-
Cap a la Unitat Popular
-
CUP Sant Sadurní
- Sant Sadurní d'Anoia
- 14-02-2022 16:26
Imatge de la roda de premsa de la CUP de Sant Sadurní. Eix
Els cupaires volen fomentar la sobirania energètica i garantir una transició cap a les energies renovables amb un mínim d’impacte ambiental
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Un dels temes prioritaris que la CUP Sant Sadurní va posar sobre la taula en el debat dels pressupostos 2022, va ser l’impuls de les energies renovables. Amb aquesta premissa, els cupaires presenten al ple de febrer una moció perquè l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia lideri la creació d’una comunitat energètica local. L’objectiu és promoure l’autoconsum d’energies renovables a partir d’un model de producció distribuïda. La iniciativa aposta per utilitzar espais públics i privats que puguin acollir les instal·lacions i crear una comissió tècnica que permeti trobar les vies legals per garantir la participació de la ciutadania en aquesta comunitat energètica local. Per altra banda, des de la CUP vol que s’obri la porta a estudiar la possibilitat de crear una comercialitzadora elèctrica local per poder facilitar l’accés a energia verda als sadurninencs i sadurninenques i lluitar contra la pobresa energètica.
Sobirania energètica, preu just i energia neta amb el mínim impacte ambiental
Fa uns mesos, l’Ajuntament de Sant Sadurní va aprovar una moratòria d’un any per la instal·lació de parcs eòlics i fotovoltaics al municipi. Aquesta decisió va ser presa davant l’allau de peticions que els municipis catalans han començat a rebre en els darrers temps. Uns projectes encapçalats per les grans empreses energètiques que, segons la regidora de la CUP Sant Sadurní, Arantxa Fernández, “aposten per continuar amb un sistema especulatiu i de portes giratòries que utilitza un bé bàsic per enriquir-se”. A més, pels cupaires, el model liderat per les grans empreses del sector energètic apunta cap a projectes sobredimensionats que especulen amb el territori ja que promouen l’abandonament dels camps de conreu i empobreixen la sobirania alimentària dels territoris.
Per a la CUP, la creació de comunitats energètiques locals suposa trencar amb aquest model caduc i apostar per la sobirania energètica. “Aquest tipus d’iniciatives permeten abastir als municipis d’energia renovable, adaptant-se a les seves necessitats”, ha explicat Fernández, que ha afegit “d’aquesta manera es fa una aposta clara per energies renovables, amb un mínim d’impacte ambiental i garantint un preu just per l’energia”.
Apostar per una comercialitzadora d’energia local
Un altra dels punts que planteja la moció de la CUP Sant Sadurní és estudiar la possibilitat de crear una comercialitzadora d’energia local. L’objectiu seria per una banda, facilitar als sadurninecs i sadurninenques l’adquisició d’energia verda, i per l’altra fer fronts a la realitat de situacions de pobresa energètica que es viuen al municipi.
La CUP Sant Sadurní argumenta que aquesta iniciativa s’inclou en el recull de mesures locals que el partit està impulsant aquest mandat. Durant el debat dels pressupostos municipals 2022, els cupaires van proposar la creació d’una partida de 150.000€ per la instal·lació de plaques solars a edificis municipals i subvencionar-ne també la instal·lació a comunitats de veïns i cases familiars. Ara presenten aquesta iniciativa i apel·len al govern municipal a acollir-se als Fons Extraordinaris Addicionals concedits per la Generalitat de Catalunya als ajuntaments que constitueixin i/o promocionin comunitats energètiques locals per instal·lar-hi sistemes de producció d’energies renovables.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!