Horaris comercials

CCOO rebutja imposicions i aposta per la concertació i el diàleg al debat sobre l’ampliació dels horaris comercials a Vilanova

Presentació d'un estudi sobre l’ampliació d’horaris comercials a Vilanova i la Geltrú. Eix

Presentació d'un estudi sobre l’ampliació d’horaris comercials a Vilanova i la Geltrú. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Ahir es va presentar un estudi sobre l’ampliació d’horaris comercials a Vilanova i la Geltrú. Les  entitats assistents (entre d’aquestes, CCOO) no hem tingut accés al document, però es va apuntar com a conclusió que la mesura podria resultar rendible.

A partir d’aquesta presentació, CCOO considera que el debat entorn la possible obertura en dies  festius a Vilanova s’està donant exclusivament en termes d’immediatesa política. No s’estan  considerant els impactes a llarg termini que pot tenir el model suggerit sobre l'ocupació (qualitat i quantitat), l’economia o el model de ciutat. També es menystenen afectacions sobre el territori, la  mobilitat, l’entorn natural, consum de recursos, etc.

El sindicat aposta per un model on la negociació, el diàleg i l’acord entre els diferents actors  implicats hauria de ser la manera de fer. Plantejar contactes unilaterals per separat no és el més  adient per buscar acords i definir el model comercial a Vilanova. Tampoc sembla seriós que el  punt de partida siguin enquestes d’opinió i d’intenció de compres, fetes entre una de les parts en  qüestió.

Per a CCOO seria molt més útil, abans de prendre una decisió d'aquest tipus, desenvolupar  aspectes del document “Pla de xoc social i econòmic. Reprenem VNG”m, així com establir un  marc de concertació amb la participació de les associacions de comerciants, les patronals i els sindicats més representatius, on es puguin analitzar dades, propostes i arribar a acords per a:

- La generació d'ocupació (inclusiva i de qualitat)

- La voluntarietat de la prestació de servei en diumenges per a les persones que ja  treballen al sector, amb una compensació específica de remuneració i temps de  descans compensatori

- La millora de les condicions de treball, amb especial atenció a la temporalitat i la parcialitat, amb la incorporació de col·lectius al sector com a primera ocupació - L’impuls de iniciatives locals i de consum de proximitat

- La millora del model de mobilitat, connectivitat de transport públic i accés als  centres de treball amb transport col·lectiu, sistemes més sostenibles, etc.

Les mesures s’han de poder valorar, amb indicadors concrets i revisió periòdica, i han de ser  reversibles el cas de que no estiguin assolint els objectius acordats. Cal, doncs, establir una  duració i uns paràmetres adients per fer una revisió i una avaluació continuada dels resultats.

Per poder fer aquesta tasca de seguiment de manera transparent, CCOO proposarà incorporar dintre d’un possible acord:

- El compromís de contractació mitjançant el sistema públic d’ocupació local - La creació d’un observatori del comerç amb la participació de totes les parts  signants, polítiques, patronals i sindicals.

Es tracta, doncs, de defugir del sistema de participació mitjançant la consulta a una part dels  actors, en una dinàmica que afavoreix actituds lobbistes, passant a un sistema de negociació i  concertació social en virtut dels criteris de participació institucional i de la concertació i el diàleg  social, que tan bons fruits dona allà on es desenvolupa.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local