-
Cartes a la direcció
-
Joaquim Millan
- Sitges
- 03-05-2021 16:37
L’any 2021 suposarà una fita històrica en la construcció europea, la UE ha de respondre a una nova crisi, la de la gestió de la pandèmia i de la recuperació sanitària, econòmica i social
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La immensa majoria de la ciutadania europea està actuant de forma exemplar, amb sentit de la responsabilitat i sacrifici, i alhora està esperant que les institucions europees assumeixin igualment les responsabilitats que els hi hem delegat en benefici de tothom.
La Comissió Europea té la responsabilitat de generar estabilitat i prosperitat i liderar la sortida de l’actual crisi sanitària amb el necessari impuls econòmic i social que alguns països europeus reclamen.
La UE es juga la seva mateixa supervivència. De la resposta de les seves institucions a aquesta crisi en dependrà el seu futur i la seva posició en el món.
La gestió de la sortida de la crisi requereix una estratègia comuna i decidida per frenar l’augment de les desigualtats socials i econòmiques que en deriven. El lema de «No deixar ningú enrere», que trobem a l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, i el que es diu a l’Agenda Urbana Europea ens obliga a treballar per superar aquesta difícil situació que es pot agreujar encara més a mitjà i llarg termini si no treballem conjuntament per posar-hi remei.
Malgrat això, la UE ha donat, amb tota la complexitat que comporta, una resposta sanitària en la gestió conjunta de les vacunes, que voldríem que fos eficient, i ha endegat un programa de rellançament econòmic, que, si se sap aprofitar, pot tenir un desenvolupament institucional i econòmic d'impacte transformador, les conseqüències del qual en el terreny social i mediambiental encara no sabem albirar.
Cal destacar la iniciativa d'impuls econòmic de la Unió Europea per recuperar l'economia i la cohesió social (a través del Fons de Recuperació Econòmica Europeu Next Generation i del Marc Financer Plurianual, que acabem d'estrenar per al nou període de programació 2021-2027). Ens calen projectes i inversions que arribin realment a les persones, i és per això que el món local considera indispensable poder gestionar directament una part d'aquests fons, en què l'economia incorpora la sostenibilitat dels territoris.
La Unió Europea també ha posat en marxa la Conferència sobre el Futur d’Europa amb la finalitat d’aportar idees i accions per a la millora de la democràcia i l’eficiència de la UE. Caldrà veure que opina i demana la ciutadania i quin futur volen compartir a nivell europeu.
Aquest Dia d’Europa 2021 es diferent per moltes coses però sobre tot perquè ens estem jugant el nostre futur i hem de continuar treballant per una Europa unida i federal, respectuosa envers la seva diversitat, i que garanteixi el benestar, la seguretat i la llibertat dels seus ciutadans i ciutadanes.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!