Vilanova obre la cinquena edició dels pressupostos participatius. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
05-04-2022 16:16
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú impulsa la cinquena edició dels pressupostos participatius per tal que la ciutadania pugui proposar i decidir com destinar fins a 300.000 euros del pressupost municipal d'inversions 2022.
Del 5 d'abril fins al 5 de maig les persones i/o entitats vinculades a la ciutat (no cal que estiguin empadronades) poden presentar propostes. Posteriorment, fins al 31 de juliol, una comissió formada per personal tècnic municipal i la Defensora de la Ciutadania farà la valoració tècnica i econòmica de les propostes. La ciutadania podrà votar les propostes que quedin finalistes entre el 19 de setembre i el 3 d'octubre, i finalment, l'execució de les propostes es farà al llarg de 2023.
Avui s'ha presentat la campanya comunicativa d'aquests pressupostos, amb disseny de Clara Iris i animacions de Joan Celorio.
El regidor de Participació, Enric Garriga, ha explicat que el nou model que es va engegar l'any passat i l'increment de pressupost ha fet que la ciutadania se sentís més cridada a participar: “vam tenir una bona participació, amb 169 propostes presentades, de les quals en van guanyar tres que s'executaran al llarg d'aquest 2022. Van votar 3.000 persones”.
Garriga diu que aquesta iniciativa serveix per veure “no només el que interessa a l'Ajuntament, sinó el que interessa a la ciutadania. Per l'Ajuntament és molt interessant veure on posen la mirada els ciutadans i ciutadanes, què prioritzen”.
És per això que es vol fomentar una visió global de ciutat, en que es presentin projectes més grans i col·laboratius. “Tot i que en la fase de votació sempre hi ha una certa competició, busquem aquesta mirada global, per evitar la confrontació i treballar per al bé de la ciutat. Per això també intentem que les entitats que presenten propostes als pressupostos puguin explicar el seu projecte a la resta de la ciutadania, conèixer altres iniciatives, i fins i tot crear xarxa ciutadana”, ha dit Garriga.
Funcionament dels pressupostos participatius
Les propostes que presenti la ciutadania han de ser inversions relacionades amb la millora de l'espai públic o els equipaments municipals (no poden ser activitats, serveis ni subvencions), i es poden presentar propostes en tres àmbits:
Ciutat verda: Propostes d'inversions que tinguin l'objectiu de fomentar la protecció dels espais naturals i espais verds, i la protecció de la flora, fauna i dels seus ecosistemes.
Ciutat inclusiva: Propostes d'inversions que tinguin l'objectiu de construir una ciutat sense barreres, inclusiva i orientada a l'accessibilitat universal.
Ciutat viva: Propostes d'inversions que tinguin l'objectiu de promoure la cultura, l'esport i una ciutat activa.
Les propostes han de ser viables tècnicament, i han de tenir un cost mínim de 50.000 euros i un màxim de 100.000 euros. Han de tenir l'objectiu de promoure una ciutat viva, verda o inclusiva, i donar resposta a una necessitat de ciutat.
A l'hora de presentar propostes, també cal tenir en compte que s'adeqüin al Pla d'Actuació Municipal 2019-2023, i que siguin de competència municipal.
No poden ser actuacions que ja s'estan portant a terme, ja previstes al pressupost municipal o que facin referència a subvencions que s'atorguen.
Si hi ha diverses propostes sobre un equipament i/o espai, la Comissió tècnica decidirà quina proposta passa a la fase de votació.
Les propostes es poden presentar de manera telemàtica a través d'aquesta web, o en paper als centres cívics municipals.
Més informació a la Regidoria de Participació Ciutadana, al telèfon 93 814 00 00, extensions 2047 i 2040, o al correu electrònic participacio@vilanova.cat
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!