-
Cap a la Unitat Popular
-
Capgirem Vilanova i la Geltrú - CUP
- Vilanova i la Geltrú
- 13-11-2019 13:27
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El passat dia 6 de novembre es van complir cent dies de la constitució del nou govern de Vilanova i la Geltrú. Des del grup municipal de Capgirem Vilanova i la Geltrú – CUP volem compartir un seguit de reflexions d’aquests primers cent dies i de com veiem, des de dins, la feina que s’ha fet.
Com molts ja sabreu les negociacions amb ERC i JxCat per poder arribar a un acord de govern van ser llargues, laborioses i no mancades de certes dificultats, però van permetre posar sobre la taula gran part de la càrrega política i ideològica que creiem que aquest govern havia de tenir. Tot i les contradiccions i dificultats d’entrar en un govern tripartit on som un soci petit (3 de 13 regidores), la influència que vam tenir durant les negociacions va repercutir en un acord de govern de 288 propostes concretes amb un contingut molt més d’esquerres i transformador del que hagués tingut sense la nostra presència. El repte que vam entomar és que aquestes polítiques vegin la llum durant els 4 anys de mandat.
Un dels primers resultats que ja s’ha materialitzat durant aquests primers cent dies de govern és la presentació del Pla d’Actuació Municipal, el PAM, que s’ha gestionat des de la regidoria de Responsabilitat Social i Corporativa que lidera Capgirem Vilanova – CUP. El PAM és una traducció dels acords presos durant la negociació del pacte de govern, que ara veuran la llum en forma d’esborrany aquest dijous, dia 14, en una audiència pública que s’obre a tota la ciutadania perquè hi pugui dir la seva. La intenció és que, a més de ser un document d’objectius i polítiques d’actuació del govern municipal, reculli les aportacions de les persones a qui van destinades aquestes polítiques. Així que aprofitem per recordar-vos que podeu venir demà, a les 19h, a la Confraria de Pescadors per trobar-nos i treballar sobre el document. Podeu consultar l’esborrany del PAM al següent link.
A més de començar a treballar amb els objectius i projectes que s’han de portar a terme durant tota el mandat, també hem començat a actuar directament en aspectes més concrets, i a demostrar que es pot governar d’una altra manera a com ho havien fet els governs anteriors.
Primerament, i conscients del desgavell en l’espai urbà dels governs anteriors, hem començat a treballar des de la regidoria d’Espai Públic en l’estudi de la internalització dels serveis de recollida de residus i neteja viària, i de jardineria. En residus, estem caminant cap a un model de recollida que ha de permetre fer de Vilanova una de les ciutats més ecològiques de Catalunya, assolint un 60% de reciclatge. És un dels grans projectes que volem dur a terme en un dels serveis més costosos que gestiona l’Ajuntament. En espai públic, estem duent a terme una reordenació de les terrasses per garantir un equilibri entre l’ús privatiu i no privatiu de l’espai públic.
A través de la regidoria de Medi Ambient vam presentar al·legacions a l’autorització ambiental que la Generalitat va atorgar a l’empresa Componentes Vilanova perquè aquesta controli més la contaminació que genera l’empresa i garanteixi que no en resulta afectada la salut dels veïns, i seguim treballant conjuntament amb les entitats i amb la FAC per potenciar l’ecocaramel a les comparses de l’any vinent, i per estendre la consciència ecològica al Carnaval.
A través de la Regidoria d’Acció Social vam afrontar l’amenaça d’Endesa, que reclamava un deute de 124.000€ per factures impagades a famílies en situació de vulnerabilitat. L’amenaça de tallar els subministraments a partir de l’1 d’octubre vulnera l’establert a la Llei 24/2015 per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica. És per això que des del govern no s’ha reconegut aquest deute, i hem fet front comú amb una cinquantena de consistoris per exigir a la companyia que no talli el subministrament a les famílies afectades i perdoni el deute.
En aquest mateix sentit, la col·laboració entre les regidories d’Espai Públic i d’Acció Social, ambdues liderades per Capgirem Vilanova – CUP, ha fet possible una acció transversal, conjuntament amb la Companyia d’Aigües de Vilanova, per aplicar una tarifa super reduïda per a famílies en risc d’exclusió i introduir més progressivitat en les tarifes d’aigua, de manera que es penalitza el malbaratament d’aquest recurs bàsic. Aquest és un molt bon exemple de perquè creiem en la internalització de serveis: per aplicar polítiques transformadores que posin les persones i el seu benestar al centre de l’acció de govern. En aquesta línia, hem reactivat la participació de l’Ajuntament al Consorci de Gestió Integral d’Aigües de Catalunya, per impulsar la gestió pública de l’aigua i fer lobby en front empreses com Sorea o Agbar.
Des de la regidoria de Participació, ens hem compromès amb l’organització veïnal iniciant el procés de creació de les assemblees de barris, uns espais autogestionats de participació ciutadana que busquen implicar les associacions de veïnes, les entitats i tothom qui vulgui en el treball conjunt a peu de carrer. Amb aquesta unió es pretén generar noves iniciatives al marge de la institució i que impliquin el compromís del govern. És una proposta ambiciosa que ha de permetre apoderar les vilanovines i que compta amb la implicació de tot el govern municipal.
Per últim, no volem deixar de banda la tasca que s’ha realitzat per poder aprovar les ordenances fiscals per aquest 2020. Tot i el poc temps que hem tingut per treballar-les, hem incidit en certs aspectes que són importants per trobar un equilibri entre ingressos i polítiques d’esquerres i transformadores que marquin una millora en la vida de les persones de la ciutat. Partint d’un ajuntament endeutat, on els recursos són limitats, és molt important saber equilibrar aquests dos elements per dur a terme el sanejament econòmic del consistori, però a la vegada aplicar les polítiques del pacte de govern, augmentar la tarificació social i ecològica i dotar a la ciutat d’un horitzó de millora. Volem destacar el recàrrec del 30% en l’IBI per als pisos buits per incentivar el lloguer social i per incidir en el mercat de lloguer, les bonificacions per a instal·lacions d’aprofitament de les energies renovables, i l’augment de la taxa d’escombraries per reduir el dèficit de 3,3 milions d’euros que fins ara tenia el servei, entre d’altres. Si voleu aprofundir més en aquesta qüestió podeu llegir l’article que vam publicar la setmana passada.
Han estat els cent primers dies dins del govern i l’arrencada d’una lluita, la institucional en clau constructiva per materialitzar un projecte polític en accions de govern. Un mandat que l’assemblea oberta va dictar el passat juliol i que entomem com a repte majúscul. Una responsabilitat que tot i les complexitats i contradiccions, des del grup municipal tenim moltes ganes de tirar endavant per demostrar que es pot canviar la forma de fer política des del municipalisme. Tal com deia Joan Fuster, “la política o la fas o te la fan”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!