-
Cap a la Unitat Popular
-
CUP Vilafranca
- Vilafranca del Penedès
- 13-05-2021 08:48
Imatge de la roda de premsa de la CUP de Vialfranca. Eix
L’any 2022 finalitza la concessió d’aquest servei actualment externalitzat i la formació proposem que passi a ser gestionat directament per part de l’Ajuntament de Vilafranca
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El proper febrer del 2022 finalitza el contracte de concessió a l’empresa SABA per la gestió de l’estacionament controlat de vehicles a la via pública amb limitació horària o el que coneixem com a zones blaves. Aquest servei està externalitzat des del 2007 i, a causa dels efectes de la COVID, probablement, es prorrogui fins a l’onze d’abril del 2022. Davant d’aquesta possibilitat, la CUP de Vilafranca demana que es comenci a treballar quin ha de ser el tipus de gestió que es vol fer, si directa o indirecta, d’aquestes zones d’aparcament.
Davant la finalització d’aquest contracte de concessió durant l’any 2022, la CUP de Vilafranca proposa, a través d’una moció al pròxim Ple municipal, que es realitzi un estudi de viabilitat extern sobre si la municipalització de les zones blaves seria viable i si tindria beneficis per l’Ajuntament de Vilafranca, presentar-ne els resultats en el termini màxim de tres mesos. En aquest sentit volen recordar que l’any 2006, abans de la concessió actual d’aquest servei, ja es va dur a terme un estudi encarregat per l’Ajuntament on es va concloure que les zones blaves eren molt rendibles, amb un benefici net de 400.000 euros anuals, i que aquest podria ascendir a 600.000 si es cobrés el 70% de l’ocupació de les zones blaves. En aquell moment es va rebutjar la proposta de municipalització per part del govern, tot i que els beneficis per l’Ajuntament eren clars i que sinó es municipalitzava s’acabava beneficiant a una gran empresa com és SABA. A més de la petició de l’estudi de viabilitat, la formació també demana, en la mateixa moció, que no es dugui a licitació el servei de les zones blaves sense un informe comparatiu previ que permeti valorar amb tots els elements necessaris si és millor la gestió directa, i també, que en el cas que l’estudi sigui favorable a la municipalització es duguin a terme tots els passos perquè a partir de la finalització de la concessió la gestió passi a ser de manera directa per part de l’Ajuntament o una empresa pròpia.
Els cupaires proposen que es municipalitzi el servei de les zones blaves, tal com ja van demanar l’any 2006, abans que es dugués a terme la concessió actual. Segons la formació, aquest tipus de gestió directa dels serveis públics, permet a l’administració tenir el control directe i democràtic del dia a dia de la prestació del servei i poder
gestionar el marge de benefici que hi pugui haver, ja sigui per ingressar directament més diners a les arques municipals, per reinvertir-lo en el mateix servei o per rebaixar el cost pel conjunt de la població, a més de no afavorir a les grans empreses que acumulen nombrosos contractes de serveis públics i dels més importants dins l'administració que els hi generen grans beneficis, com és el cas de l’actual empresa que gestiona les zones blaves a Vilafranca.
Des de la formació també volen recordar que arran de la pandèmia de la COVID19 l’actual empresa concessionària ha actuat de molt mala fe, ja que en els últims mesos ha sol·licitat a l’Ajuntament de Vilafranca un restabliment de l’equilibri econòmic del contracte actual de concessió dels diferents aparcaments que gestionen a la vila, entre ells les zones blaves, on demanaven un total de 485.000 euros per fer front a les pèrdues, que diuen que van tenir, entre els mesos de març a agost del 2020. Del total que reclamaven, 139.000 euros corresponen a la pèrdua total d’ingressos en el període de març a agost del 2020 per la part del contracte relativa a la gestió de les zones blaves, i la resta, 345.000 euros, corresponen a la pèrdua del total d’ingressos del mateix període en relació amb l’explotació de l’aparcament de Cal Rondina i la Plaça Penedès. Pels cupaires aquest fet els reafirma en què la gestió d’aquest servei ha de passar a ser gestionat directament per l’administració pública i no haver de pagar així el què ha deixat de guanyar una empresa privada durant aquest període de temps i que ha obtingut grans beneficis al llarg de tota la concessió.
Finalment, segons indiquen, en l’actualitat hi ha diferents pobles i ciutats de la Vegueria Penedès que estan optant per la municipalització i la gestió directa d’aquest servei a través d’una empresa pública, com recentment ho ha fet l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia, i com, des de fa anys, ho fan a Vilanova i la Geltrú. Des de la CUP de Vilafranca consideren que és imprescindible la recuperació de la gestió directa dels serveis públics, ja que entenen que és una forma més d'avançar cap a la consecució de sobiranies en diferents àmbits que afecten directament a la vida de totes les persones, per tenir un control democràtic de la gestió, per assegurar unes condicions de treball dignes per als treballadors i treballadores, i també per fer front a les grans empreses que com SABA volen controlar i privatitzar els serveis per tal de generar més beneficis privats a costa dels serveis públics.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!