Escombraries

La recollida Porta a Porta Sí, amb diàleg i CONSULTA CIUTADANA

La recollida Porta a Porta Sí, amb diàleg i CONSULTA CIUTADANA. Vilanova en comú

La recollida Porta a Porta Sí, amb diàleg i CONSULTA CIUTADANA. Vilanova en comú

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Ple Municipal viu, en aquest mandat, instal·lat en una complicada batalla sobre el mètode de recollida de residus que s'ha d'implantar a la ciutat. El govern d'ERC, de la CUP i de Junts s'ha capficat en posar en marxa, a partir del 2022, la recollida porta a porta a tota la ciutat i fer d'això una de les seves prioritats i bandera.

El govern defensa que cal garantir complir amb les recomanacions i directives europees que ens obliguen a incrementar el volum de reciclatge i fer que els vilanovins i vilanovines contribuïm responsablement en la lluita contra el canvi climàtic. Gràcies a la majoria absoluta que té al Ple, endega i aprova, el procediment de licitació del nou sistema de recollida amb l'informe desfavorable de la intervenció municipal perquè no queda clar com es pot fer front al cost del nou servei amb els actuals ingressos així com la pujada per aquest 2022, d'un 20% de la de taxa de recollida de residus, que ve a sumar-se a la que va fer també el 2019.

L'oposició contra- argumenta que la manera i el procés d'aplicació del porta a porta s'està fent malament i que pot ser un fracàs, adduint que no s'ha implantat a gaires ciutats o districtes similars demogràficament a Vilanova i que algunes de les experiències no han estat reeixides, fins i tot, han hagut d'aturar-se i modificar-se. Proposen, en aquesta línia que millor seria estudiar alternatives o bé, un sistema de porta a porta, més gradual i localitzat en determinats barris que segon pes demogràfic i estructura urbana, facilitessin millor la recollida. Critiquen, a més, que el baix índex de separació i de reciclatge,  el mal servei de recollida i l’estat dels punts de  contenidors a  la ciutat, es deu a la deixadesa, la poca cura i l’obsolescència de com  el govern d'ERC, la CUP i Junts ha gestionat el servei i la concessió, amb el contracte caducat i funcionant amb una pròrroga forçosa des del 2018.

La polèmica oberta pel nou model de recollida ha acabat finalment als tribunals, amb la interposició de diversos recursos presentats per l'actual empresa concessionària (Valoritza) i per representants dels treballadors. Hem conegut aquesta setmana que el Tribunal de Contractes del Sector Públic ha suspès cautelarment la licitació de l'Ajuntament, afegint-se així més llenya al foc i complicar,  encara més, solucionar de manera ràpida la difícil situació en que es troba el servei de recollida.

Des de Vilanova en Comú, creiem que la postura enconada del govern d'implantar, tant sí com no, el porta a porta, i  la forma de procedir bloquejant el diàleg amb l'oposició i usant el rasclet de la majoria absoluta per aprovar el procediment, ha estat, és i serà contraproduent amb més costos per a la ciutat, tant econòmics, com eco-ambientals i, sobre tot, per a  garantir una ciutat neta en general.

Entenem que la implantació d’un nou sistema de recollida requeria – i segueix requerint, per l'impacte i per la complexitat que suposa - d'un procés transparent per a la presa de decisió, amb cinc elements i passes prèvies i imprescindibles que reclamem que el govern posi en marxa, sabent que ' mai és tard' per a canviar:

Primer: Establir un diàleg obert i de cerca de consens amb el conjunt de formacions polítiques, entitats veïnals, col·lectius i associacions de la ciutat per endegar el procés de presa de decisió sobre la necessitat i model d'implantació del porta a porta.

Segon: Garantir un bon sistema d'informació a tota la ciutadania -subratllem, a tota la ciutadania - via assemblees obertes de barri, circulars, xarxes, mitjans de comunicació  i a través d'informador@s, ara sí fem, porta a porta de la informació sobre com serà el funcionament de la nova recollida, quin serà l'increment de costos que suposarà , quin l'increment de la taxa de residus i quines previsions en la millora de la separació i reciclatge es preveuen per la ciutat amb el nou sistema.

Tercer: Realitzar proves pilot prèvies, temporals i acotades, en una o diverses zones de la ciutat, com a experiència i exemple de funcionament que han de servir per a concloure i valorar el funcionament des de la ciutadania participant, com des dels treballadors del servei i des de la institució municipal, etc. Poder valorar així l'acompliment de les fites i objectius pretesos, com ara, l'índex de separació i de reciclatge i la millora de la recollida en general i de l'estat de la ciutat.

Quart: Realitzar, un cop informada tota la i amb valoracions de resultats a la mà, un Referèndum Consultiu a la Ciutat per a decidir la conveniència, o no, de la implantació del porta a porta a tota la ciutat o possibles alternatives.

Cinquè: Finalment, atenent el resultat de la consulta ciutadana, prendre la decisió al Ple Municipal i activar, ara sí, el procediment administratiu que correspongués (nova licitació i modificació de les ordenances municipals de la taxa de recollida de residus).

Des de Vilanova en Comú, creiem que cal un canvi d'actitud i un nou tarannà obert, dialogant i democràtic en la governabilitat de la ciutat i en la gestió municipal.

Vilanova i la Geltrú mereix propostes i solucions que es facin des del diàleg amb la màxima informació, des del rigor de la gestió i amb consulta ciutadana.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local