu horari va ser exclusivament durant unes hores de la nit. La seva presència es va limitar durant tres dies al centre (28 i 30 d’agost i 1 de setembre) i un parell a la zona esportiva (29 i 31 d’agost). Deixant desatesos espais festius importants, i encara més, si tenim present que durant aquestes dates la població augmenta significativament.
El feminisme no és una moda ni una manera de blanquejar la inacció governamental d’un Ajuntament que no hi creu. Les dones volem un espai segur per gaudir de la festa i si no hi ha mesures ens estan excloent, un cop més, de les propostes d’oci del nostre municipi.
N’estem tipes. Fartes d’haver de posar de manifest de manera sistemàtica la incompetència governamental en matèria de gènere. Vilafranca no és un exemple d’èxit. Ens queda molta feina per fer. No ho oblidem.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!