-
Cartes a la direcció
-
Biodiversitat VNG
- Vilanova i la Geltrú
- 04-06-2021 11:05
Pollet de Corriol Camanegre de dues setmanes a Ribes Roges. Marga Serra
Si desistim en la nostra tasca, és evident que es perdran multitud de niuades i exemplars d'una espècie protegida
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Amb motiu de la presència a la platja de Ribes Roges de Vilanova i la Geltrú de diversos nius i pollets d’una espècie protegida, el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), un petit ocell limícola d’uns 15 cm de llarg, que nidifica al nostre litoral des de fa temps, i concretament a Vilanova des del 2014, una trentena de voluntàries, coordinades per les entitats APMA (Agrupació per a la Preservació del Medi Ambient), l’Associació veïnal de Ribes Roges i La Foixarda Vilanovina, fem torns a les platges des de finals del mes de març, de 8 del matí a 9 del vespre, informant a la gent que hi baixa amb gossos de la prohibició vigent i de la presència dels ocells, amb respostes majoritàriament d’interès i comprensió, però també en ocasions de menyspreu i fins i tot amb insults, temps durant el qual hem anat denunciant reiteradament deficiències i manca de recursos en el dispositiu per les diverses administracions per tal de protegir l’espècie nidificant.
Ja des de la tardor i fins al febrer, ens hem anat trobant mensualment per preparar la campanya d’enguany. També hem mantingut diverses reunions amb la regidora i personal tècnic del departament de medi ambient de l’ajuntament de Vilanova, amb el cap del servei de Fauna i Flora del departament de Territori i sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, i amb l’entitat GEPEC, amb llarga experiència en preservació d'espècies i ecosistemes.
Hem preparat materials formatius per al voluntariat, revisats per persones expertes en la matèria, hem fet formació bàsica a desenes de persones, i hem arribat finalment a coordinar un grup d’una trentena de persones voluntàries que han anat fent torns a la platja amb una doble funció: per una banda informar a la població de la necessitat de respectar la prohibició vigent des del 1 de març de baixar amb gossos a la platja, pel perill evident i científicament contrastat que suposen per a nius i pollets de corriol, i per una altra contribuir a recollir dades de seguiment de l’espècie i avisar de possibles incidències a ajuntament, policia local i agents rurals. Tot de forma voluntària i autofinançada, sense cap tipus de subvenció.
A dia d’avui i des de finals del mes de març hem fet més de 200 hores de voluntariat a la platja i hem informat a unes 350 persones propietàries de gossos que passejaven per la platja incomplint la legislació vigent i posant en risc la niuada. També hem hagut de fer 11 trucades al 112 per incidències greus. Les trucades i missatges a ajuntament, policia local i agents rurals per altres incidents (tancats trencats, gent i gossos dins dels tancats o el torrent, etc.) han estat moltes més. Almenys 41 trucades i avisos registrats.
Però gràcies a la feina feta, els tancats de pal i corda gruixuts instal·lats per l’ajuntament, les ampliacions posteriors amb pals més prims i cinta plàstica dels agents rurals per adaptar els tancats a les nidificacions detectades, la vigilància contínua del voluntariat, les tasques d’observació i detecció de nidificacions que fan ornitòlegs experts de manera voluntària i altruista, el servei de vigilància de cap de setmana a càrrec de dues persones del GEPEC contractat per l’ajuntament, i la presència puntual de mossos a la platja, tenim cinc famílies amb pollets a la platja, catorze en total, dels quals sis ja son juvenils volanders i només dos s’han perdut, i diversos nius als tancats. Un èxit biològic indubtable tacat per la recent pèrdua d’un niu segurament deguda a la mà humana, ja que el dia que es va detectar la pèrdua també es van detectar petjades humanes ben a prop, dins del tancat.
Arriba també la massificació de la platja i l’obertura dels xiringuitos, que no només no critiquem sinó que entenem absolutament necessària i perfectament compatible amb la presència del corriol, tan sols respectant els tancats, la prohibició d’entrar amb gossos a la platja i reduint i regulant el màxim possible la presència de vehicles a la platja (només en casos imprescindibles, a velocitat molt reduïda, etc.).
Hem de reconèixer i posar en valor, arribats en aquest punt, que la resposta majoritària de la població, més del 90% de les persones informades, ha estat comprensiva i respectuosa amb la necessitat de preservar la biodiversitat per tal de preservar les nostres platges. Cada cop veiem més gent a la platja amb prismàtics i càmera de fotos observant el torrent i els tancats, no només cercant al corriol camanegre, relativament fàcil de veure, sinó tota una increïble biodiversitat, al voltant de 200 espècies d’ocells, que visita o resideix a les nostres platges.
Però hi ha hagut una minoria, per ignorància, incivisme o directament passotisme, que ha mostrat una actitud reaccionària, fins i tot hostil i de boicot en alguns casos, a la prohibició de portar gossos a la platja o d’entrar dins dels tancats de protecció.
En tots aquests casos, el voluntariat, tal i com establia el protocol consensuat amb l’ajuntament, ha trucat a la policia local per demanar la seva intervenció. També en moments puntuals en que la presència de gossos en espai protegit ha estat massiva (a tall d’exemple, 12 gossos en mitja hora, la majoria deslligats, diumenge 9 de maig, a poca distància de pollets de camanegre de pocs dies).
La resposta de la policia local: nul·la en la majoria de casos. Només puntualment han baixat a la platja en trucar-los. Al·leguen no disposar d’efectius i no baixen a la platja. Això crema al voluntariat i genera impunitat davant de situacions que haurien de ser sancionades segons la legislació vigent. És competència i obligació de totes les administracions vetllar per la preservació de les espècies protegides presents al nostre territori.
La resposta d’agents rurals ha acostumat a ser normalment molt més positiva, tot i que sabem perfectament que es un cos infra dotat i amb disponibilitat horària limitada. Tot i així, pensem que l'èxit fins ara de la campanya d’enguany és atribuïble en bona mesura al paper d’alguns d’aquests agents, que fins i tot fora d’hores de feina han baixat a la platja a fer tasques de protecció i intervenció immediata.
Respecte al personal de medi ambient de l’ajuntament de Vilanova, creiem que tenen la voluntat ferma d’avançar en l’assoliment d’una protecció efectiva de les nostres platges i de la seva biodiversitat, però segurament per manca de recursos no poden donar resposta en temps i forma a les necessitats que el dia a dia de la campanya requereix. El contacte entre aquest personal i la xarxa de voluntariat ha estat fluid i permanent, gairebé diari. I també han donat resposta immediata a situacions d’emergència, com per exemple la recent i inesperada detecció de pollets a la zona de la Pasífae, fins i tot fora del seu horari de feina.
Respecte al paper de la Generalitat de Catalunya en tot plegat, des de la Xarxa de Voluntariat de Protecció del Corriol camanegre a Vilanova i la Geltrú considerem que el Departament de Territori i Sostenibilitat ha fet un paper insuficient en la conservació d'aquesta espècie recolzant-se en els mínims que està realitzant l'ajuntament de Vilanova i la Geltrú. Esperem que la nova conselleria Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural tingui un paper molt més actiu a la situació que ens ocupa.
Per tot això demanem de manera immediata una resposta per part de les administracions competents, Ajuntament de Vilanova i Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, en forma de més recursos humans i materials a la platja, ja que el voluntariat podem complementar i donar suport a la seva feina, però la responsabilitat de fer complir la legislació vigent en matèria de protecció del medi natural i la biodiversitat segueix sent seva.
A dia d’avui creiem fermament que si no féssim la feina de voluntariat que estem fent ja s’hauria perdut bona part de la niuada d’enguany. Si desistim en la nostra tasca, fet que ens plantegem de cara a les segones postes que l’espècie farà en breu a la platja, és evident que es perdran multitud de niuades i exemplars d'una espècie protegida.
També ens preocupa enormement quin impacte pot tenir la celebració de la revetlla de Sant Joan a la platja. Ens consta la prohibició de l’ús de pirotècnia en l’espai, per l’impacte que pot tenir sobre la nidificació, però no veiem clar que es faci complir. També és evident que hi haurà una afluència massiva de gent a la sorra de la platja i veiem molt difícil que es respectin els tancats si no es prenen mesures adients per part de les administracions, com per exemple ubicar-hi vigilància tota la nit.
D’aquesta situació en seran responsables les administracions que, tot i haver estat reiteradament advertides, hauran comès una negligència si no actuen a temps.
Per acabar, volem fer arribar un agraïment sincer a totes aquelles propietàries de gossos, com ho som la majoria de nosaltres, que han entès que la presència de la seva mascota a la platja no era compatible amb la nidificació del corriol, i han fet un esforç per treure-la a passejar en altres espais del nostre municipi. No oblidem que salvar el corriol implica salvar la platja, per tal que les futures generacions puguin gaudir-ne.
Biodiversitat VNG (APMA-Garraf, l’Associació veïnal de Ribes Roges i La Foixarda Vilanovina)
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!