Pressupost municipal

Votem en contra dels pressupostos de 2022 perquè no donen resposta a les emergències socials

Eix

Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La CUP de Sant Sadurní va votar en contra dels pressupostos presentats per l’equip de govern d’ERC i Junts, a qui van acusar de no tenir model de poble més enllà de mantenir les dinàmiques continuistes dels darrers anys. Els cupaires van explicar que el vot contrari als pressupostos venia molt determinat per la negativa del govern a obrir el debat de la fiscalitat que, segons la formació de l’esquerra independentista, hauria de permetre augmentar els ingressos de l’Ajuntament a través d’un increment d’impostos a les grans empreses i a les rendes més altes.

Segons els càlculs de la CUP, una lleugera modificació de l’IBI (situant-lo molt per sota encara de la majoria de municipis del voltant) permetria augmentar el pressupost en més de 500.000 euros anuals permeten una major despesa en polítiques socials i habitatge, dues de les prioritats de la formació.

Propostes de consens per fer front als principals reptes del municipi

La CUP va explicar durant el plenari que durant el debat dels pressupostos va optar per posar sobre la taula alguns dels consensos que s’havien assolit durant l’any i que, en canvi, no es veien reflectits en els pressupostos. Uns consensos que havien de fer front a les principals emergències que haurà d’afrontar el municipi en el proper any, com ara l’emergència habitacional o la transició energètica. És per això que en matèria d’habitatge la CUP va reclamar les partides pressupostàries que estaven recollides en el Pla Local d’Habitatge que es va aprovar per unanimitat al ple municipal i que suposaven un augment de 278.000 euros del pressupost d’habitatge. Uns recursos extra que s’havien de dedicar a incorporar pisos existents a la borsa de lloguer social adquirint-los per la via del tanteig i retracta o a través d’ajudes a la rehabilitació d’habitatges en cessió d’ús. Així mateix, la  CUP proposava destinar recursos a dotar de més múscul l’Oficina Local d’Habitatge per poder assegurar la inspecció de pisos buits i el seguiment de la regulació dels preus del lloguer.

Un segon eix de treball proposat per la CUP era la priorització de mesures encaminades a fer front a l’emergència climàtica de manera que l’Ajuntament de Sant Sadurní comencés a posar en marxa accions per la transició i l’autosuficiència energètica. En aquest sentit, els anticapitalistes proposaven destinar 150.000 euros a la instal·lació de plaques solars als sostres dels edificis municipals i a subvencions per famílies i comunitats de veïns per tal de fomentar la instal·lació de plaques solars. De la mateixa manera que l’augment del pressupost d’habitatge, el govern no va acceptar les propostes de la CUP malgrat que es va comprometre a treballar en la direcció que assenyalen des de la formació de l’esquerra independentista.

On sí que es va poder assolir un acord va ser en la tercera línia de treball proposada pels cupaires que reclamava més implicació de l’Ajuntament en la defensa i promoció del català en un context d’evident retrocés social. En aquest sentit es va augmentar la partida de promoció lingüística fins als 15.000 euros per tal de que l’Ajuntament disposi de recursos per impulsar polítiques lingüístiques pròpies.A banda, des de la CUP també es van reclamar recursos per repetir l’experiència del projecte de l’Espai Efímer al Patí de Can Guineu o per augmentar el pressupost de la Ràdio Municipal, infrafinançada en comparació a les ràdios públiques d’altres municipis similars.

Un model de poble caduc

De la mateixa manera, la CUP va voler denunciar els més de 425.000 euros destinats a promoció turística, funcionament del CIC Fassina i al Cavatast, en que tant sols la publicitat d’aquest esdeveniment ja superava els 50.000 euros (pressupost similar al destinat a polítiques d’habitatge o a la comunicació de l’Ajuntament durant la resta de l’any). Va ser precisament l’augment del pressupost de promoció turística el que va fer que la CUP denunciés una vegada més la insistència del govern en un model de poble caduc i que posa al centre els interessos d’una minoria enlloc de posar-hi les necessitats de la majoria de sadurninencs i sadurninenques. La CUP, que fa anys que reclama un replantejament del model poble vinculat exclusivament al cava, va qüestionar les prioritats d’un govern que dedica 425.000 euros a promoció turística en un context de pandèmia, enlloc de destinar més recursos a reforçar els serveis socials o a fer front a l’emergència habitacional.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local