Medi Ambient

Seguim lluitant contra el dragatge de sorra

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Hi ha hagut moltes queixes de veïns de Les Botigues de Sitges en relació al dragatge de sorra que ha tingut lloc aquests darrers dies de juliol i primers d’agost allà: contaminació acústica, lumínica, efectes negatius sobre el medi ambient i sobre els banyistes a la zona. La Roser, l’ Anna i el Guillem són tres sitgetans que viuen allà i que han canalitzat aquestes queixes a l’ajuntament.

Aquest ja hi ha actuat amb gestions prop del  Ministerio de Transición Ecológica i del Departament de Costes de la Generalitat, de la qual cosa ens n’alegrem.

Potser als lectors estranyarà llegir això del dragatge de sorra a Les Botigues ja que  justament aquest any l’alcaldessa Aurora Carbonell havia promès que no hi hauria draga a les platges de Sitges. El que passa és que aquest dragatge de la nostra sorra no s’ha fet per resoldre els problemes d’erosió que pateixen les platges de Sitges sinó les del Prat i Gavà, derivats de l’ampliació del Port de Barcelona i la seva incidència en les dinàmiques litorals.

Des de fa més de 20 anys, els col·lectius ecologistes ens hem oposat a aquest sistema de gestió de la problemàtica i així ho hem manifestat públicament tant com hem pogut. Per quines raons?

D’entrada per la contaminació acústica en un lloc on, per la poca profunditat, el soroll provocat per la draga és rebotat pel fons marí  i així multiplicat el seu efecte negatiu. Per altra banda, la terbolesa de l’aigua en un lloc freqüentat per persones a l’estiu a part d'arruïnar el possible turisme en aquella zona, per força ha de ser insalubre per als qui vulguin prendre un bany. Ho dic sense ser un expert en el tema però com a mínim s’haurien de fer analítiques de l’aigua a la zona per descartar-ho i fer-les públiques. I això sense tenir en compte l’afectació d’aquesta terbolesa en flora i fauna marina, present allà.

I quan s’aboca la sorra a les platges? Què passa amb la flora i fauna sepultada de cop sota tones de sorra? I no parlem de la contaminació lumínica a la nit i a tan poca profunditat. Ben diferent i molt més greu en els seus efectes a la contaminació lumínica a alta mar.

Tot això encara seria suportable si fos molt puntual i una emergència excepcional. Però això respon a una manera insostenible de resoldre un problema que ja no es pot dir que sigui  conjuntural sinó que ja és estructural.

Insostenible mediambientalment, pel dany ecològic sobre l’entorn i per l’energia malbaratada. I també insostenible econòmicament, tant pels diners que al primer temporal de llevant se’n van literalment al fons del mar com per la mala imatge que es projecta de les nostres platges quan són «regenerades» amb sorra negra i pudent (degut a la descomposició natural), en plena temporada turística, a l’estiu. I és clar que no es pot fer a l’hivern ni a la primavera, quan encara no hi ha banyistes, perquè només cal un temporal al mes de maig per fer inútil tot l’esforç.

Per tant, el meu agraïment i suport  als veïns de les Botigues per la seva bona feina i la meva esperança que això desencadeni un seguit de decisions que obrin la porta a sistemes alternatius respectuosos per solucionar les problemàtiques de les platges del litoral català.


Andreu Bosch
President Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient Garraf

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local