Ple municipal

Vilanova i la Geltrú aprova l'avanç del POUM i obre un període de participació ciutadana

Gerard Llobet ha explicat que el document fa una previsió de possibilitat de creixement de la ciutat fins a un màxim de 85.000 habitants

Vilanova i la Geltrú aprova l'avanç del POUM i obre un període de participació ciutadana. Ajuntament de Vilanova

Vilanova i la Geltrú aprova l'avanç del POUM i obre un període de participació ciutadana. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Ple municipal de Vilanova i la Geltrú ha aprovat l'avanç del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), un document clau per definir el futur urbanístic de la ciutat. Aquesta aprovació marca l'inici d'una fase de participació ciutadana amb un període d'exposició pública de 60 dies. El regidor d'Urbanisme, Gerard Llobet, ha volgut remarcar la importància del punt que es portava avui en sessió plenària, “tant pel contingut com també per la necessitat de poder tancar un procés, el de formulació de l'Avanç de POUM iniciat l'any 2017 i que s'ha allargat en el temps, però que ens situa a les portes ja de concreció, mitjançant el debat que caldrà fer un cop tanquem l'exposició pública”.

D'aquesta manera, l'aprovació avui marca els passos perquè el procés de redacció del POUM avanci. A partir d'ara, s'obre una fase de participació de la ciutadania, amb un període d'exposició pública que “s'ha volgut expressament que sigui ampli, de 60 dies”, ha puntualitzat Llobet. Aquest procés “anirà acompanyat de la presentació pública, a més de la realització d'algunes rutes i visites sobre el territori per ser el màxim pedagògics possibles i fer arribar aquest nou projecte a la ciutadania”.

Alhora, ha avançat el regidor, ja s'està treballant en l'expedient de contractació de l'equip que dirigirà els treballs de redacció del POUM, i per tant, “recollirà aquest avanç, així com el resultat de l'exposició pública que s'obrirà”. L'objectiu proposat pel govern és aprovar inicialment el POUM abans que acabi el mandat, i obtenir l'aprovació definitiva a quatre anys vista.

Contingut de l'avanç

El document es centra a projectar el creixement urbà del municipi fins al 2044, a partir d'un “renovat projecte demogràfic per determinar les necessitats d'habitatge i activitat econòmica”. Gerard Llobet ha explicat que el document fa una previsió de possibilitat de creixement de la ciutat fins a un màxim de 85.000 habitants, i ha emfatitzat que “això en si és una estimació o previsió, no un objectiu”.

Així mateix, el document presenta tres alternatives de desenvolupament urbanístic i proposa optar per la tercera, dirigida a reforçar la capitalitat comarcal, tot assegurant dotacions i infraestructures necessàries. El regidor d'Urbanisme s'ha referit als reptes que la planificació urbanística ha d'abordar, com són la crisi de l'accés a l'habitatge, la crisi climàtica, la necessitat de sòl per a activitat econòmica, així com per a futurs equipaments, per fer front als dèficits en sanitat o altres serveis públics. També ha de tractar, ha dit, sobre “situacions no resoltes”, com les urbanitzacions periurbanes.

Ampli consens

L'aprovació de l'avanç del POUM ha obtingut un consens ampli, amb l'únic vot en contra de la CUP. El portaveu d'aquesta formació, Josep Ametllé, ha admès l'interès que un document com aquest s'aprovi amb consens, però ha expressat el seu desacord argumentant que s'està “posant la primera pedra per un model urbanístic expansiu molt determinat”.

Pel que fa al posicionament favorable de la resta de grups, el regidor del PP Carlos Remacha ha remarcat l'accés a l'habitatge com “un dels reptes principals” als quals el document “ha de donar resposta”. Per part de JxCat, la regidora Blanca Albà ha instat a “accelerar els tràmits en la mesura del possible per redactar el nou pla” i també ha demanat “fer sentir la nostra veu” davant altres instruments de planificació, com el Pla Territorial del Penedès.

Per la seva banda, el regidor Marc Segarra, de Transformem, ha dit que és “una oportunitat d'or” per desencallar la situació de les urbanitzacions periurbanes i ha demanat que s'incentivi la participació en la fase que ara s'obre. La portaveu d'ERC, Olga Arnau, veu l'aprovació com “una passa més cap a debatre i decidir la Vilanova i la Geltrú del present i del futur” a mig termini, i ha animat també a la participació ciutadana.

Subvencions en educació i per a noves empreses

El Ple ha aprovat inicialment les bases reguladores d'ajuts econòmics destinats a “reforçar les opcions educatives com a mecanismes generadors d'oportunitats per a tothom”, en paraules de la regidora d'Educació, Rosalia Márquez. En aquesta línia, s'han incorporat dues modalitats noves de subvenció, com són per optar a transport per desplaçaments d'alumnat SIEI als equipaments municipals amb oferta de natació escolar, i per a projectes que fomentin d'educació inclusiva. També s'han aprovat les bases per optar a ajuts de transport per a l'alumnat d'estudis post-obligatoris reglats fora del municipi i que utilitzen el transport públic.

D'altra banda, l'Ajuntament també ha donat llum verda a una altra línia d'ajuts, en aquest cas per fomentar l'emprenedoria, amb la creació de noves empreses i autònoms. Aquesta és una nova convocatòria de subvencions, tal com ha explicat la regidora de Projecció de Ciutat, Anna Ribera, amb la finalitat de ser un suport per a l'emprenedoria especialment “en els primers anys” de funcionament del negoci.

Les empreses i autònoms que hi poden optar han de tenir seu social i/o ubicació del centre de treball a Vilanova i la Geltrú, i han d'haver estat donats d'alta entre l'1 d'octubre de 2023 i el 30 de setembre de 2024. Els ajuts podran anar des de 500 a 3.500 euros, en funció del compliment de criteris en diferents trams, amb una aportació global 42.000 euros.

Altres aprovacions del plenari han estat l'adhesió de l'Ajuntament a la declaració de Girona per una xarxa de distribució d'electricitat pública de l'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública, així com l'impuls d'una comissió d'estudis per a la redacció d'un reglament per a la Comissió municipal de Protecció Civil de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

Reivindicació pel nou hospital i per un espai jove

La reivindicació del territori per la construcció del nou hospital ha estat present avui al Ple, amb una moció presentada per la majoria dels grups municipals (PSC, ERC, Transformem VNG, JxCAT, VEC i PP), i defensada pel president de la Plataforma pel Nou Hospital, Òscar Valverde. En la seva exposició, Valverde ha repassat la història de la reclamació de l'hospital comarcal fins al dia d'avui i ha demanat consens polític per obtenir l'equipament adequat per a l'atenció sanitària de la comarca: “És necessari que aquestes instal·lacions siguin de primer ordre, però demanem que treballem tots conjuntament per aconseguir-ho”. La CUP s'hi ha abstingut argumentant “una sèrie de dubtes” amb les polítiques de salut de la Generalitat.

Un altre equipament llargament reivindicat, en aquest cas per les entitats juvenils, ha ocupat també part de les mocions. La reclamació d'un espai jove autogestionat, presentada per la CUP, s'ha aprovat amb un ampli suport del Ple. L'exposició de la proposta ha anat a càrrec d'Elisa Cunillera en representació de l'Associació Cultural Ateneu Vilanoví i el col·lectiu Alcem el vol: “fa més de 20 anys que l'administració ens va prometre un espai autogestionat”, ha retret als grups polítics del Consistori.

D'altra banda, s'ha aprovat la moció d'ERC per incentivar, enfortir i dinamitzar el comerç de Vilanova i la Geltrú, i també la proposta conjunta de la CUP i ERC de suport a la Bressola i en defensa del català. La resta de mocions han prosperat amb suport unànime del Ple. D'una banda, la proposta de JxCat en defensa de l'accessibilitat al territori i als serveis municipals, i de l'altra, les dues propostes de Transformem, per una ordenança municipal de VMP (patinets) a Vilanova i la Geltrú, i per a l'establiment d'un supermercat al barri de la Collada-els Sis Camins.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local