Ensenyament

Els Ajuts a l’escolarització a Vilafranca: un valor a la baixa

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Són moltes les veus dintre del sector educatiu que es mostren preocupades per la deriva segregadora que s’ha enquistat a Vilafranca en els últims cursos escolars. Com ja advertia la Coordinadora d’AMPAS de Vilafranca en el seu Manifest fundacional mesos enrere, el percentatge d’alumnes en situació de vulnerabilitat es concentra cada vegada més en una sèrie de centres educatius en concret.

Els estudis dels experts arriben sempre a la mateixa conclusió: la segregació escolar afecta de forma negativa el rendiment dels alumnes i la cohesió social. A més, vulnera un dret humà bàsic com és l’educació en igualtat d’oportunitats. Aquest context provoca que l’escola perdi el seu paper de corrector de les desigualtats en origen i el seu paper d’ascensor social, i acaba contribuint a intensificar aquestes disfuncions.

Des del punt de vista de la Coordinadora, els incompliments reiterats dels principis del Pacte contra la Segregació Escolar a Catalunya per part del govern de Vilafranca responen únicament i exclusiva a la seva actitud negacionista: no reconèixer el problema per tal de no haver d’abordar solucions.

Així, enlloc d’encarar el nou curs cercant la complicitat de la resta d’agents educatius, o desenvolupant polítiques per afavorir un repartiment equilibrat de l’alumnat, o destinant recursos extraordinaris a les escoles més afectades, o impulsant i acompanyant als centres en el desenvolupament de projectes educatius innovadors, o facilitant l’accés de tothom als serveis educatius bàsics (ampliant el ventall de les activitats extraescolars de Les Tardes, assumint les biblioteques escolars, recuperant el Casal d’estiu municipal, promovent l’accés a l’Escola Municipal de Música entre l’alumnat vulnerable, o arribant a acords amb clubs esportius, entitats culturals o esplais), el govern ha pres una mesura diametralment oposada: retallar el pressupost dels Ajuts a l'escolarització en més del 50%. Paral·lelament, s’han endurit les condicions per accedir-hi, així que, entre una cosa i l’altra, els primers càlculs deixaven fora dels ajuts a dos de cada tres alumnes dels que fins ara se’n beneficiaven. És a dir, quasi bé un miler a tota Vilafranca.

De forma automàtica –com, d’altra banda, hom podia preveure–, la reducció dels recursos econòmics en els ajuts directes a les famílies i el canvi de model en el Programa d’ajuts a l’escolarització ha tingut efectes immediats en els principals índex d’equitat escolar: la població més vulnerable (que es concentra en una sèrie de centres) ja ho ha començat a notar en les dificultat per adquirir el material escolar, i en la impossibilitat d’assistir a les sortides i les excursions. Per tant, enlloc d’aturar la fragmentació social que preconitza el Pacte, a Vilafranca se n’ha estimulat la seva accentuació.

Des de la Coordinadora ens hem reunit amb la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament. Les explicacions, però, han estat confuses, i les dades segueixen sent extremadament preocupants.

A l’altra banda, hi trobem les escoles, alguns partits polítics, la FAPAC i els sindicats, que han mostrat la seva preocupació. De fet, CCOO i la Federació d'empleats de Serveis Públics FESP-UGT de l'Anoia Penedès Garraf han donat suport de forma explícita a les nostres reivindacions. Entre tots ens hem de proposar que els Ajuts a l’escolarització a Vilafranca esdevinguin, per fí, un valor que cotitzi a l’alça.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local