Verema

La JNC es posiciona a favor d’un pla d’ajuts per minimitzar els efectes de la plaga de míldiu al sector vitivinícola

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els darrers anys els pagesos que es dediquen a la vitivinicultura han d’afrontar els efectes del canvi climàtic, la necessitat imperant de l’adaptació a un model ecològic, i finalment a una crisi al sector del cava, un dels més importants del sector vitivinícola. En aquest context, la incorporació dels joves a l’explotació de vinyes, requereix a més d’una inversió i d’uns requisits sovint, excessius per a la capacitat d’un jove pagès.

A més, el darrer any s’ha viscut una situació totalment excepcional, com a part dels efectes del temporal Glòria, bona part de les vinyes catalanes van patir els efectes de la pedregada, que van arrasar bona part de la collita. Per altra banda, a conseqüència de la crisi del cava, i la necessitat que s’ha constatat a la DO Cava i a la DO Penedès de reduir els quilos per hectàrea per millorar la qualitat de la producció vitivinícola, es van aprovar per part del govern espanyol, un pla d’ajuts per a la verema en verd, així com per la destil·lació de most.

D’aquesta manera la previsió era que es podrien treure del mercat els quilos de raïm i els litres de vi necessaris per reajustar l’oferta i la demanda a la DO Cava De manera sobrevinguda ha caigut sobre les DO’s catalanes, una plaga de míldiu sense precedents. En bona part, aquesta plaga explica el nombre tant baix de peticions per a fer la verema en verd. Amb bona part de les hectàrees al Penedès, com a la resta de DO’s dedicades a la vitivinicultura ecològica, el míldiu ha causat danys d’una mitjana del 40 o 60% d’afectació a la producció de raïm.

Davant d’aquesta situació, i del fet que les asseguradores no cobreixen els danys per míldiu, cal que l’administració pública sigui conscient que les circumstàncies dels darrers anys estan afeblint el model de producció vitivinícola, i frenen la transformació a una vitivinicultura de valor afegit, ecològica i que aposti per tècniques de viticultura biodinàmica. Les asseguradores consideren que es responsabilitat del viticultor aturar la plaga de míldiu.

En una meteorologia tant canviant i inestable, la producció del raïm cal que faci un pas ferm per adaptar-se a aquesta realitat, però sens dubte, no ho farà sense el suport de l’administració. I per la seva banda, aquesta hauria de valorar la importància que la producció de vi i cava té pel país, a tots els nivells de la societat catalana.

Es per tot això que la JNC es posiciona a favor de la pagesia i insta al Departament d’Agricultura a fer un esforç per valorar aquest fenomen i dediqui recursos a polítiques destinades a pal·liar a llarg termini els efectes d’aquest, per tal d’aconseguir arribar a un model vitivinícola molt més adaptat a la realitat del mercat i dels nous escenaris meteorològics.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local