Via pública

Per una mobilitat inclusiva a Sant Pere de Ribes

Roda de premsa de Fem Poble  - En Comú Podem. Eix

Roda de premsa de Fem Poble - En Comú Podem. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Fem Poble  - En Comú Podem presentarem aquest mes d’abril una moció anomenada: Per una mobilitat inclusiva a Sant Pere de Ribes amb la implantació de pictogrames il·lustratius per eliminar barreres de comunicació a persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA) i altres col·lectius vulnerables, la inclusió de Sant Pere de Ribes dins del programa “Ciutats amigues de les persones grans” de l’OMS i la implantació de camins escolars.

Entenem que ara que s'està debatent el pla de reactivació i que es tornarà a apostar per inversions a la vía pública, al igual que també en el debat dels fons “Next Generation”, és el moment d'apostar per implementar una mobilitat inclusiva i amable amb diversos col·lectius vulnerables, des de la implantació de pictogrames per a persones amb TEA i altres capacitats intel·lectuals, com la eliminació de barreres arquitèctoniques i la inclusió de més baranes per a gent gran i persones amb mobilitat reduïda, així com la implantació de camins escolars per la infància. Apostem per una estratègica transversal que beneficiï a la majoria de col·lectius vulnerables. I és que totes les millores que fem a la vila per atendre a un col·lectiu específic acaben beneficiant a tots els veïns i veïnes de la vila.

Des de Fem Poble - En Comú Podem creiem que després d’aquest any de pandèmia, les perspectives respecte els nostres entorns han de canviar encara més. La pacificació i l’ampliació d’espai per les persones als nostres carrers són una necessitat urgent. Per això, entenem que hem de repensar el nostre entorn perquè sigui més inclusiu.

Així mateix, ens hem adreçat a diferents col·lectius i entitats per realitzar les propostes amb coherència, entenent que els primers coneixedors són ells mateixos. Ens hem trobat amb Autisme amb futur, el Redòs i SOS per la Capacitat intel·lectual, per tal d’incloure aportacions de diferents col·lectius i continuarem adreçant-nos a més col·lectius per incorporar les seves propostes.

PROPOSTES CONCRETES

Per una banda, dur a terme adaptacions en l’entorn, incorporant més informació visual i senyalitzacions als espais públics, ajuda a què les persones amb diversitat funcional, entre les quals es troben les persones amb autisme, duguin a terme la seva vida diària de una forma més segura i independent. Per tant, proposem la implantació d'una sèrie de pictogrames il·lustratius i informatius col·locats estratègicament al municipi; senyalitzant llocs públics com escoles, centres mèdics, transport urbà, dependències municipals, esportives, parcs infantils i edificis emblemàtics, així com senyalitzacions en la via (en passos de peatons), de cara a eliminar barreres de comunicació i millorar en conseqüència, el trànsit en la vida diària de les persones amb diversitat funcional, incloses les persones amb trastorn de l'espectre autista; així com una taula de treball entre les entitats i col·lectius i l’Ajuntament per dibuixar les necessitats del municipi.

Així mateix, proposem incloure formació específica per als  treballadors i treballadores de l’administració pública respecte com tractar i adaptar-se als col·lectius amb diversitats funcionals.

En referència a la gent gran apostem per afegir-nos a les ciutats amigues de la gent gran de l’OMS i seguir i sumar-nos als diferents plans estratègics així com beneficiar-nos dels criteris per a la definició, realització del procés de diagnòstic i avaluació del grau de amigabilitat de les ciutats i comunitats cap als ancians. En aquest sentit trobem que són fonamentals plans de suport comunitari, millora de l’amplitud dels vials, varanes als carrers estrets i supressió de barreres arquitèctoniques.

Per últim, en relació als camins escolars, trobem que és una demanda històrica de les AFAs i dels Centres educatius en el Consell Escolar Municipal, i malgrat l’aprovació del govern, veiem que s’ha quedat en un calaix per la passivitat del Govern. 

És una demanda que arreu al país s’ha incrementat, degut a la necessitat de recuperar l’espai pels infants. Veiem com la Diputació de Barcelona porta uns anys fomentant aquests projectes, degut a l’aportació de valors com el respecte, la responsabilitat i la solidaritat.

Per tant, proposem la creació d’una taula de treball dins el Consell Escolar Municipal per portar endavant el projecte de Camins Escolars, on es coordinarà i es definirà el procés d'elaboració i implantació.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local