Bancs i caixes

Abans roses, ara punxes

Cues a una oficina bancària. Eix

Cues a una oficina bancària. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El dilluns 14 de febrer Som VnG va presentar al Ple de l’ajuntament de Vilanova i la Geltrú una moció preparada i defensada per Iai@flautes Garraf Unitat Pensionista del Baix Penedès. De fet era una segona part d’una que ja vam presentar el desembre de 2020, defensant la necessitat d’humanitzar la “diguem-ne” atenció que els bancs dones als seus clients. Va ser aprovada amb únicament dos vots en contra. I a més de setanta municipis catalans, també va ser aprovada.

Ja el 2020 plantejàvem la situació anòmala que els bancs volien establir amb les persones que utilitzaven els seus “serveis”: els volien al seu servei.

Volen augmentar beneficis i tanquen oficines, acomiaden personal, redueixen horaris i envien els seus clients a entendre’s amb el caixer o amb la banca on line. I diuen que ho fan perquè nosaltres no anem a la finestreta... És clar que no hi anem, si ens fan fora sovint amb aires de superioritat: si no li sembla bé (el vostè el mantenen perquè no els costa ni cinc) pot anar a un altre banc. A quin?, tots fan el mateix. No es poden posar d’acord, però hi estan. Casualitat...

Passats set mesos de l’aprovació de la moció, juliol de 2021, vam anar presencialment a cada una de les entitats bancàries més importants de Vilanova per preguntar a la seva direcció, què havien fet en el sentit que indicava la moció aprovada pel seu ajuntament. Cap responsable ens va voler rebre, les persones amb les que vam poder parlar no sabien a què ens referíem i ens van dir que ens dirigíssim al banc mitjançant el correu electrònic. Cap de les direccions que ens van donar servien perquè com a primer requisit demanaven el número de compte corrent. Insistint, molt, es va poder aconseguir unes adreces on fer arribar les nostres preguntes. Cap va contestar, o millor dit, una sí, però no va respondre res del que els demanàvem. 

Per tant, sense deixar de banda les proposicions de la moció de 2020, en vam formular unes de noves, no per substituir les antigues sinó per complementar-les. Ja podem anar fent i aprovant mocions si a nivell pràctic no tenen cap transcendència, per tant cal insistir en la necessitat que les administracions treballin per pressionar els bancs. I apuntem algunes possibilitats:

- Cal que l’ajuntament comuniqui als bancs, per conducte oficial, el text de la moció aprovada.

- És important que l’administració, a tots nivells, sàpiga diferenciar els bancs i tractar-hi segons la disposició que mostrin per atendre adequadament els seus clients que necessitin una dedicació especial, tinguin l’edat que tinguin.

- S’han de plantejar que els bancs rebin un tracte diferent, en quant a taxes municipals d’ocupació de la via pública, segons quina sigui la seva atenció personalitzada en aquelles situacions i casos que ho requereixin.    

Els Consells Comarcals han de jugar també el seu paper. Al Bages, la moció de gener de 2021, es va aprovar a diversos municipis i el Consell Comarcal va fer seva la demanda dels municipis. El resultat és que els directors de zona dels bancs es van reunir amb els grups proposants, van parlar de les queixes, se les van endur per escrit i es van comprometre a respondre-les també per escrit dins del mes de febrer. Què, ho fem al Garraf? I al Baix Penedès?

Entenem que el plantejament abusiu que la banca fa de la seva relació amb els clients és un problema que afecta a tots els ciutadans. Sabem que hi ha molt descontentament, enuig. Rondinar està bé, però no és suficient, cal anar més enllà. És per això que ens proposem recollir per escrit les queixes que els usuaris puguin realitzar per fer-les arribar a l’ajuntament. Comptem amb l’ajuda de les associacions de veïns amb les que ho hem acordat.

El maltractament de la banca ens afecta a tots, i som tots els que ens hi hem de posicionar. És per això que necessitem el recolzament de molta gent, per fer-nos forts els uns als altres. El 19 de febrer, a la Rambla d’onze a una, emprendrem una campanya informativa sobre el tema de la banca. I els dies 25 de febrer i 25 de març farem un cercavila davant de les entitats bancàries, repartirem informació escrita sobre cada entitat bancària evidenciant el contrasentit que empreses que tenen grans beneficis redueixin oficines, personal i horari d’atenció oberta a tothom per augmentar beneficis, i que per altra banda els seus directius s’apliquin uns augments de sou clarament abusius, lluny del 2,5% que diu el Gobierno.

De les roses i els llibres de Sant Jordi que abans regalaven les caixes i bancs, ara únicament en queden les punxes.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local